sidor
▼
måndag 25 januari 2010
Material: Kadmium -- ännu en fara med billiga smyckesdelar
Nickel och bly är två otrevliga ämnen, som de flesta pärlare känner till och vet att de ibland kan finnas i smyckesdelar. Men det finns ett tredje mycket otrevligt ämne, som det inte skrivits lika mycket om.
Kadmium upptäckt i billiga smycken och berlocker
Kadmium är en mycket giftig tungmetall. Liksom med bly behöver barn inte svälja en smyckesdel för att få i sig kadmium: att konstant suga eller bita på smycket är tillräckligt för att det ska ta upp små doser under en lång tid.
Så sent som i januari i år så rapporterade AP om alarmerande höga halter av kadmium i kinesisktillverkade smycken, men redan i sin då uppmärksammade undersökning 2007 visade Ica-Kuriren att bijouterier som såldes i Sverige kunde innehålla kadmium. Anledningen är de restriktioner kring bly, som införts i USA -- en viktig marknad -- och även i Kina. Med förbud mot bly har vissa mindre nogräknade tillverkare övergått till en metall som inte är reglerad i något av länderna vad gäller smycken: den betydligt giftigare och cancerogena tungmetallen kadmium. Lagom till ett blyförbud som lades 2008 sjönk nämligen priserna på kadmium bl a eftersom NiCd-batterier byts ut mot miljövänligare alternativ.
Enligt AP:s undersökning innehöll tolv procent av de barnsmycken de testade minst 10 % kadmium. Värst var föga förvånande de billigaste smyckena, som såldes av lågpriskedjor. Den allra värsta berlocken kunde bestå av uppemot 91 % kadmium. Som en tidning uttryckte det: ""If the cadmium-laden jewelry were industrial garbage, it could qualify as hazardous waste. But since there are no cadmium restrictions on jewelry, such items are sold legally."
Dock finns det inga indikationer på att det är ett utbrett problem med att kinesiska -- eller andra -- tillverkare av smycken och smyckesdelar skulle byta ut bly mot kadmium. Det är betydligt vanligare att de i så fall går över till zink, en "snällare" och billigare metall som redan idag används i många smyckesdelar (som zinc alloy, zinklegering).
Men tungmetallen är inte bara begränsad till billiga "skräpmetaller" och orena legeringar från låglöneländer. Kadmium används i Sverige än idag i lod, framför allt guldlod då vissa guldsmeder fortfarande föredrar ett kadmiumhaltigt lod framför ett kadmiumfritt alternativ då det flyter bättre. Vad gäller andra lod för mjuk- och hårdlödning är det idag vanligast med kadmiumfria varianter.
Enligt Smycken & Klockor Branschorganisations information om guldlegeringar kan gult och grönt guld i sällsynta fall också innehålla kadmium.
Fakta om kadmium
Kadmium är troligen något de flesta förknippar med de miljöfarliga NiCd-batterier, som idag delvis ersatts av skonsammare nickel-metallhybrid (NiMH), eller konstnärsfärger. I Sverige förbjöds kadmium att användas i plast 1982, vilket bl a omfattat färgämnen, och Kemikalieinspektionen klassar det tillsammans med bly och kvicksilver som ett utfasningsämne.
Vi vår numer mest i oss kadmium via födan -- det är bl a en ovälkommen förorening i konstgödsel -- men rökare får även i sig det via cigaretter. Vi kan även stöta på det i (billiga) plastskor och kläder, vilket bl a Naturskyddsföreningen visat i undersökningar. Största utsläppen av tungmetaller står gruvor, smältverk och stora metallindustrier för, men de läcker även från rostande metaller och frigörs vid förbränning av fossila bränslen, biobränslen och avfall. Världens första stora fall av kadmiumförgiftning skedde i Japan pga av utsläpp från en gruva. De första fallen uppmärksammades 1912, men först 1955 förstod man att kadmiumet var boven i dramat. Syndromet blev känt som Itai-itai ("ont ont").
Kadmium är till utseendet metalliskt silvergrå, vilket är anledningen till att den passar bra som utfyllnad i smyckesdelar av tenn. Liksom miljögifterna arsenik, bly, kobolt, koppar, krom, kvicksilver, nickel, tenn, vanadin och zink ingår metallen i gruppen tungmetaller. Av dessa är vissa livsnödvändiga i små mängder, t ex zink och koppar, men kadmium är enbart giftig för allt levande (dock har man nyligen funnit att den har en biologisk roll hos kiselalger). Bl a är den en känd cancerogen, som kan orsaka många olika typer av cancer, bl a bröstcancer. Amerikanska myndigheten U.S. Centers for Disease Control and Prevention rankar kadmium som den sjunde farligaste ämnet.
I människokroppen oskadliggörs metallen av ett speciellt protein i levern och njurarna och utsöndras långsamt genom urinen. Får en människa i sig mer kadmium än som kan bindas av kroppen så kan det resultera i bl a njurskador och deformering av skelettet. Hon små barn kan den hindra hjärnans utveckling. Om en person inandas kadmiumångor, t ex i produktionsindustri eller vid plätering av metall, så kan denne drabbas av s k zinkfrossa som kan leda till kemisk lunginflammation och i värsta fall ha dödlig utgång.
