sidor

måndag 18 januari 2010

Pärlsort: Millefioripärlor från hela världen


Millefiori är italienska och betyder tusen blommor. Ordet kan användas i flera sammanhang, men återkommer speciellt inom glashantverk. Här är millefiori en benämning på glas (pärlor, hängen, vaser mm) skapat med blommiga murrinistavar. Före 1840-talet, då A. Pellatt först använde ordet i sin bok Curiousities of Glass Making, kallades de pärlor som tillverkades med denna teknik för enbart mosaikpärlor.


Ursprung
Metoden att tillverka mosaikpärlor fanns redan hos de gamla grekerna, fenicierna och antikens egyptier. Murrinistavar från 700-talet, troligen tillverkade i Italien, har hittats i Irland och tunna skivor av millefiori har använts i anglosaxiska smycken från 600-talet (funna vid Sutton Hoo). Även våra vikinga hade glaspärlor med millefiorimönster. I början av 1500-talet så återupptogs tekniken av italienarna. Under 1700-talet förlorades kunskapen att göra millefiori och det var först på 1800-talet som den återupplivades. Snart lyckades man tillverka millefioristavar i Böhmen och snart fanns det även flera fabriker i Italien, Frankrike och England som framställde millefiori. Främst kom millefioripärlor att tillverkas på glasmästarnas ö utanför Venedig, Murano. Dessa pärlor användes inte minst i européernas handel med ursprungsbefolkningar runt om i världen, inte minst med afrikaner. Idag ingår i samlingsbegreppet trade beads och är eftertraktade av samlare.

Numer görs de flesta millefioripärlorna, liksom många andra pärltyper förknippade med Murano, i kinesiska glasfabriker.

Tillverkning av murrinistavar
Grunden för skapandet av millefioripärlor är murrinistavarna. Murrini eller murrine är den italienska termen för att skapa mönster eller motiv i färgat glas, som sammanfogas i ett stycke för att sedan dras ut i en lång sträng. För att skapa blommönstren kan speciella formar användas, som trycker samman den heta glasmassan i en uddig form. Därefter läggs ett nytt lager glas på och hela proceduren upprepas tills massan har fått sitt slutgiltiga mönster. Exempel på hur mönstren kan se ut finns det ett schema över här och hur olika murrinistavar och färdiga arbeten klassificerades kan du finna exempel på här.

När mönstret är färdigt dras glasmassan ut till en lång sträng mellan två glasarbetare. I takt med att den dras ut minskar omfånget (och därmed motivets storlek), men själva mönstret behålls. Detta gör det möjligt att skapa även de minsta detaljer då de från början är betydligt större. När strängen dragits ut till önskad diameter så kapas den i stavar eller småbitar. Bilder på hela processen, från glasmassa till pärla, finner du här.

Du som arbetar med polymerlera känner igen den här tekniken från s k canework: det är härifrån den har kommit.



Millefioripärlor
Det finns flera olika typer av millefioripärlor. De som är vanligast förekommande idag är troligen den typ, som syns i översta fotot. Här smält flera murrinistavar samman och får sin form genom att pressas i en form eller slipas ned (se länken ovan). Pärlorna på bilden är kinesiska, liksom de flesta av de millefioripärlor som säljs i pärlbutikerna, men fortfarande görs även pärlor i denna stil på Murano.

I Västafrika, kanske speciellt Ghana, tillverks en annan variant av millefioripärlor, som imiterar de venetianska pärlor européerna tog hit genom att blommor målas på ytan av glaspärlorna istället för att riktiga murrinistavar används. Basen är s k powder glass beads. Från Afrika kan man idag också köpa trade beads från gamla tiders handel.


Ett annat sätt att skapa pärlor med millefiorimönster är att kapa murrinistavarna till tunna "knappar" -- har du någon gång emaljerat eller testat på glasfusing har du säkert stött på dessa små millefioribitar -- och smälta fast dem på ytan på en enkel glaspärla. Hur detta går till kan du se exempel på i denna video. Ovan ser du de populära japanska millefioripärlor, som du hittar bland vintagepärlorna (daterade från amerikanska ockupationen fram till 1970-talet). Än idag är det en vanlig teknik bland japanska lampworkers att göra mönster med millefioriknappar.


Du kan finna italienska pärlor gjorda på detta sätt, se ovan, men då kallas de oftast inte för millefioripärlor. Nedan syns även några andra kinesiska pärlor, som dekorerats med millefioriblommor. Blomman kan ligga direkt på ytan eller, som i fallet med de självlysande pärlorna till höger, "kapslas" in under ett lager klart glas så de verkar flyta inne i glaset. Notera hur blommorna ibland kan se lite "utsmetade" ut där de kasat på glaset innan de smält fast helt.


Även dessa indonesiska pärlor av återvunnet glas har troligen fått sina motiv från murrinistavar.



Chevronpärlor
Chevronpärlor är besläktade med millefiori då de har samma grund i blomformade murrinistavar. Dessa pärlor kommer jag att ta upp i ett eget inlägg.

~*~

Huvudsakliga källor:
African Trade Beads
eShopAfrica -- hand painted millefiori
Illionis State Museum: History of millefiori techniqe
Wikipedia -- bead, Specialized glass techniques/types
Wikipedia -- millefiori
Wikipedia -- murrine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.