sidor
fredag 29 januari 2010
Mönstertips: Embellished ladder stitch
På Bead & Button finns en gratisvideo till ett armband med v-format mönster, som skapas genom att du "broderar" fast rader av pärlor på en grund i ladder. Du kan även köpa skrivna instruktioner till projektet (gratis för prenumeranter).
Silverfish är ett annat nätt armband med enkla pärlfransar på båda sidor. Glitter Cubed har en liknande bas med med bågar istället för fransar.
I söta och nätta Dewdrop Chain används seeds eller drops för att ge fina uddkanter (alla Carole Ohls mönster är värda en titt f ö). Och i spännande Triangles in Motion så skapas uddar -- av stavpärlor -- inte på sidorna utan mitt på armbandet.
Teknik: Fyrkantsteknik
Fyrkantsteknik är det svenska namnet på en teknik, som bäst skulle kunna beskrivas som RAW (right-angle weave)/cross-weaving utsmyckat med ytterligare ett annat lager cross-weaving som fästs i det undre. Basen består av fire-polished, lätt ovala facetterade pärlor), som sys i ett rutmönster. På denna bas vävs sedan biconeformade kristallpärlor fast i kryssmönster. Resultatet är ett ofta maffigt och mycket glittrande pärlarbete. Namnet till trots går det även att sy runda mönster.
Fyrkantsteknik känns kanske främst igen från pärlsmyckesmönster från Frankrike, Holland eller Belgien.
Grunderna
En enkel och överskådlig beskrivning av tekniken finner du på Bijoux en Perles och hos Marilyne. Är du osäker på grunderna i 2-needle RAW/cross-weaving kan du läsa mer om det på Pärlplatsen.
Tycker du inte om tvånålstekniker så går det även att sy fyrkantsteknik med bara en nål/tråd. Detta beskrivs bl a i Mia Gofars projekt Bedecked Baubles.
En variant på tekniken använder sig även av 2-3 seed beads/rocaillepärlor istället för fp som grund.
Mönster och variationer
Det enklaste sättet att använda tekniken är troligen att göra en ring som Ring mit 3 Blüten eller ett armband som Rose des Sables, som enbart består av en enda rad. Se även det matchande halsbandet där rader av fyrkantsteknik används som hängen.
Du kan enkelt göra fyrkantiga ramar genom att göra en ihåliga fyrkant, som hos Szilu. I Marilynes tappning täcks hälften av rutorna med rose montees (systenar) istället för bicones. Fyrkantiga mönster kan även vara grund för lite mer formade motiv som hjärtan.
Föredrar du att göra runda ringar/kransar istället så syr du i cirkel med extra fp på yttervarvet, se Serial Beader. och vill du göra en ring med utsmyckning på ytterkanten -- perfekt som större beaded bead -- finner du det på Rollendes Atelier.
Hur du gör en (kantig) boll beskrivs också på Rollendes Atelier (kräver ej registrering). Även Snurran, som du finner här i bloggen, är en variant på fyrkantsteknik, men med pärlor i andra former och storlekar som bas.
Vill du enbart använda fyrkantstekniken för att skapa enstaka blommor kan du inspireras av armband som Florentine hot rose. Här används "blommorna" enbart på enstaka ställen längs armbandet. Först sys basen och sedan går du tillbaks genom pärlorna som förut och lägger till biconepärlorna när du kommer till en ruta.
Se även Artbeads.co.kr där bicones används även till basen. Hos Beadsmania finner du ett exempel, som använder runda pärlor till bas.
torsdag 28 januari 2010
Noterat: Nickeltest -- inte bara på Apoteket
Chemo-NickelTest från svenska Chemotechnique Diagnostics är en produkt, som tagits fram för dig som vill testa nickelhalten i t ex smyckesdelar. Det är enkelt att använda och visar direkt om någon metalldel läcker mer nickel än som är tillåtet enligt EU:s nickeldirektiv.
Tidigare har det bara sålts på Apoteket och då oftast varit en beställningsvara (om personalen ens känner till att produkten finns). Ett alternativ har varit att beställa det via Apotekets hemsida, men nu kan du även hitta det direkt hos vissa pärlbutiker. Både Smyckestillbehör.se och Fru Pärla säljer nickeltesten.
Mer om nickel och nickeldirektivet kan du läsa här.
Fotona är © Smyckestillbehor.se, här använt med tillstånd.
Tävlingstips: Vårtävling och budskapstävling
Jag brukar inte tipsa om tävlingar som inte handlar om att skapa något (t ex "länka & vinn", "tipsa om en produkt", "skriv ett omdöme" eller "gissa antalet pärlor"), men vill ändå passa på att tipsa om budskapstävlingen på Grodans shop. Tipsa om vilka budskap du vill se på affirmationsringar och -pärlor i butiken senast 14 februari så har du chansen att vinna 10 affirmationsringar med just ditt budskap på. Skulle flera personer tipsa om samma budskap vinner den som skickat in först.
Teknik: Vertical netting
Grunderna finns beskrivna t ex på Beadwork.about.com (se även mönstret Elegant Netted Bead Collar), Beadjewelrymaking.com, Vacacita och hos mästerliga Varvara (pdf-fil). Hos den senare finner du även många mönster i just vertical netting. Hos Beadwrangler finns bilder som visar skillnaden mellan att sy med tjeckiska seeds och Delicas (cylinder beads). Hur du kan sy fast nettingen i en bas gjord i annan sydd teknik får du bl a veta i Paula Adams instruktioner, som du finner på Beaded Balloons. Vertical netting kan även sys som en avslutande frans på pärlbroderier och tyg, se Beadwork.about.com.
Ett klassiskt mönster i vertical netting är African net, som du finner instruktioner till på Beadwork.about.com samt Eagle Spirit UK. På den senare sajten finns även några variationer på grundmönstret samt ett grafpapper. Ett nettinghalsband kan även bli en bas för att brodera på ytterligare utsmyckning, som i några av Varvaras mönster eller Lynn Davys Marie Antoinette.
onsdag 27 januari 2010
Material: Infärgat glas
Glas färgas vanligtvis genom att pigment tillsätts i den flytande glasmassan. Men ibland kan vissa färger eller färgeffekter vara svåra att skapa på detta vis alternativt kräva för dyra ingredienser. Ett alternativ är då att antingen förse pärlan med ett yttre färgat hölje (t ex vax-/romarpärlor) eller färga in glaset direkt. Det är alltså inte bara speciella yteffekter som Aurora borealis (AB), apollo gold, silverwash etc som kan ligga på ytan och riskeras nötas bort -- även en till synes enkel glaspärla kan tappa färgen.
Vanliga exempel på glaspärlor, som görs i glas vilket sedan färgas in, är chips och seed beads/rocaillepärlor. Speciellt intensiva orange och rosa toner kan vara svåra att skapa med färgat glas och kräver dyrt guld, vilket gör att de istället färgas in efter tillverkning. Det kan också handla om att ett speciellt glas används, som inte kan blandas med pigment på vanligt vis.
Varför är det då viktigt att veta om en pärla är gjord i färgat glas eller infärgad först efteråt? Jo, infärgade pärlor kan dels färga av sig på fingrar och kläder, dels kan färgen nötas bort med användning. Speciellt om du broderar på kläder kan du få problem med att färgen försvinner i tvätten. Det är stor skillnad i kvalitet mellan olika pärlor och idag har tillverkarna delvis lyckats skapa stabilare infärgningar: vissa pärlor kan färga av sig direkt du håller dem i handen -- antingen att färgen släpper från pärlan eller att den innehåller överskottsfärg -- medan andra håller sig fina under lång tid. Vissa färger kan också blekas av solljus (t ex sol gel och tint är exempel på Jablonexfinishar framtagna just för att motstå UV-ljusets negativa inverkan).
