Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 26 september 2008

Hållbar utveckling: Socialt ansvar och rättvis handel

Det är hyfsat enkelt att hitta smycken som säljs inom ramen för rättvis handel och olika välgörenhetsprojekt, men att hitta pärlor kan vara lite knepigt. Men det finns. Här tänkte jag diskutera rättvis handel samt också ett bredare perspektiv med butiker som tar social ansvar. I fokus står arbetsförhållanden och rättvisa löner. De rena arbetsmiljöfarorna vid exempelvis gruvdrift kommer jag dock att gå närmare in på vid ett senare tillfälle för att inte texten ska bli allt för ohanterlig här. För mer information om silikos, dammlunga, se länkarna i slutet av inlägget.


Vad innebär rättvis handel och socialt ansvar?

Västvärldens handelsutbyte med fattiga länder präglas ofta av en ojämn maktfördelning. Vi köper från fattiga länder då varorna är billiga, men det kommer till ett pris. Arbetskraft i många länder är billig eftersom arbetarna tvingas till löner de inte kan leva på, saknar fackliga rättigheter och/eller arbetar i en dåligt kontrollerad arbetsmiljö utan säkerhetstänkande. Vi ska inte teckna världshandeln i enbart svart och vitt, men vi vet att detta är arbetsförhållanden som inte är ovanliga. Samtidigt är handel en viktig väg ut ur fattigdom -- så länge det sker på rättvisa villkor. Och det är där rättviserörelsen kommer in genom att skapa riktlinjer för hur arbetare och företag ska behandlas och hur stor del av vinsten som ska gå tillbaks till produktionslandet.

Rättvis handel eller fair trade innebär att hela produktionskedjan, från tillverkare till försäljare, får en skälig ersättning för sina produkter. För att få kallas rättvis handel måste företagen vara certifierade av en oberoende organisation, som kontrollerar att kraven efterlevs. I korthet går kraven ut på att uppköparen förbinder sig att hålla ett visst minimipris, arbetsgivaren ska ge skäliga löner, motverka diskriminering och barnarbete samt uppmuntra facklig aktivitet. Rättvisehandeln engagerar sig även i miljöhänsyn och utveckling av lokalsamhället. Vissa företag har startats upp som rena välgörehetsprojekt, speciellt för att sysselsätta grupper som har svårt att slå sig in på arbetsmarknaden såsom ensamstående mödrar. Mer om kriterierna för rättvis handel hittar du till exempel här.

När du vill handla rättviseprodukter ska du hålla utkik efter de väletablerade symbolerna för rättvishandelsorganisationer. Är du osäker på om ett företag verkligen är certifierat av en viss organisation eller ej så kan du oftast hitta register över certifierade företag på organisationens hemsida. Om inte kan du skriva till dem och fråga. Rättvis handel omfattar allt från livsmedel (kakao, kaffe etc) till rena hantverksprodukter. Däremot är det bara ett visst urval produkter som är rättvisemärkta. Rättvisemärkt är nämligen en specifik märkning som sätts på produkterna snarare än på företaget och därför måste kriterier utarbetas för varje produkt. De produkter som idag kan rättvisemärkas är olika typer av livsmedel, bollar samt produkter som innehåller bomull. Pärlor kan inte rättvisemärkas (så tillvida de inte tillverkas av bomull i alla fall).

Precis som rättviseorganisationerna har krav på miljöhänsyn har de organisationer som certifierar ekologiska varor krav på socialt ansvar, se exempelvis KRAV:s hemsida. Däremot är innebär inte miljökraven inom rättvis handel att varorna per automatik är miljövänliga.

Inom den "konventionella" handeln och industrin har påtryckningar lett till olika typer av uppförandekoder, en del av det som ibland kallas för socialt ansvar. Koderna går ut på att företag sätter upp riktlinjer för hur deras produkter ska tillverkas. Till exempel kan de ställa krav på att underleverantörerna inte använder barnarbetare, att arbetare får fullgod skyddsutrustning, skäliga löner och/eller fackliga rättigheter. Det viktigast här, ur konsumentens synvinkel, är om dessa koder efterlevs. Vilket företag som helst kan ställa upp riktlinjer, men alla är inte lika duktiga på att se till att de efterlevs. Antingen för att de inte själva engagerar sig eller för att de har svårt att kommunicera vikten av dessa frågor till cheferna på de fabriker de anlitar. Socialt ansvar kan även innebära andra former av riktlinjer och arbete som skapats av företagen för att förbättra villkoren för sina anställda.


Var ska en engagerad pärlare handla?

Var kan då en pärlare som vill köpa "schyssta pärlor" handla? Svaret är att det beror på. Vad är viktigast för dig? Att pärlorna är tillverkade av arbetare som behandlas väl eller att pärlorna kan bidra till att stärka en fattig by, ekonomiskt och socialt? Är det viktigast att säljaren är certifierad eller att företaget visar socialt ansvar? Hur mycket betyder det att pärlorna innebär arbetstillfällen även om arbetsförhållandena är tveksamma? Det finns några butiker som är rättvisecertifierade och sedan finns det andra som arbetar med socialt ansvar. Andra säljer västländska pärlor, som är tillverkade under schyssta förhållanden. Vilket du föredrar beror på dina värderingar.

