sidor
▼
torsdag 21 januari 2010
Shoppingtips: Att handla från utlandet
Det finns många pärlbutiker i Sverige och en mängd pärlor att köpa, men ibland söker man kanske något som inte finns i butiker inom landets gränser eller som man kan få i en annan kvantitet, ett annat pris eller annan färg utomlands. Det är inte komplicerat att handla från utlandet, men det kan finnas många frågor för den som inte vågat sig på det förut.
Här tänkte jag ge en introduktion till vad som skiljer utlandsköp från att handla i Sverige, avgifter du bör räkna med och andra detaljer. Observera att jag i första hand riktar mig till dig som handlar som privatperson för privat bruk, inte dig som har företag. Notera även att jag är lekman och utgår från mina personliga erfarenheter: för mer detaljer kring tullavgifter, moms och andra legala frågor bör du i första hand ställa dina frågor till Tullverket, t ex genom e-posttjänsten TullSvar. Är du företagare finns mer information på Tullverket och Skatteverket.
Innanför eller utanför EU?
Det första vi ska skilja på är om du ska handla från ett annat EU-land eller ej. EU innebär bl a en tullunion, vilket betyder att tullar mellan medlemsländer slopats. Skattemässigt så ses inköp från ett annat EU-land, oftast, som liktydigt med inrikeshandel. Du kommer alltså inte att få betala tullavgifter mm. Du betalar moms i det land du handlar från och liksom här ingår den i det pris du betalar till butiken.
En lista över EU:s medlemsländer finns här. Tänk dock på att vissa områden ingår i EU, men inte i det gemensamma skatteområdet. Exempel är Åland och de brittiska kanalöarna. Handlar du därifrån så betalar du ingen ev. tullavgift, men däremot måste du betala moms i Sverige när varan förts över gränsen.
För du in en vara från ett land utanför EU så får du betala moms och tullavgifter. Ett specialfall du även bör känna till är att om du handlar av ett företag inom EU, men de skickar varan från en leverantör eller filial utanför EU direkt till dig så räknas detta som handel med ett land utanför EU. Du får då betala moms och ev. tullavgifter.
Privat eller kommersiellt bruk?
Myndigheterna gör skillnad mellan om du tar in en vara för privat bruk (s k privatimport) eller kommersiellt bruk. Mer information om import från länder utanför EU för kommersiellt bruk finner du här. Skatteverket brukar även hålla informationsmöten för företagare, som vill importera varor.
Moms, tullavgifter och administrativa avgifter
Handlar du från ett land utanför EU så betalar du ingen moms eller motsvarande i det landet (t ex sales taxes i USA). Istället så måste du på varans och fraktens värde betala svensk moms när den förs över gränsen. Moms betalas från första kronan. Moms och ev. tullavgift läggs även på begagnade varor. Vissa varor är dessutom belagda med tullavgifter utöver momsen. Beroende på vara så kan tullavgiften vara allt från 0 till 20 %, men ofta räknar man med en genomsnittlig avgift på 4 %. Flera pärlor och tillbehör är avgiftsfria, men inte allt smyckesmaterial. Ädelmetaller är ofta belagda med tull. Tullavgiften utgår ofta inte från första kronan utan först när varuvärdet överstiger några hundringar.
När du handlar från ett icke EU-land så kommer din försändelse att anlända till Sverige via post eller speditör. Det är denna leverantör som kommer att göra en tulldeklaration åt dig och räkna ut vad du ska betala. På detta lägger leverantören en administrativ avgift för arbetet, som kan variera med försändelsens värde. Olika leverantörer kan ta ut olika höga avgifter. Får du ditt paket med Posten så kommer de att skicka en avi så du kan hämta ut paketet mot betalning på deras utlämningsställe (eller så får du det från brevbäraren om du har lantbrevbäring). Andra leverantörer som UPS, FedEx med flera begär inte betalning vid leverans utan skickar istället en faktura, som dyker upp några veckor efter du fått ditt paket. Undantaget är om du handlat för lite större summor. Då vill de i vissa fall ha betalt i förväg innan de levererar paketet.
Gåva -- eller?
Det är frestande att inte behöva betala moms och vissa försöker undgå detta genom att försändelsen deklareras som gåva. Detta är en olaglig handling och inget seriöst företag kommer att tillmötesgå sådana önskemål. Notera även att Tullen kan fatta misstankar om ett paket från ett företag är markerat som gåva och du kan få betala avgifter ändå.
I vissa fall kommer du att märka att det finns säljare som oavsett vad du anser i frågan kommer att markera ditt paket som gåva som ren "väntjänst" eller deklarera ett mycket mindre värde än det riktiga -- inte minst ovanligt om du ska betygsätta dem som på auktionssajter. Detta är inte ditt fel, men ansvaret att varor du importeras betalas för är däremot det.