Seed beadtillverkarna brukar ange om en pärla är infärgad och därför kan behöva behandlas försiktigt, t ex direkt i färgnamnen (dyed, tint, sol gel, terra) eller med koder på färgkartorna. Miyuki har exempelvis en lista på sin hemsida över pärlor, som kan tappa färg med tiden. Toho markerar med speciella symboler på färgkartorna (se deras hemsida). Gütermann, som säljer mycket rocaillepärlor just för broderi på kläder, har tvättråd på sina pärlrör. Länkar till färgkartor hittar du här.
Du kan själv också testa hur tvättäkta färgen på dina glaspärlor är genom att lägga dem på en fuktig vit handduk eller fuktat hushållspapper, får du tips om hos Maggie's Musings. Färgar pärlorna av sig då så kommer de också att färga av sig på huden när smyckena bärs. Dessa pärlor är speciellt utsatta om de kommer i kontakt med parfym, hudkräm, svett, hårsprej och liknande.
Bör då infärgade pärlor undvikas? Svaret är att det dels beror på kvaliteten och dels på användningsområdet: en pärla, som används på ett utsatt ställe på ett smycke kommer att tappa färgen många gånger snabbare än en pärla som broderats fast på en tavla. Ska pärlorna användas på smycken kan det vara bäst att undvika att använda stora mängder och kanske använda sig av pärlbroderi snarare än sydda tekniker så de inte sitter direkt mot huden.
Inte bara glas
Glas är inte det vanligaste materialet, som får sin slutgiltiga färg i ett färgbad. Betydligt vanligare är att man på detta vis färgar sötvattenspärlor samt pärlor i akryl, pärlemor, stenar (t ex agat och bergkristall/kvarts), trä, horn, ben och liknande. Färgbaden kan vara ett sätt att ge ett material ny nyans eller förstärka en befintlig färg.
Med färgade sötvattenspärlor brukar det rekommenderas att de sköljs i rinnande vatten eller får ligga en stund i ett vattenbad för att bli av med överskottsfärg, som annars kan färga av sig när smycket bärs. Låt torka på hushållspapper. Ibland kan det också hända att det finns en liten ficka i ytan på en pärla, där färg kan samlas som i en gryta. När du sedan råkar stöta till denna ficka, t ex med en nål eller smyckesvajer, kan pärlan börja blöda ut färgen.
tisdag 26 januari 2010
Övrigt: Hur du bör rengöra olika stenar
Olika (halv)ädelstenar är olika hårda och kan ha utsatts för olika ädelstensbehandlingar. Detta gör att alla stenar inte kan rengöra på samma vis. Några är helt enkelt för sköra för t ex ultraljudsbad eller ånga. Hos Fire Mountain Gem kan du finna en lättöverskådlig Gemstone Cleaning Chart, vilken kan vara till hjälp om du är osäker på vad dina stenar tål. Det finns även en liknande på Art Jewelry Magazines hemsida. Hur du bör rengöra dem kan du även läsa, sten för sten, i Rings & Things Gemstone Index.
Material: Amazonsten/amasonit
Eftersom turkos och isblå blev årets färger så passar det kanske att skriva om en ofta ljusturkos eller mintfärgad sten. Dess riktiga svenska namn är amazonsten, men pärlare känner den nog bättre som amazonit(e) eller amasonit. Man tror f ö att stenen hette Amazon stone på engelska innan den blev omdöpt till amazonite.
Amazonsten tillhör gruppen fältspat, mer specifikt en typ av mikroklin, men skiljer sig lite från detta mineral då den innehåller koppar. Tidigare har många trott att färgen kommer sig just av kopparinnehållet, men senare studier har menat att det är mer troligt att det är bly och vatten i fältspaten som ger stenen dess färg. Denna karaktäristiska färg är vanligtvis opak, ibland mjölkig, ljusturkos eller mintgrön, men det finns också varianter med inslag av andra nyanser. Rainbow amazonite (nedan) blandar t ex in toner av rost, beige, sand, grått, gult och brunt. Black gold amazonite (flera av pärlorna ovan) har stora inslag av svart och grått. Ibland används de två namnet om samma sten så fort den har inslag av andra färger än den klassiskt blågröna. Även andra namn kan förekomma. En del av dessa stenar har även synliga inslag av pyrit. Russian amazonite är en benämning på en mörkare grönblå (teal) variant av stenen, som ofta har tydligare vita och grå streck. De kommer från Ryssland, vilket är bakgrunden till namnet. Liknande färg finns dock även på amazonsten från Namibia.
Redan i Antiken var amazonsten en populär smyckesten. Under historiskt tid kom denna ovanliga sten i dess mest eftersökta form endast från ett område runt ryska staden Miass, men numer har man funnit amazonsten av bra kvalitet även i Brasilien, Indien, Kenya, Madagaskar och USA (Colorado) utöver redan nämnda Namibia. Det går också att finna amazonsten i Sverige: fyndplatser inkluderar Västergötland, Värmland och Lappland. Namnet till trots finns det inte, så vitt man vet, amazonite i Amazonasområdet. Namnet -- som i olika version används på många språk -- lär komma sig av att europeiska upptäckare längs Amazonfloden stötte på en grön sten, som de trodde var samma som den sten de kände till från Ryssland. Mest troligt var de stenar som europeerna fann eller fick från indianerna nefrit (äkta jade), men benämningen amazonsten och senare amazonite hade redan fått fäste som benämning för den turkosa mikroklinen. Ibland kallas den även Amazon jade på engelska.
Amazonsten är en skör sten med en hårdhet på 6-6,5 på Mohs skala. Därför bör den t ex inte rengöras i ultraljudsbad eller med ånga utan enbart en ren trasa eller milt såpvatten. Stenen är även känslig för slipmedel, syror och andra kemikalier. Stenen kan repas och även skadas om den råkar ut för några hårda smällar. Men på grund av sin fina färg, som den får vid polering, är den ändå ett populärt val i smycken.
Källor:
Fire Mountain Gems Encyclo-BEAD-ia
Mindat.org
Rings & Things Gemstone Index
Wikipedia: Amazonite
Wikipedia: Amazonsten
måndag 25 januari 2010
Tävlingstips: Gör ett smycke passande en avliden kändis
Notera att allt material du använder ska komma från butikens sortiment. Sista tävlingsdag är 28 februari. De tre vinsterna består av blandade pärlor till ett värde på 250, 500 respektive 1000 kr. Mer om tävlingen kan du läsa på Sirligs hemsida.
Material: Kadmium -- ännu en fara med billiga smyckesdelar
Nickel och bly är två otrevliga ämnen, som de flesta pärlare känner till och vet att de ibland kan finnas i smyckesdelar. Men det finns ett tredje mycket otrevligt ämne, som det inte skrivits lika mycket om.
Kadmium upptäckt i billiga smycken och berlocker
Kadmium är en mycket giftig tungmetall. Liksom med bly behöver barn inte svälja en smyckesdel för att få i sig kadmium: att konstant suga eller bita på smycket är tillräckligt för att det ska ta upp små doser under en lång tid.