Det enklaste är troligen att enbart köpa pärlor som tillverkas i Europa, Nordamerika och Japan då arbetare här har starka rättigheter. Eftersom dessa producenter inte kan priskonkurrera med sina asiatiska kollegor så har det generellt funnits ett större fokus på kvalitet hos dessa företag, vilket är viktigt för den som vill göra kvalitetssmycken. Pärlor massproduceras i länder som Tjeckien, Italien, Grekland, Tyskland, England, Japan och USA. I många länder finns dessutom så kallade bead artists, som på hantverksmässig basis tillverkar pärlor i mindre serier och unika exemplar. Artist beads är oftast dyra då de tar tid att tillverka och har hög kvalitet. Tyvärr är detta också anledningen till att den som har pärlande som enbart hobby inte har råd att köpa dessa pärlor särskilt ofta.

Jag har sett en amerikansk lampworker som kallade sina pärlor sweatshop-free, vilket är korrekt. Men samtidigt är det många konsumenter som inte enbart vill att pärlorna ska tillverkas under schyssta förhållanden. De vill också stödja arbetet mot fattigdom och bidra till en hållbar utveckling i det som förr kallades tredje världen. Då hjälper det inte att inskränka pärlinköpen till västerländsk produktion.

Då passar snarare möjligheten att köpa pärlor och smyckesdelar från företag som är rättvisecertifierade. Certifierade företag jag känner till är Rish Ashay, Shiana, eShop Africa, Ananse Village, Matur Suksema och Bead for Life. Svenska La Maison Afrique, som levererar till rättvisebutiker, har pärlor av återvunnen plast i sitt sortiment. Du kan inte handla från dem som privatperson, men du kan beställa dem genom din lokala världsbutik. Hur pärlorna tillverkas kan du läsa om här. Brittiska Bead Trail och Spoilt Rotten Beads säljer enstaka rättvisepärlor. Även amerikanska Ecobutterfly Organics säljer rättvisepärlor av glas och tagua. Tidigare sålde Kazuri sina vackra pärlor till pärlare, men de har nyligen beslutat att endast sälja färdiga smycken. Ett vettigt beslut från deras sida, som jag gärna ställer mig bakom, men förstås tråkigt för oss pärlare. För att inte konkurrera med varandra så leverar Kazuris butiker i olika länder vanligen inte utomlands, men det verkar som att Kazuri West i USA skulle kunna leverera pärlor till Sverige. Så länge de nu har pärlor kvar.

Det finns också butiker som engagerar sig och i princip följer reglerna för rättvis handel utan att vara certifierade av olika orsaker. Bland de som hävdar denna ståndpunkt finns Nina Designs, African Fabric Shop, Happy Mango Beads och African Trade Beads. Andra butiker som framhåller sitt sociala ansvar och som själva inspekterar de butiker de handlar från är exempelvis Beads Unlimited och Rings & Things. Dessa butiker för ett konventionellt utbud och jag menar inte att de är bättre än alla andra pärlbutiker, men har visat ett engagemang för under vilka arbetsförhållanden deras pärlor tillverkas. De är inte unika, men samtidigt har de visat mer intresse för socialt ansvar än vissa butiker.

Det bästa du kan göra som konsument för att öka medvetenheten är att ställa frågor till butikerna och visa att detta är viktiga frågor för dig som konsument. Många före dig har frustrerat frågat pärlbutiker om detta utan att få svar. Men ju fler som efterfrågar -- och kräver -- socialt ansvar och rättvisa priser/löner, dessto viktigare blir det för pärlbutikerna att ta tag i frågorna och sedan i sin tur ställa krav på sina leverantörer.


Var kan jag lära mig mer om rättvis handel och socialt ansvar?

Det finns många organsiationer som arbetar med dessa frågor och där du antingen kan lära dig mer eller engagera dig. Nedan har jag samlat länkar till några av dessa organisationer. Förutom organisationer har jag också tagit med länkar till andra för pärlaren intressanta artiklar och texter.

Mardi Gras made in China -- hemsida för en dokumentär om under vilka förhållanden amerikanska mardi gras-halsband tillverkas i Kina. Dyker ibland upp när frågan om rättvis handel och pärlor kommer på tal.
Mark Choyt: Fair Jewelry -- artikel om "schyssta" ädelstenar, som inkluderar länkar till rättviseprojekt med mera kring produktionen av stenar och ädelstenar.
Ching-Ching Ni: Stifling in Jade Dust -- en av de artiklar som skapade en diskussion bland pärlare i USA om under vilka förhållanden deras pärlor tillverkas.
Semi-precious beads, A moral Dilemma -- Funderingar från en pärlbutiksinnehavare kring problematiken som togs up i artikeln ovan

Fair Trade Center -- informativ svensk organisation som arbetar för en rättvis internationell handel
Rättvisemärkt -- Organisationen bakom den svenska märkningen
Världsbutikerna -- Medlemsorganisation för världsbutikerna
Nätverket Rättvis Handel -- nätverk för etisk och rättvis handel

Fairtrade Labelling Organizations International
-- organisation för rättviseorganisationer och producentnätverk över världen
Fair Trade Federation -- organisationen som certifierat flera av de pärlbutiker jag nämnt ovan.
International Labour Organization -- FN-orgnisation som arbetar för arbetares rättigheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails