Timothy Actwell, cc by-nc-nd 2.0 |
Mokume-gane (木目金) är en typ av dekorativ, flerfärgad laminerad metall, som utvecklades i Japan på 1600-talet. Namnet betyder ungefär "(trä)ådringsmetall" efter mönstret ofta påminner påminner om ådring och knaggar i brädor. Mokume-gane användes först för tsuba, parerskyddet på de japanska katanasvärden, men kom senare att börja användas även för andra dekorativa föremål. Mer om dess moderna historia -- samt bilder på olika mokume-ganemönster -- kan du hitta här.
Mauro Cateb, cc by 2.0 |
Mokume-gane görs genom att man genom fusing eller lödning sammanfogar lager av metall -- traditionellt mjuka metaller som guld, koppar, silver, shakudo, shibuichi och/eller kuromido -- manipulerar den laminerade metallen och valsar den så en mönstrad, slät plåt uppstår. Ibland avslutar man med en patina för att framhäva mönstret. Processen består av flera steg och anses mycket tidskrävande (i detta blogginlägg om mokume uppskattas det ta 20 arbetstimmar). Du kan se bilder av hela processen hos exempelvis Ganoksin, Mauro Cateb, Birgit Doesborg och Fred Dunn. Är du sugen på att själv testa finns även ett gratisprojekt på Jewelry Making Daily.
Att tillverka mokume-gane själv kräver en del av ädelsmeden, men det finns färdiga plåtar att köpa för den som saknar tid eller kunskap att skapa sin egen mokume-gane. Plåtarna säljs i olika kombinationer av metall och ett antal olika mönster -- se t ex detta bildgalleri. Det finns även ett "mellanalternativ" där man kan köpa metall som redan laminerats, men där man själv arbetar fram mönstren.
Jess & Colin Liotta, cc by-nc-sa 2.0 |
Idag kan man även skapa en variant av mokume-gane i metallera (t ex koppar- och silverlera) genom att kombinera olika kompatibla leror. Hadar Jacobson, som ligger bakom Hadar's Clay som görs i många olika varianter, har experimenterat med detta och har många exempel. Hon har även skrivit instruktioner till tekniken i sin bok Patterns of Color in Metal Clay.
Mokume-gane har också gett namn åt en teknik i polymerlera, som imiterar metallens utseende både i metod (lager av olikfärgad lera och ev. inslad av bladmetall) och utseende.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.