Gränsvärdet beräknas ligga kring 200 µg per njure innan problem uppstår (genomsnittssvensken har 30–40 µg i kroppen). Nyligen skärpte EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet värdena, vilket enligt Naturskyddsföreningen innebär att 5-10 % av Sveriges befolkning får i sig för mycket kadmium. Kvinnor är generellt mer utsatta pga mindre skyddande järndepåer och tusentals kvinnor i Sverige och Europa tros ha förhöjda nivåer. Kadmium överförs inte mellan en mamma och hennes foster.
Inom EU är kadmium numer förbjudet att använda i elektronik. I Sverige har vi skatt på konstgödsel, vilket inkluderar en punktskatt på kadmium. Regeringen har beslutat att ta bort skatten årskiftet 2009/2010 då det anses har hämmat det svenska lantbrukets internationella konkurrensförmåga medan t ex Naturskyddsföreningen menar att det kommer innebära en ökad användning av konstgödsel och därmed innebära större problem med utfasningsämnet.
Uppdatering: Kadmium förbjudet i smycken inom EU
Sedan denna artikel skrevs så har EU klubbat igenom ett förbud för kadmium i smycken. Läs mer om detta och vad det betyder för svenska pärlare här.
Källor:
Kemikalieinspektionen: Varför är kvicksilver, kadmium, bly och deras föreningar utfasningsämnen?
Kullber, Fredrik: Giftiga smycken kvar i handeln. Ica-kuriren 23/2008.
Naturskyddsföreningen: Tungmetaller
Naturskyddsföreningen: Utan skatt på konstgödsel riskerar vi mer gift i maten. Dagens Nyheter Debatt 2009-12-30
Pritchard, Justin (AP): Test Find Troubling Levels of Cadmium in Jewelry for Kids. Newsobserver.com 2010-01-11
Pritchard, Justin & Jeff Donn (AP): Walmart pulling jewelry cited in AP cadmium report. Examiner.com 2010-01-11
Smycken & Klockor Branschorganisation: Guld
Wang Yan & Zhu Zhe: Probe into US claims of toxic children's jewelry. China Daily 2010-01-14
Wikipedia: Cadmium
Wikipedia: Kadmium
4 kommentarer:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Finns det något test man kan göra för att se om ens smycken innehåller kadium? Tacksam för snabbt svar.
SvaraRaderaJag har sett tester marknadsföras på nätet, främst på amerikanska sajter, men jag har aldrig direkt hört något om tillförlitlighet osv. En del av dem är dessutom enbart för att testa vatten.
SvaraRaderaOftast är det nog enklast att ligga på de man handlar av, att de kan ge klara besked. Vet inte de får de fråga sin grossist eller gå direkt till producenten. Vissa butiker på andra sidan Atlanten kräver t ex labbrapport på innehållet i metalldelar innan de köper in. Frågan är förstås om svaret man får är pålitligt.
Testar man själv är det viktigt att tänka på att fila bort ev. plätering, antitarnishskydd, lack eller liknande på ytan så man verkligen testar hela innehållet. Det gäller även vid nickeltester.
Men som sagt, har dålig koll på kadmiumtester. Det är ganska nytt att uppmärksamma kadmium, i Sverige har nickel varit den stora allmänt kända faran medan amerikanerna varit fullt upptagna med bly. Faktum är att jag tycker det är en fråga som Kemikalieinspektionen (KemI) kanske borde ha koll på. De finns på Kemi.se och där finns även mailadresser för de som vill skicka frågor till dem. Om nån vet är det nog dem.
Usch, så hemskt. Jag tror att det enda man kan göra som konsument när man handlar material för smyckestillverkning är att handla hos välkända försäljare av kvalitetsvaror. Det är tyvärr inte heller någon garanti eftersom de inte kan påverka tillverkningsprocessen och utan testning veta om intyg är äkta. Jag försökte satsa på material från kända tillverkare ända från början. Min tanke var att jag kunde lita på att få varor med så lite gifter i som möjligt, samt att resultatet faktiskt blir bättre med pärlor och tillbehör av hög kvalitet, även när man är nybörjare. Det är slöseri med tid och entusiasm att tro att man ska börja med billiga i meningen undermåliga detaljer för då slösar man med pengar också. Resultatet av ens mödor blir inte kanske inte som man tänkt sig. När jag läser om t ex kadmiumhalten i pärlor, förfasas jag över hur hälsovådlig arbetsmiljön måste vara på de fabriker där man tillverkar sådant. Jag är själv allergisk mot nickel, men mitt eksem är ingenting i jämförelse med de skador man kan få av tungmetaller som kadmium. Det är mycket bra att du tar upp miljöaspekterna och hållbarhetsfrågan som även berör oss vid smyckestillverkning.
SvaraRaderaJa, bra kvalitet är viktigt från början just som du säger. Det finns de som ger upp när de misslyckas för de tror att felet ligger hos dem när det egentligen handlar om att materialet eller verktygen är de som förstör för dem.
RaderaNär det gäller arbetsmiljön så är det något som också diskuterats bl a angående tillverkning av stenpärlor då stenbrytning med dålig säkerhet och stenslipning utan andningsskydd förekommer i länder som Kina. Läs mer i Socialt ansvar och rättvis handel (bl a stenslipning) samt Sveriges Natur om "miljösmarta" smycken (hälsovådlig och farlig guldgrävning).
Ett annat material, som inte innehåller kadmium men väl andra miljögifter om man väljer fel, är läder. Läs mer om hur du gör rätt val här.