Så sent som i januari i år så rapporterade AP om alarmerande höga halter av kadmium i kinesisktillverkade smycken, men redan i sin då uppmärksammade undersökning 2007 visade Ica-Kuriren att bijouterier som såldes i Sverige kunde innehålla kadmium. Anledningen är de restriktioner kring bly, som införts i USA -- en viktig marknad -- och även i Kina. Med förbud mot bly har vissa mindre nogräknade tillverkare övergått till en metall som inte är reglerad i något av länderna vad gäller smycken: den betydligt giftigare och cancerogena tungmetallen kadmium. Lagom till ett blyförbud som lades 2008 sjönk nämligen priserna på kadmium bl a eftersom NiCd-batterier byts ut mot miljövänligare alternativ.
Enligt AP:s undersökning innehöll tolv procent av de barnsmycken de testade minst 10 % kadmium. Värst var föga förvånande de billigaste smyckena, som såldes av lågpriskedjor. Den allra värsta berlocken kunde bestå av uppemot 91 % kadmium. Som en tidning uttryckte det: ""If the cadmium-laden jewelry were industrial garbage, it could qualify as hazardous waste. But since there are no cadmium restrictions on jewelry, such items are sold legally."
Dock finns det inga indikationer på att det är ett utbrett problem med att kinesiska -- eller andra -- tillverkare av smycken och smyckesdelar skulle byta ut bly mot kadmium. Det är betydligt vanligare att de i så fall går över till zink, en "snällare" och billigare metall som redan idag används i många smyckesdelar (som zinc alloy, zinklegering).
Men tungmetallen är inte bara begränsad till billiga "skräpmetaller" och orena legeringar från låglöneländer. Kadmium används i Sverige än idag i lod, framför allt guldlod då vissa guldsmeder fortfarande föredrar ett kadmiumhaltigt lod framför ett kadmiumfritt alternativ då det flyter bättre. Vad gäller andra lod för mjuk- och hårdlödning är det idag vanligast med kadmiumfria varianter.
Enligt Smycken & Klockor Branschorganisations information om guldlegeringar kan gult och grönt guld i sällsynta fall också innehålla kadmium.
Fakta om kadmium
Kadmium är troligen något de flesta förknippar med de miljöfarliga NiCd-batterier, som idag delvis ersatts av skonsammare nickel-metallhybrid (NiMH), eller konstnärsfärger. I Sverige förbjöds kadmium att användas i plast 1982, vilket bl a omfattat färgämnen, och Kemikalieinspektionen klassar det tillsammans med bly och kvicksilver som ett utfasningsämne.
Vi vår numer mest i oss kadmium via födan -- det är bl a en ovälkommen förorening i konstgödsel -- men rökare får även i sig det via cigaretter. Vi kan även stöta på det i (billiga) plastskor och kläder, vilket bl a Naturskyddsföreningen visat i undersökningar. Största utsläppen av tungmetaller står gruvor, smältverk och stora metallindustrier för, men de läcker även från rostande metaller och frigörs vid förbränning av fossila bränslen, biobränslen och avfall. Världens första stora fall av kadmiumförgiftning skedde i Japan pga av utsläpp från en gruva. De första fallen uppmärksammades 1912, men först 1955 förstod man att kadmiumet var boven i dramat. Syndromet blev känt som Itai-itai ("ont ont").
Kadmium är till utseendet metalliskt silvergrå, vilket är anledningen till att den passar bra som utfyllnad i smyckesdelar av tenn. Liksom miljögifterna arsenik, bly, kobolt, koppar, krom, kvicksilver, nickel, tenn, vanadin och zink ingår metallen i gruppen tungmetaller. Av dessa är vissa livsnödvändiga i små mängder, t ex zink och koppar, men kadmium är enbart giftig för allt levande (dock har man nyligen funnit att den har en biologisk roll hos kiselalger). Bl a är den en känd cancerogen, som kan orsaka många olika typer av cancer, bl a bröstcancer. Amerikanska myndigheten U.S. Centers for Disease Control and Prevention rankar kadmium som den sjunde farligaste ämnet.
I människokroppen oskadliggörs metallen av ett speciellt protein i levern och njurarna och utsöndras långsamt genom urinen. Får en människa i sig mer kadmium än som kan bindas av kroppen så kan det resultera i bl a njurskador och deformering av skelettet. Hon små barn kan den hindra hjärnans utveckling. Om en person inandas kadmiumångor, t ex i produktionsindustri eller vid plätering av metall, så kan denne drabbas av s k zinkfrossa som kan leda till kemisk lunginflammation och i värsta fall ha dödlig utgång.
Gränsvärdet beräknas ligga kring 200 µg per njure innan problem uppstår (genomsnittssvensken har 30–40 µg i kroppen). Nyligen skärpte EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet värdena, vilket enligt Naturskyddsföreningen innebär att 5-10 % av Sveriges befolkning får i sig för mycket kadmium. Kvinnor är generellt mer utsatta pga mindre skyddande järndepåer och tusentals kvinnor i Sverige och Europa tros ha förhöjda nivåer. Kadmium överförs inte mellan en mamma och hennes foster.
Inom EU är kadmium numer förbjudet att använda i elektronik. I Sverige har vi skatt på konstgödsel, vilket inkluderar en punktskatt på kadmium. Regeringen har beslutat att ta bort skatten årskiftet 2009/2010 då det anses har hämmat det svenska lantbrukets internationella konkurrensförmåga medan t ex Naturskyddsföreningen menar att det kommer innebära en ökad användning av konstgödsel och därmed innebära större problem med utfasningsämnet.
Uppdatering: Kadmium förbjudet i smycken inom EU
Sedan denna artikel skrevs så har EU klubbat igenom ett förbud för kadmium i smycken. Läs mer om detta och vad det betyder för svenska pärlare här.
Källor:
Kemikalieinspektionen: Varför är kvicksilver, kadmium, bly och deras föreningar utfasningsämnen?
Kullber, Fredrik: Giftiga smycken kvar i handeln. Ica-kuriren 23/2008.
Naturskyddsföreningen: Tungmetaller
Naturskyddsföreningen: Utan skatt på konstgödsel riskerar vi mer gift i maten. Dagens Nyheter Debatt 2009-12-30
Pritchard, Justin (AP): Test Find Troubling Levels of Cadmium in Jewelry for Kids. Newsobserver.com 2010-01-11
Pritchard, Justin & Jeff Donn (AP): Walmart pulling jewelry cited in AP cadmium report. Examiner.com 2010-01-11
Smycken & Klockor Branschorganisation: Guld
Wang Yan & Zhu Zhe: Probe into US claims of toxic children's jewelry. China Daily 2010-01-14
Wikipedia: Cadmium
Wikipedia: Kadmium
fredag 22 januari 2010
Mönstertips: Peyotetrianglar
Fyllda och ihåliga trianglar
Det finns många instruktioner till grundläggande trianglar på nätet. T ex hos Beadmonsters (på svenska), Perlenmuster, Bead-patterns.com, MarieNoël (Delicas) och Lirigal. Hur du gör en Elongated Triangle (med mera) visar Diane Fitzgerald i sin populära bok Shaped Beadwork. I stora drag så innebär den att du syr 2-drop på två av tre sidor.
Förutom dessa fyllda trianglar finns det även flera olika ihåliga peyotetrianglar, som beskrivs hos Peetje, Bead-patterns.com och Bead Pattern Central. Notera att det inte är samma typ av trianglar i länkarna. Ett mönster för ihålig triangel finns här. Små ihåliga trianglar kan även användas som togglelåsringar.
Du behöver inte göra kanterna raka, se bara Erikas pilaktiga hänge och Vezsuzsis ornamenterade mönster (det är gratis, hon säljer även ett annat vågigt triangelmönster i sin etsybutik). Fler enkla triangelmönster finns också i hennes blogg. En annan anledning till att variera kanterna är för att få ihop ett tredimensionellt mönster, som i Szilus Deltoid.
