Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
torsdag 4 juni 2009
Pärlsort: Metalliserade plastpärlor, ABS och CCB
Metallöverdragen ("metalliserad") plast, på engelska metallized plastic, dyker då och då upp i pärlbutikerna. Eftersom pärlorna har en plastbas har de två fördelar framför metallpärlor: de blir billigare och de blir inte så tunga, vilket speciellt är en fördel i stora pärlor och smyckesdelar. Vikten kan förstås också vara den stora nackdelen, att pärlorna inte har samma tyngd som andra smyckesmaterial. Likaså kan plasten i sig vara den stora nackdelen, att det bara är "fuskmetall".
Vad är metalliserad plast?
Metallized plastic är en benämning på plastpärlor som med hjälp av elektroplätering överdragits med ett mycket tunt lager metall. Ungefär på samma vis som görs med pläterade metallpärlor alltså. Ibland beskrivs denna typ av pärlor även som metallic (också på svenska). Just ordet metallized är egentligen, på engelska, ett generellt sätt att beskriva plast som fått ett mycket tunt lager metall applicerat på ytan, oavsett teknik. På just pärlor är dock elektroplätering den vanligaste metoden.
När plastpärlorna överdragits med metall kan de även genomgå ytterligare steg som att antikbehandlas för att mönstren ska framhävas och/eller skyddas med en anti-tarnishcoating så att de inte oxiderar.
Obs! Tänk på att många av de modeller av pärlor som görs i plast och metalliserad plast även görs i metall. Så kontrollera lite extra om du är osäker på om en pärla verkligen är av metall eller bara metallöverdragen plast. Speciellt enstaka små pärlor kan vara svåra att avgöra direkt eftersom skillnaden i vikt mellan materialen då är så liten.
ABS och CCB
Det finns framförallt två akronymer som förknippas med metalliserad plast: ABS och CCB. ABS står för akrylnitril-, butadien- och styren-monomer, det vill säga den typ av plast som pärlan görs i. ABS-plast är billig att tillverka, håller formen bra, är stark och tål extrema temperaturer bra. Egenskaper som gör plasten mycket lämpad till såväl pärlor som hushållsredskap. Dessutom kan ABS-plast alltså elektropläteras.
CCB är en speciell typ av metalliserad plast. Medan de billigare varianterna består endast av plast samt det tunna överdraget av metall så har CCB-pärlorna ett extra, viktigt, steg i processen. CCB står för copper coated bead. Detta för att pärlorna först får ett överdrag av koppar innan de sedan får sin slutgiltiga metallplätering. Kopparns goda förmåga att leda elektricitet gör att ett tjockare lager av guld- eller silverplätering kan fästa på pärlan och gör även så att pläteringen sitter längre. Medan en vanlig ABS-pärla har en beräknad livslängd på ett år, innan pläteringen nöts bort, så kan en CCB-pärla vara fin i upp till två år. En fördubbling i livslängd, som också innebär att de senare pärlorna är dyrare att tillverka och därmed att köpa.
Att först täcka en pärla eller smyckesdel med koppar, eller vanligare nickel, gör man även vid tillverkning av pläterade metallpärlor/-smyckesdelar.
Det finns två olika sätt att kontrollera om en metalliserad plastpärla är en CCB eller ej. Först och främst kan du försiktigt skapa bort pläteringen: ser du då en kopparfärgad yta är det en CCB-pärla. På andra pärlor kan du istället se en svart akrylcoating eller bara plast (jämför den stora pärlan längst bak i mitten på fotot ovan). Den andra testmetoden är att helt enkelt "smaka" på pärlan genom att lägga den på tungan: en CCB-pärla kommer att kännas på samma sätt som om du lagt en kopparpeng i munnen.
Huvudsaklig källa:
Feeling Inspired: CCB vs ABS. The Bead Book Magazine. Issue 11.
Wikipedia: ABS-plast
Wikipedia: Metallizing
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.