Om det är en gåva du fått och ska använda för personligt bruk så behöver du inte betala moms eller tull för denna så tillvida att värdet inte är över ett visst belopp. Läs vidare på Tullverket. OBS! Det är inte en gåva om du låter en privatperson i ett annat land handla från en butik för att sedan skicka varorna till dig och du betalar personen för utläggen.
Omprövning
Skulle något ha blivit fel, t ex att innehållet registrerats under en felaktig tullsats så du betalt för mycket eller du har fått betala moms på en gåva, kan du begära att den summa du fått betala ska omprövas. Läs mer om omprövning samt hitta blanketter för detta på Tullverket.
Betalningsmetoder
Det allra vanligaste sättet att betala är troligen med ett betalkort via webbutiken. Detta är ett lätt sätt att överföra pengar över gränser, men inte alla känner sig säkra med att ge ut kortuppgifter på nätet. Var noga med att aldrig skriva kortuppgifter på nätet om det inte är på en säker sida. Maila heller aldrig kortuppgifter!
Ett annat alternativ är att använda sig av en betaltjänst som PayPal. Här kan du antingen knappa in dina kortuppgifter när du betalar eller lägga upp ett konto kopplat till ditt betalkort eller direkt till ditt bankkonto. Då slipper du skriva in dina kortuppgifter varje gång du handlar. Det finns flera olika kontotyper att välja mellan, men om du enbart ska betala via PayPal så är kontot gratis. Se bara till att välja rätt konto när du registrerar dig så du inte betalar i onödan för en dyrare kontotyp än du behöver. PayPal används av många mindre butiker och säljare på eBay, Etsy och liknande sajter. Du kan även betala via PayPal genom att en säljare skickar ett speciellt e-postmeddelande till dig.
En nackdel med PayPal är att tjänsten är så stor att det finns flera personer som utnyttjar detta för att lura dig på pengar, ofta genom s k spoof mail. Här gäller samma försiktighetsmått som när du läser e-post, som utger sig att komma från din bank. Klicka aldrig på länkar i ett meddelande från PayPal utan gå direkt till hemsidan och logga in där. Får du ett misstänkt mail kan du anmäla detta till PayPal. Under alla år jag själv använt tjänsten har jag dock bara råkat ut för ett sådant mail.
Betalar du med kreditkort så kan du få tillbaks pengarna direkt från din bank om säljaren visar sig vara en bedragare eller varan av annan anledning inte levereras, detta med hjälp av konsumentkreditlagen. Betalar du med kontokort, där pengarna dras direkt från ditt bankkonto, eller med vissa andra e-tjänster från banken har du inte samma möjlighet till detta. Även hos PayPal kan du anmäla en icke-leverans hos och, om du har tur, få igen dina pengar. Ibland kan betaltjänster som PayPal och Payson ge en garanti på att du kan få igen pengar om du inte får någon vara. Läs igenom deras villkor för att se när och hur dessa garantier gäller.
En annan känd tjänst är Western Union där personer som känner varandra kan föra över pengar. Det är vanligt att bedragare vill få pengar via dem och du bör därför aldrig skicka pengar via Western Union om du inte känner mottagaren sedan tidigare.
Men om du nu inte alls vill uppge kortnummer över nätet? Vissa företag, speciellt i USA, tar emot beställningar även via telefon, fax och post. Då kan du ge dina kortuppgifter via dessa kanaler istället.
Vill eller kan du inte betala med kort så accepterar en del butiker även banköverföringar. Speciellt inom EU, men i viss mån även USA, kan du betala in pengar direkt på butikens bankkonto om de kan uppge ett s k IBAN-kontonummer. Inom EU betalar du samma avgift för att sätta in pengar på ett bankkonto i ett annat land som ett konto hos en annan bank inom landets gränser. För överföringar utanför EU tar bankerna ut en högre avgift. Mer om IBAN kan du läsa t ex här.
I princip betalar du alltid i förskott. Detta brukar inte rekommenderas av konsumentbyråer, men riskerna är små om du håller dig till kända och seriösa handlare. Använd en metod där du kan få hjälp att återfå dina pengar, om du är lite osäker på köparen. Undvik helt att handla från köpare som får en liten varningsklocka att ringa. Även om den är liten.
Reklamationer och konsumentskydd
Det kan vara svårt att reklamera en vara eller klaga hos vissa utländska butiker just för att de ligger så långt bort. Men en seriös butik kommer alltid att lyssna på dig. Själv har jag utan problem reklamerat varor till så väl USA som Frankrike så var inte rädd för att kontakta butiken om du fått en skadad eller felaktig vara. Ge alltid ett företag möjligheten att rätta till sitt misstag -- de flesta butiker vill ju ha nöjda, återkommande kunder. Liksom alltid ska du inte returnera några varor förrän du varit i kontakt med företaget så de kan ge dig anvisningar för hur du ska göra.