Tredimensionella trianglar
Mönsterna hittills har handlat om platta trianglar, men många vill göra mer tredimensionella arbeten. En triangel som inte utökas tillräckligt för varje varv blir kupig.
Annars finns det framförallt två sätt att göra puffade trianglar: en triangel viks ihop så att spetsarna möts på mitten och kanterna sys samman eller så sys två trianglar samman, sida för sida. De kan fyllas med stoppning för att bli riktigt bulliga.
Hur du kan variera och sy ihop en triangel så den blir tre blommor kan du läsa hos Szilu.
Trianglar för infattning
Peyotepärlade fattningar för triangulära stenar finner du i Triangle Pendant 1 och Triangle Cabochon Pendant.
Sammansatta trianglar
Trianglar, oftast liksidiga sådana, kan byggas samman till tredimensionella former som en tetraeder (4 trianglar), oktaeder (8 st), ikosaeder (20 st), stjärntetraeder och stjärndodekaeder. Du kan även göra en fraktal känd som Sierpinskitriangeln. Två trianglar som sys samman bildar en romb eller en kvadrat (även fyra trianglar bildar det senare); fem eller sex trianglar som fogas samman i en cirkel med spetsen inåt bildar fem- respektive sexhörningar. Vänds de med baserna inåt bildar de stjärnor, penta- eller hexagram med en tom mitt.
Tvådimensionella smycken kan sättas samman av allt från två trianglar, som i Diamond Dangle Earrings, till hela längder med trekanter, som i exempelvis Nile Radiance Necklace (notera låset) och Trinity Cuff.
I Beadwork June/July 2008 visar Carol Cypher hur du kan göra Beaded Pillow Beads genom att sy ihop två trianglar med varje spets på den ena triangeln mot mitten av en sida på den andre. Även Jean Power har en del triangelbaserade pärlade pärlor och smycken i sin geometriska serie. 12 trianglar använder Scarlett Lanson för att sy ihop sin väska Nautical Star (när detta mönster publicerades var hon 18 år).
Trianglar kan även kombineras med andra geometriska former: en pyramid består t ex av tre trianglar och en kvadratisk bas. Jämför med mönstret Beaded Cube Octahedron.
Andra geometriska figurer
Du kan även göra kvadrater och pentagoner (femhörningar) enligt samma princip -- och kanske även fler månghörningar -- men mer om det någon annan gång...
torsdag 21 januari 2010
Shoppingtips: Att handla från utlandet
Det finns många pärlbutiker i Sverige och en mängd pärlor att köpa, men ibland söker man kanske något som inte finns i butiker inom landets gränser eller som man kan få i en annan kvantitet, ett annat pris eller annan färg utomlands. Det är inte komplicerat att handla från utlandet, men det kan finnas många frågor för den som inte vågat sig på det förut.
Här tänkte jag ge en introduktion till vad som skiljer utlandsköp från att handla i Sverige, avgifter du bör räkna med och andra detaljer. Observera att jag i första hand riktar mig till dig som handlar som privatperson för privat bruk, inte dig som har företag. Notera även att jag är lekman och utgår från mina personliga erfarenheter: för mer detaljer kring tullavgifter, moms och andra legala frågor bör du i första hand ställa dina frågor till Tullverket, t ex genom e-posttjänsten TullSvar. Är du företagare finns mer information på Tullverket och Skatteverket.
Innanför eller utanför EU?
Det första vi ska skilja på är om du ska handla från ett annat EU-land eller ej. EU innebär bl a en tullunion, vilket betyder att tullar mellan medlemsländer slopats. Skattemässigt så ses inköp från ett annat EU-land, oftast, som liktydigt med inrikeshandel. Du kommer alltså inte att få betala tullavgifter mm. Du betalar moms i det land du handlar från och liksom här ingår den i det pris du betalar till butiken.
En lista över EU:s medlemsländer finns här. Tänk dock på att vissa områden ingår i EU, men inte i det gemensamma skatteområdet. Exempel är Åland och de brittiska kanalöarna. Handlar du därifrån så betalar du ingen ev. tullavgift, men däremot måste du betala moms i Sverige när varan förts över gränsen.
För du in en vara från ett land utanför EU så får du betala moms och tullavgifter. Ett specialfall du även bör känna till är att om du handlar av ett företag inom EU, men de skickar varan från en leverantör eller filial utanför EU direkt till dig så räknas detta som handel med ett land utanför EU. Du får då betala moms och ev. tullavgifter.
Privat eller kommersiellt bruk?
Myndigheterna gör skillnad mellan om du tar in en vara för privat bruk (s k privatimport) eller kommersiellt bruk. Mer information om import från länder utanför EU för kommersiellt bruk finner du här. Skatteverket brukar även hålla informationsmöten för företagare, som vill importera varor.
Moms, tullavgifter och administrativa avgifter
Handlar du från ett land utanför EU så betalar du ingen moms eller motsvarande i det landet (t ex sales taxes i USA). Istället så måste du på varans och fraktens värde betala svensk moms när den förs över gränsen. Moms betalas från första kronan. Moms och ev. tullavgift läggs även på begagnade varor. Vissa varor är dessutom belagda med tullavgifter utöver momsen. Beroende på vara så kan tullavgiften vara allt från 0 till 20 %, men ofta räknar man med en genomsnittlig avgift på 4 %. Flera pärlor och tillbehör är avgiftsfria, men inte allt smyckesmaterial. Ädelmetaller är ofta belagda med tull. Tullavgiften utgår ofta inte från första kronan utan först när varuvärdet överstiger några hundringar.
När du handlar från ett icke EU-land så kommer din försändelse att anlända till Sverige via post eller speditör. Det är denna leverantör som kommer att göra en tulldeklaration åt dig och räkna ut vad du ska betala. På detta lägger leverantören en administrativ avgift för arbetet, som kan variera med försändelsens värde. Olika leverantörer kan ta ut olika höga avgifter. Får du ditt paket med Posten så kommer de att skicka en avi så du kan hämta ut paketet mot betalning på deras utlämningsställe (eller så får du det från brevbäraren om du har lantbrevbäring). Andra leverantörer som UPS, FedEx med flera begär inte betalning vid leverans utan skickar istället en faktura, som dyker upp några veckor efter du fått ditt paket. Undantaget är om du handlat för lite större summor. Då vill de i vissa fall ha betalt i förväg innan de levererar paketet.
Gåva -- eller?
Det är frestande att inte behöva betala moms och vissa försöker undgå detta genom att försändelsen deklareras som gåva. Detta är en olaglig handling och inget seriöst företag kommer att tillmötesgå sådana önskemål. Notera även att Tullen kan fatta misstankar om ett paket från ett företag är markerat som gåva och du kan få betala avgifter ändå.
I vissa fall kommer du att märka att det finns säljare som oavsett vad du anser i frågan kommer att markera ditt paket som gåva som ren "väntjänst" eller deklarera ett mycket mindre värde än det riktiga -- inte minst ovanligt om du ska betygsätta dem som på auktionssajter. Detta är inte ditt fel, men ansvaret att varor du importeras betalas för är däremot det.
Om det är en gåva du fått och ska använda för personligt bruk så behöver du inte betala moms eller tull för denna så tillvida att värdet inte är över ett visst belopp. Läs vidare på Tullverket. OBS! Det är inte en gåva om du låter en privatperson i ett annat land handla från en butik för att sedan skicka varorna till dig och du betalar personen för utläggen.
Omprövning
Skulle något ha blivit fel, t ex att innehållet registrerats under en felaktig tullsats så du betalt för mycket eller du har fått betala moms på en gåva, kan du begära att den summa du fått betala ska omprövas. Läs mer om omprövning samt hitta blanketter för detta på Tullverket.
Betalningsmetoder
Det allra vanligaste sättet att betala är troligen med ett betalkort via webbutiken. Detta är ett lätt sätt att överföra pengar över gränser, men inte alla känner sig säkra med att ge ut kortuppgifter på nätet. Var noga med att aldrig skriva kortuppgifter på nätet om det inte är på en säker sida. Maila heller aldrig kortuppgifter!
Ett annat alternativ är att använda sig av en betaltjänst som PayPal. Här kan du antingen knappa in dina kortuppgifter när du betalar eller lägga upp ett konto kopplat till ditt betalkort eller direkt till ditt bankkonto. Då slipper du skriva in dina kortuppgifter varje gång du handlar. Det finns flera olika kontotyper att välja mellan, men om du enbart ska betala via PayPal så är kontot gratis. Se bara till att välja rätt konto när du registrerar dig så du inte betalar i onödan för en dyrare kontotyp än du behöver. PayPal används av många mindre butiker och säljare på eBay, Etsy och liknande sajter. Du kan även betala via PayPal genom att en säljare skickar ett speciellt e-postmeddelande till dig.
En nackdel med PayPal är att tjänsten är så stor att det finns flera personer som utnyttjar detta för att lura dig på pengar, ofta genom s k spoof mail. Här gäller samma försiktighetsmått som när du läser e-post, som utger sig att komma från din bank. Klicka aldrig på länkar i ett meddelande från PayPal utan gå direkt till hemsidan och logga in där. Får du ett misstänkt mail kan du anmäla detta till PayPal. Under alla år jag själv använt tjänsten har jag dock bara råkat ut för ett sådant mail.
Betalar du med kreditkort så kan du få tillbaks pengarna direkt från din bank om säljaren visar sig vara en bedragare eller varan av annan anledning inte levereras, detta med hjälp av konsumentkreditlagen. Betalar du med kontokort, där pengarna dras direkt från ditt bankkonto, eller med vissa andra e-tjänster från banken har du inte samma möjlighet till detta. Även hos PayPal kan du anmäla en icke-leverans hos och, om du har tur, få igen dina pengar. Ibland kan betaltjänster som PayPal och Payson ge en garanti på att du kan få igen pengar om du inte får någon vara. Läs igenom deras villkor för att se när och hur dessa garantier gäller.
En annan känd tjänst är Western Union där personer som känner varandra kan föra över pengar. Det är vanligt att bedragare vill få pengar via dem och du bör därför aldrig skicka pengar via Western Union om du inte känner mottagaren sedan tidigare.
Men om du nu inte alls vill uppge kortnummer över nätet? Vissa företag, speciellt i USA, tar emot beställningar även via telefon, fax och post. Då kan du ge dina kortuppgifter via dessa kanaler istället.
Vill eller kan du inte betala med kort så accepterar en del butiker även banköverföringar. Speciellt inom EU, men i viss mån även USA, kan du betala in pengar direkt på butikens bankkonto om de kan uppge ett s k IBAN-kontonummer. Inom EU betalar du samma avgift för att sätta in pengar på ett bankkonto i ett annat land som ett konto hos en annan bank inom landets gränser. För överföringar utanför EU tar bankerna ut en högre avgift. Mer om IBAN kan du läsa t ex här.
I princip betalar du alltid i förskott. Detta brukar inte rekommenderas av konsumentbyråer, men riskerna är små om du håller dig till kända och seriösa handlare. Använd en metod där du kan få hjälp att återfå dina pengar, om du är lite osäker på köparen. Undvik helt att handla från köpare som får en liten varningsklocka att ringa. Även om den är liten.
Reklamationer och konsumentskydd
Det kan vara svårt att reklamera en vara eller klaga hos vissa utländska butiker just för att de ligger så långt bort. Men en seriös butik kommer alltid att lyssna på dig. Själv har jag utan problem reklamerat varor till så väl USA som Frankrike så var inte rädd för att kontakta butiken om du fått en skadad eller felaktig vara. Ge alltid ett företag möjligheten att rätta till sitt misstag -- de flesta butiker vill ju ha nöjda, återkommande kunder. Liksom alltid ska du inte returnera några varor förrän du varit i kontakt med företaget så de kan ge dig anvisningar för hur du ska göra.
När det gäller konsumenträtten så ska säljaren följa de lagar som finns i dennes land. I vissa fall kan det betyda att du har ett mindre skydd än om du handlar från svenska butiker så var beredd på det. Inom EU gäller generellt liknande regler som i Sverige, bl a är en säljare ansvarig om en vara kommer bort under transport om köparen är en privatperson. Och du har alltid 7 arbetsdagars ångerrätt vid e-handel. Får du problem med ett företag inom EU så finns det en speciell "avdelning" av konsumentverket som kan hjälpa dig: Konsument Europa.
Utanför EU, t ex vid handel med USA, är du mer bunden till de villkor säljaren ställer upp. Så läs noga igenom säljvillkoren innan du handlar. T ex har du inte samma självklara rätt att få pengarna tillbaka som privatperson om din försändelse försvinner i postgången. Får du problem med ett företag i USA kan du ev. få hjälp via informationen hos Consumer Federation of America. Är företaget med i Better Business Bureau (BBB) kan även de hjälpa till med konfliktlösning. Fler länkar av intresse för dig som handlar hos amerikanska butiker finns listade här.
För övriga länder kan du ha tur och få hjälp via landets egna konsumentskyddsorganisationer, men det kan vara svårare att finna dem och det är inte säkert att landets konsumentlagar stöder ditt klagomål. Du kan även göra klagomål via econsumer.gov, men observera att de inte behandlar enskilda ärenden.
Not: I Sverige så ska du vända dig till din lokala konsumentvägledare (om inte denna tjänst är indragen), inte till Konsumentombudsmannen (KO) eller Konsumentverket som främst har hand om övergripande regelverk och principfall. Inte alla känner till denna skillnad. Läs mer på Konsumentverkets hemsida.
Andra saker att tänka på
Inom EU har vi vissa krav på att smycken och smyckesmaterial som säljs måste följa de direktiv som finns kring nickel-, kadmium- och blyhalter. I andra länder gäller andra lagar, t ex kan många amerikansktillverkade komponenter innehålla här otillåtna halter av nickel. Från Kina har bly- och kadmiumhalter varit ett stort problem tidigare. Speciellt viktigt är det för dig att kontrollera att materialet du köper följer svensk och europeisk lagstiftning om du tänker säljer komponenterna eller göra smycken till försäljning av dem.
Ska du köpa varor för ett ganska högt värde så kan du tjäna några kronor på att handla när valutakursen är rätt. Följ kursutvecklingen så märker du snart om valutan är på väg upp eller ned och kan handla när det passar.
I vissa fall är försäkring av en försändelse billigt och en säljare kan begära enbart några få dollar för detta. I länder som saknar EU:s konsumentskydd kan det vara värt att investera i detta eftersom du då inte behöver ta hela ansvaret om ett paket försvinner. Försök dock ta reda på exakt vad försäkringen täcker, när den slutar gälla etc. Om konsumentskyddet är bra och/eller varuvärdet lågt är försäkring inte lika nödvändigt.