När det gäller konsumenträtten så ska säljaren följa de lagar som finns i dennes land. I vissa fall kan det betyda att du har ett mindre skydd än om du handlar från svenska butiker så var beredd på det. Inom EU gäller generellt liknande regler som i Sverige, bl a är en säljare ansvarig om en vara kommer bort under transport om köparen är en privatperson. Och du har alltid 7 arbetsdagars ångerrätt vid e-handel. Får du problem med ett företag inom EU så finns det en speciell "avdelning" av konsumentverket som kan hjälpa dig: Konsument Europa.
Utanför EU, t ex vid handel med USA, är du mer bunden till de villkor säljaren ställer upp. Så läs noga igenom säljvillkoren innan du handlar. T ex har du inte samma självklara rätt att få pengarna tillbaka som privatperson om din försändelse försvinner i postgången. Får du problem med ett företag i USA kan du ev. få hjälp via informationen hos Consumer Federation of America. Är företaget med i Better Business Bureau (BBB) kan även de hjälpa till med konfliktlösning. Fler länkar av intresse för dig som handlar hos amerikanska butiker finns listade här.
För övriga länder kan du ha tur och få hjälp via landets egna konsumentskyddsorganisationer, men det kan vara svårare att finna dem och det är inte säkert att landets konsumentlagar stöder ditt klagomål. Du kan även göra klagomål via econsumer.gov, men observera att de inte behandlar enskilda ärenden.
Not: I Sverige så ska du vända dig till din lokala konsumentvägledare (om inte denna tjänst är indragen), inte till Konsumentombudsmannen (KO) eller Konsumentverket som främst har hand om övergripande regelverk och principfall. Inte alla känner till denna skillnad. Läs mer på Konsumentverkets hemsida.
Andra saker att tänka på
Inom EU har vi vissa krav på att smycken och smyckesmaterial som säljs måste följa de direktiv som finns kring nickel-, kadmium- och blyhalter. I andra länder gäller andra lagar, t ex kan många amerikansktillverkade komponenter innehålla här otillåtna halter av nickel. Från Kina har bly- och kadmiumhalter varit ett stort problem tidigare. Speciellt viktigt är det för dig att kontrollera att materialet du köper följer svensk och europeisk lagstiftning om du tänker säljer komponenterna eller göra smycken till försäljning av dem.
Ska du köpa varor för ett ganska högt värde så kan du tjäna några kronor på att handla när valutakursen är rätt. Följ kursutvecklingen så märker du snart om valutan är på väg upp eller ned och kan handla när det passar.
I vissa fall är försäkring av en försändelse billigt och en säljare kan begära enbart några få dollar för detta. I länder som saknar EU:s konsumentskydd kan det vara värt att investera i detta eftersom du då inte behöver ta hela ansvaret om ett paket försvinner. Försök dock ta reda på exakt vad försäkringen täcker, när den slutar gälla etc. Om konsumentskyddet är bra och/eller varuvärdet lågt är försäkring inte lika nödvändigt.
Det finns många butiker på nätet och dessa är förhållandevis billigt att sätta upp, antingen en egen webbshop eller försäljning via sajter som eBay. Var noga med att kontrollera om säljaren verkar seriös, t ex genom att läsa feedback eller få rekommendationer från andra. Som vanligt: om något verkar vara för bra (billigt) för att vara sant så är det troligen det. Det finns en hel del mindre seriösa försäljare som utnyttjar det faktum att det är billigt och enkelt att öppna en butik på nätet -- och att en halv värld skiljer er åt = svårare att komma åt en oseriös säljare. Att handla från fel säljare kan bli ett dyrköpt misstag. Självklart ett misstag man kan göra även i Sverige, men det är något lättare att klaga och ev. även polisanmäla bedrägerier inom landet.
Konsument Europa har en Checklista för e-handel med punkter du bör tänka på när du handlar från utlandet över nätet.
Köpa varor på en resa
Slutligen, om du ska åka utomlands och vill köpa med dig pärlor hem så gäller speciella regler. Köper du för privat bruk så kan du läsa mer om reglerna som gäller här. För kommersiellt bruk räknas även detta som vanlig import.
2 kommentarer:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Hej, vilka bra tips! Mycket användbart! Jag har ett litet tips med om man ska beställa från USA men butiken i fråga inte skickar utanför USA.
SvaraRaderaNär jag handlar från USA har jag använt www.viadress.com vidarebefodring med paket i några månader nu och jag är väldigt nöjd med dem... Jag använde dem för att handla
från amazon.com och ebay.com och det funkerar fantastiskt!
Man registrerar sig gratis på www.viadress.com. De ger dig en personlig USA-adress som du kan använda för att handla från vilken shop som helst i USA och sedan vidarebefodrar viadress paketet till ditt land.
Om USA-shoppen inte accepterar internationella kreditkort så kan viadress även köpa produkterna åt dig utan extra avgift, och sedan vidarebefodra paketet. Du betalar bara för frakten.
Hej Maneki, tack för ett bra inlägg, önskar att jag hade haft all den här informationen så här på ett ställe när jag började köpa pärlor från utlandet.
SvaraRadera