Det finns många butiker på nätet och dessa är förhållandevis billigt att sätta upp, antingen en egen webbshop eller försäljning via sajter som eBay. Var noga med att kontrollera om säljaren verkar seriös, t ex genom att läsa feedback eller få rekommendationer från andra. Som vanligt: om något verkar vara för bra (billigt) för att vara sant så är det troligen det. Det finns en hel del mindre seriösa försäljare som utnyttjar det faktum att det är billigt och enkelt att öppna en butik på nätet -- och att en halv värld skiljer er åt = svårare att komma åt en oseriös säljare. Att handla från fel säljare kan bli ett dyrköpt misstag. Självklart ett misstag man kan göra även i Sverige, men det är något lättare att klaga och ev. även polisanmäla bedrägerier inom landet.
Konsument Europa har en Checklista för e-handel med punkter du bör tänka på när du handlar från utlandet över nätet.
Köpa varor på en resa
Slutligen, om du ska åka utomlands och vill köpa med dig pärlor hem så gäller speciella regler. Köper du för privat bruk så kan du läsa mer om reglerna som gäller här. För kommersiellt bruk räknas även detta som vanlig import.
onsdag 20 januari 2010
Teknik: Spiral rope -- den enkla och mångsidiga tekniken
Grunderna
Grundtekniken kan du lära hos exempelvis Ruby's Beadwork, Beading Daily, Beltana, Beadwork.about.com, FusionBeads och Whimbeads. Videoinstruktioner finns på Auntie's Beads och hos Jewelry Supply. Ett alternativt sätt att sy spiralen är att börja med att trä alla 'core beads' och sedan sy på bågarna, se Beading Arts.
Du kan även göra s k double spiral ropes. Instruktioner finns t ex hos Beadweaverdreams, Artbeads.co.kr, Dustin Wedekind och Bead-patterns.com. För en video, se Bead & Button. Enligt samma princip kan du även göra trippelspiraler, fyrdubbla spiraler osv. Ju fler rader, desto längre tid tar det dock att sy. För en trippelspiral, se Sumptuous Spiral av Nancy Sathre-Vogel.
En väldigt tunn spiralvariation finner du i Ribbon Spiral.
Mönster och variationer
Hos Ruby's Beadwork får du lära dig att göra en v-halsband i spiral rope. En annan fin variant är annars att göra graderade halsband, dvs ha större pärlor och bågar framtill och mindre bågar/pärlor baktill. Exempel på detta finner du hos Parts Club, i Pearl and Leaf Rope, Graduated Spiral Rope Necklace, och udda Open Twist. Du kan också välja att länka fast en kedja baktill som i Blackground. Till halsband passar även varianter som är asymmetriska likt dubbelspiralen i Plaited Spiral (liksom The Gold Standard kan den också ses som en variation på Flat spiral stitch nedan).
Fint är även att trä på större pärlor mellan spiraletapperna, se Persian Spiral Necklace (lariat), Ume Blossom, Winnie's Spiral Rope Set, Spiral Garland och Tgif Necklace Trio (lila halsbandet).
En spiral kan även dekoreras ytterligare i efterhand som Serpentine Brocade, Spiral Garden och Simply Blue. Samt än mer i Spiral Rope Treasure Necklace och Red Wine, White Wine (pdf-fil).
Bara att använda cubes, drops eller linsformade pärlor istället för bara seeds kan göra stor skillnad. Se bara Foamy Spiral Rope Tutorial, Magatama Spiral (pdf), Beading Times (nederst på sidan) och Sorbet Swirl. Eller varför inte byta ut dina core beads mot fire-polished, som hos Kiwa? Att sötisar och chips gör sig bra i spiraler se du i Pearl Spiral, Gemstone Twist, Coreopsis Pearl Choker, Pearl Spiral och Beach Yoga.
Du behöver inte bara göra armband och halsband -- Good Witch Earrings visar att spiralerna även är perfekta för att göra (blommiga) örhängen.
Flat spiral stitch
Flat spiral är en variant på det vanliga runda repet, som jag skrivit mer om här. För mer spiraler, se även Russian spiral.
tisdag 19 januari 2010
Teknik: Albion stitch
Tekniken är framtagen av brittiska pärlaren Heather Kingsley-Heath, som fann Albion stitch efter mycket experimenterande med sydda tekniker. Hon har tidigare utgivit en bok om tekniken med tjugo projekt, Albion Stitch Book One och i slutet av januari i år släpps uppföljaren Albion Stitch Book Two. På hennes hemsida kan du även köpa ett par enskilda mönster i tekniken eller bara kika runt på exempel på pärlarbeten gjorda i den.
Själv beskriver hon Albion stitch som en enkel teknik att lära -- även nybörjare kan snabbt skapa vackra pärlarbeten -- men samtidigt så spännande och komplex att den är idealisk för mer erfarna pärlare, som letar efter något nytt.
Fotnot: Albion är det äldsta kända namnet för Storbritannien, själva den stora ön, eventuellt inspirerat av de vita klipporna vid Dover (Alba = vit).
Shoppingtips: Shopping för grodfantasten
Grodor är små djur som antingen anses vara söta och gulliga eller ful och slemmiga. Min syrra älskar grodor och jag har förstått att hon inte är ensam i denna vurm. Inte minst är lövgrodor i alla möjliga färger populära motiv bland lampworkers. Historiskt sett var man ofta snäll vid grodor eftersom de (faktiskt) ansågs kunna vara förtrollade personer eller gårdsrån, men de kunde även dödas för att användas till trolldom. Inom Feng Shui är en trebent groda med mynt i munnen ("pengagroda") en lyckosymbol som ska ge framgång och välstånd.
Som vanligt finns där en mängd söta och roliga grodor hos Shipwreck Beads -- missa speciellt inte de söta lampworkhängena. Och även Fire Mountain Gems har en hel del intressant (sök även på toad). Där bör du inte missa de vackert handmålade svarta agatpärlorna. Notera att de även säljer lås med grodmotiv. Håller vi oss kvar i USA så säljer Rings & Things bl a träberlocker du själv kan dekorera eller använda som de är samt glosögda lampworkpärlor i olika färger.
Green Girl Studios tillverkar två högkvalitativa tennpärlor: Ball o frogs samt Safe Journey. TierraCast har också ett par pläterade tennpärlor, som bl a säljs hos FusionBeads. Där finner du även Green Girls pärlor samt ett par berlocker med grodprinsar. De har även Vintajs lilla mässingsberlock. Penny Michelle gör tvådelade "pärlhattar" i form av långbenta grodor -- och på sajten ser du även Joan Millers porslinspärlor med grodor. Vackert naturtrogna och detaljerade grodpärlor av Laura Mears säljs bl a hos U Bead It Sacramento.
För dig som gillar handbearbetad och värmepatinerad koppar säljer Artbeads Copper Frog Pendant och Copper Frog Locket. De har även två olika bronshängen med inspirerande ord: Leap samt Leap of Faith. The Venetian Bead Shop har äkta muranohängen.
Ska vi så ta oss tillbaka över Atlanten så har Pärlgrossisten en lövgroda på "fotboll" samt grodhuvud (se fotot ovan). Även på fotot syns lampworkpärlorna med pyttegrodor, som säljs av Pysselportalen. Vidare har Made by Roz en lövgroda på boll medan Paz Smycken har ormlänkspärlor i lampwork i flera färger samt ett handblåst hänge. Fru Pärla har bl a vita tjeckiska grodpärlor med gulddekor. Millefiori säljer en av Penny Michelles grodpärlhattar.
Ute i Europa så säljer Perles & Co några pärlor och berlocker samt dessa annorlunda hängen i tre metallfärger. Sayila har söta målade bjällror, bl a i form av grodhuvuden. Creanon säljer lite dyrare lampworkpärlor med brun eller grön groda. The Bead Cellar har söta kinesiska porslinspärlor.
Tyska Kristina Ellesson är ena av de många lampwork artist som gör underbara one-of-a-kind lampworkpärlor. Även amerikanska Corina Tettinger gör underbara grodpärlor.
Glöm inte heller bort att kika på Etsy där du kan finna både det ena och det andra med lite tur! Här finns billigt nytillverkat, vintageprylar och dyra art beads. Se även eBay där jag t ex fann dessa roliga barnpärlor.
Vill du ha ögongodis så har Carl Clasmeyer flera lås med grodor i den högre prisklassen. Dock väl värda en titt.
PS! Letar du efter pärlmönster/-projekt på temat pärlor så hittar du det under Grodans år.
måndag 18 januari 2010
Övrigt: Vad är så speciellt med Tucson?
En sak Tucson är känt för är nämligen de stora och många ädelstens-, mineral- och pärlmässor som hålls där varje vinter, ofta runt februari. För årets upplaga har minst 40 mässor i någon form planerats in hittills, men fler kan tillkomma. Majoriteten av mässorna hålls runt Electric Park, men du finner även evenemang i andra delar av staden. Vissa av mässorna är väldigt nischade och små medan andra är stora och breda. Vissa mässor är öppna för allmänheten medan andra enbart är för grossister och annat branschfolk. Många av mässorna tar ingen inträdesavgift. Även om fokus är på (ädel)sten och mineral -- med besökare och utställare från hela världen som träffas för att göra affärer eller mingla -- finns är väldigt mycket för pärlare.
För pärlaren och smyckestillverkaren kan detta vara en nästan överväldigande högtidsstund. Här finns en mängd pärl- och guldsmidesbutiker samt pärltillverkare, stora som små, representerade, liksom ett stort utbud ädelstenshandlare, stenslipare, verktygsförsäljare, smyckesförsäljare med mera. Flera av USA:s mest uppskattade och erfarna lärare inom pärlande/smyckestillverkning håller workshops och kurser. Faktum är att hela evenemanget är så gigantiskt att det nästan kan bli först stort för någon som inte besökt en pärlmässsa alls tidigare (en rekommendation, som ibland framhålls till "rookies": besök en mindre mässa först).
Är du intresserad av att åka till Tucson eller bara nyfiken på detta spännande jätteevenemang så kan du läsa mer på Tucson Show Guide. På Beading Daily kan du få shoppingtips inför ditt besök och även läsa om hur ett första möte med mässorna kan vara. Mer om staden Tucson kan du läsa på t ex Wikipedia eller officiella turistsajten Visittucson.org.
Pärlsort: Millefioripärlor från hela världen
Millefiori är italienska och betyder tusen blommor. Ordet kan användas i flera sammanhang, men återkommer speciellt inom glashantverk. Här är millefiori en benämning på glas (pärlor, hängen, vaser mm) skapat med blommiga murrinistavar. Före 1840-talet, då A. Pellatt först använde ordet i sin bok Curiousities of Glass Making, kallades de pärlor som tillverkades med denna teknik för enbart mosaikpärlor.
Ursprung
Metoden att tillverka mosaikpärlor fanns redan hos de gamla grekerna, fenicierna och antikens egyptier. Murrinistavar från 700-talet, troligen tillverkade i Italien, har hittats i Irland och tunna skivor av millefiori har använts i anglosaxiska smycken från 600-talet (funna vid Sutton Hoo). Även våra vikinga hade glaspärlor med millefiorimönster. I början av 1500-talet så återupptogs tekniken av italienarna. Under 1700-talet förlorades kunskapen att göra millefiori och det var först på 1800-talet som den återupplivades. Snart lyckades man tillverka millefioristavar i Böhmen och snart fanns det även flera fabriker i Italien, Frankrike och England som framställde millefiori. Främst kom millefioripärlor att tillverkas på glasmästarnas ö utanför Venedig, Murano. Dessa pärlor användes inte minst i européernas handel med ursprungsbefolkningar runt om i världen, inte minst med afrikaner. Idag ingår i samlingsbegreppet trade beads och är eftertraktade av samlare.
Numer görs de flesta millefioripärlorna, liksom många andra pärltyper förknippade med Murano, i kinesiska glasfabriker.
Tillverkning av murrinistavar
Grunden för skapandet av millefioripärlor är murrinistavarna. Murrini eller murrine är den italienska termen för att skapa mönster eller motiv i färgat glas, som sammanfogas i ett stycke för att sedan dras ut i en lång sträng. För att skapa blommönstren kan speciella formar användas, som trycker samman den heta glasmassan i en uddig form. Därefter läggs ett nytt lager glas på och hela proceduren upprepas tills massan har fått sitt slutgiltiga mönster. Exempel på hur mönstren kan se ut finns det ett schema över här och hur olika murrinistavar och färdiga arbeten klassificerades kan du finna exempel på här.
När mönstret är färdigt dras glasmassan ut till en lång sträng mellan två glasarbetare. I takt med att den dras ut minskar omfånget (och därmed motivets storlek), men själva mönstret behålls. Detta gör det möjligt att skapa även de minsta detaljer då de från början är betydligt större. När strängen dragits ut till önskad diameter så kapas den i stavar eller småbitar. Bilder på hela processen, från glasmassa till pärla, finner du här.
Du som arbetar med polymerlera känner igen den här tekniken från s k canework: det är härifrån den har kommit.
Millefioripärlor
Det finns flera olika typer av millefioripärlor. De som är vanligast förekommande idag är troligen den typ, som syns i översta fotot. Här smält flera murrinistavar samman och får sin form genom att pressas i en form eller slipas ned (se länken ovan). Pärlorna på bilden är kinesiska, liksom de flesta av de millefioripärlor som säljs i pärlbutikerna, men fortfarande görs även pärlor i denna stil på Murano.
I Västafrika, kanske speciellt Ghana, tillverks en annan variant av millefioripärlor, som imiterar de venetianska pärlor européerna tog hit genom att blommor målas på ytan av glaspärlorna istället för att riktiga murrinistavar används. Basen är s k powder glass beads. Från Afrika kan man idag också köpa trade beads från gamla tiders handel.
Ett annat sätt att skapa pärlor med millefiorimönster är att kapa murrinistavarna till tunna "knappar" -- har du någon gång emaljerat eller testat på glasfusing har du säkert stött på dessa små millefioribitar -- och smälta fast dem på ytan på en enkel glaspärla. Hur detta går till kan du se exempel på i denna video. Ovan ser du de populära japanska millefioripärlor, som du hittar bland vintagepärlorna (daterade från amerikanska ockupationen fram till 1970-talet). Än idag är det en vanlig teknik bland japanska lampworkers att göra mönster med millefioriknappar.
Du kan finna italienska pärlor gjorda på detta sätt, se ovan, men då kallas de oftast inte för millefioripärlor. Nedan syns även några andra kinesiska pärlor, som dekorerats med millefioriblommor. Blomman kan ligga direkt på ytan eller, som i fallet med de självlysande pärlorna till höger, "kapslas" in under ett lager klart glas så de verkar flyta inne i glaset. Notera hur blommorna ibland kan se lite "utsmetade" ut där de kasat på glaset innan de smält fast helt.
Även dessa indonesiska pärlor av återvunnet glas har troligen fått sina motiv från murrinistavar.
Chevronpärlor
Chevronpärlor är besläktade med millefiori då de har samma grund i blomformade murrinistavar. Dessa pärlor kommer jag att ta upp i ett eget inlägg.
African Trade Beads
eShopAfrica -- hand painted millefiori
Illionis State Museum: History of millefiori techniqe
Wikipedia -- bead, Specialized glass techniques/types
Wikipedia -- millefiori
Wikipedia -- murrine
fredag 15 januari 2010
Noterat: Påfågelsfläckig rivolicoating
Rivolis fortsätter att vara populära och det kommer hela tiden nya färger och finishar. Ett speciellt område, som jag talat om i inlägget om Swarovski är s k custom coatings, dvs ett företag lägger en yteffekt på en annan tillverkares produkt. Något som inte minst är vanligt med Swarovskis kristaller.
En av de mer udda effekter, som nu gjorts på rivolis från Crystallized - Swarovski Elements, är peacock. Det som gör effekten annorlunda mot de flesta är att den har just påfågelslikande fläckar istället för en jämn coating. Du kan se bilder på denna intressanta finish hos t ex Creanon eller Beading in the rain (pfauenauge är tyska för påfågelsöga).
Hittills har jag sett coatingen på rivolis i fyra storlekar: 12, 14, 16 och 18 mm.
Noterat: Mässingsbiten?
Mässing är ett material, som bara blir populärare med ett ökat intresse för att göra vintageinspirerade och "shabby chic" smycken, inte minst när den antikbehandlats för den där rätta patinan som ger sken av av gamla tider och gammeldags romantisk dekadens.
Det finns en mängd säljare, som kan förse dig med så väl patinerad som rå mässing -- smyckesdelar, filigran, stampings, pärlor med mera. På ställen som Etsy finns en uppsjö små säljare, men det finns även flera andra butiker värda att kika in hos, framför allt i USA.
Två större namn, som ofta återkommer är Vintaj och Trinity Brass Co. De senare har produkter i flera olika pläteringar, men också i en egen brun patina: Trinity Vintage Patina. Båda har återförsäljare både i Nordamerika och Europa. Även Kabela Design har antikbehandlad mässing med ett delvis annorlunda utbud. De har även andra pläteringar som vifrostad guldpläteringen Stardust.
Några andra butiker bland de som specialiserat sig på mässing är t ex Brass Bouquet och B'Sue Boutiques. Mässing är även en "stapelvara" bland butiker som fokuserar på vintageprodukter och vintage-style, så som exempelvis Jan's Jewels. Flera av dessa har infattningar, men om du söker några liknande de på fotot ovan så kommer de från Jewelry findings online.
Är inte patina din stil? Du kan ändå låta dig svepas med i intresset för mässing. Det finns idag en kollektion med nontarnish-behandlade och högglanspolerade smyckesdelar. De distribueras av grossisten BeadSmith och finns bl a hos FusionBeads. Passar inte minst dig som vill ha en gyllene nyans, men tycker guldpläterat är för varmt eller starkt.
För ett alternativ inom rättvis handel, se även Rish Ashay, som säljer smyckesdelar i mässing likväl som i sterling silver.
Vill du veta mer om mässing? Missa inte detta inlägg.
torsdag 14 januari 2010
Lästips: Japanska pärlböcker
Japanska hobbyböcker har i flera år varit eftertraktade av så väl pärlare som andra pysslare. Det märks kanske inte minst i virkarnas intresse för s k amigurumi. Men även pärlare har suktat över dessa böcker, som åtminstone tidigare kunde vara lite svåra att hitta. Idag finns det flera japanska och amerikanska säljare på t ex Etsy och eBay, som säljer diverse pärlböcker och -tidningar. Flera av de titlar som syns i fotot ovan kommer därifrån, mer specifikt från shoppen Simply Pretty Japanese Bead Books.
Böckerna kan ha många olika inriktningar, men en teknik som är vanligt förekommande i såväl smycken som pärldjur är cross-weaving (2-needle RAW). Är du intresserad av denna teknik så kan böckerna vara speciellt intressanta för dig. I övrigt finns allt från trädda till sydda smycken. Förutom smyckesböcker så finns också ett antal böcker, som bara handlar om söta pärldjur och miniatyrer (inte minst pärlade bakelser etc) -- perfekt för pärlaren som gillar allt som är kawaii. Om du vill få en känsla för vad böckerna innehåller för typ av projekt skulle jag föreslå att du kikar på de japanska mönsterlänkar, som du kan finna längre ned i bloggens vänsterkolumn.
Hur är de då att läsa? Enligt min erfarenhet är böckerna rent tekniskt upplagda likt vänsterländska böcker, som läses från vänster till höger, medan tidskrifterna -- som utseendemässigt mycket liknar böckerna, men med lite mer reklam och artiklar -- läses på japanskt vis från höger till vänster (precis som dina mangapocketar). Det är inget större problem än att du snabbt kommer in i det, speciellt som du inte följer en berättelse utan instruktioner, som oftast är begränsade till en sida.
Kan du, likt mig, läsa ingen eller väldigt lite japanska så är det inget hinder. Oftast finns det tydliga bilder med färgkodade pärlor. Antalet pärlor och storlekar anges i "våra" siffror. I vissa fall kan det vara bra att kunna grundläggande pärltekniker eftersom vissa saker förklaras i text, men har du redan grunden är illustrationerna oftast tillräckliga.
En noterbar skillnad i illustrationer syns till vänster i bilden ovan. För pärlbollar etc i cross-weaving så visas en enda teckning för hela bollen. De flesta av oss är vanda vid att sådana illustrationer delas upp i etapper, som t ex här, och inte med alla pärlor och trådpassager i en och samma bild (exempel). Ju mer komplex tredimensionell form som ska sys desto svårare kan det vara att ta in en sådan bild och det kan verka väldigt komplicerat vid första anblick. Tricket ligger i att hitta utgångpunkten, oftast markerad med stjärna, och sedan följa trådarna pärla för pärla. I vissa mönster så brukar dessutom pärlorna vara numrerade.
onsdag 13 januari 2010
Tävlingstips: Tema Natur hos PearlDream.se
För andra just nu aktuella smyckes- och pärltävlingar, läs även Nya teman presenterade för Vintaj Monthly Challenge, Vintersaga -- ny tävling från Smyckestillbehör.se, Land of Odds tävlingar samt Amerikanska pärltävlingar.
Färger och finishar: Padparadscha
Padparadscha är Swarovskis egen färg, uppkallad efter en typ av laxrosa safir (korund). Namnet lär betyda lotusblomma på singalesiska. Även om Swarovskis färg är unik för dem så finns det även liknande nyanser i andra pärlor. Swarovskis padparadscha säljs oftast utan yteffekter, men den finns även i AB, 2xAB och satin.
Med sin somriga och fruktiga nyans är det inte konstigt att padparadscha är en omtyckt färg. Nyansen kan närmast beskrivas som rosa utblandad med en nypa papaya eller orange, något påminnande om rosa grapefrukt. En annan positiv sida av den populära färgen är att den går mycket bra till i princip alla de vanliga färgerna på smyckesdelar. Ovan syns en swarovskisten i guldfärgad filigran och nedan syns exempel på hur padparadscha kan se ut i kombination med andra metaller/metallfärger. Lika fint till varma som kalla toner. Exemplet med koppar är inte så tydligt, men polerad ljus koppar harmonierar fint med padparadschans fruktiga ton.
Padparadscha kan också mixas med många färger. Några exempel ger FusionBeads i sina färgidéer Tutti Frutti, A Great Escape (satin), Melonball, Coral Reef, Copacabana, Ume Blossom och Day-Glo. Snygg och något murrigare är även att mixa padparadscha med olivine och/eller light colorado topaz. För den fruktiga färgen gör sig fint till jordigare nyanser likväl som ljusa, rena färger.