onsdag 25 maj 2016

Projekt: Mellan hägg och syrén


Då och då dyker det upp lite geekrelaterade inlägg här på bloggen. Star Wars (även här), Harry Potter, Doctor Who och Game of Thrones vill jag minnas har nämnts i alla fall. Idag är temat åter hämtat från SFF-världen för idag är ett speciellt datum. För dig som inte känner till kopplingen mellan syréner, nördar och dagens datum kommer en förklaring längre ned, men för den som redan känner till det eller inte bryr sig så kommer först pärl- och smyckesprojekten.


Smycken med syréner

Förutom att binda en krans eller knappnålsblomma av några kvistar med syréner så kan du smycka dig med syrénblommor trädda på tråd, vilka passar som såväl hårdekorationer som halsband. Det senare kan du se exempel på hos Krickelin och det förra hos Sarah Winward. Lika romantiskt som kortlivat.


Syréner av lera

För mer långlivade smycken kan man istället göra blommorna av lera (polymerlera, kallporslin) istället. Craft All The Things visar hur du gör. För varianter av tekniken, se Yelena Kalashnikova och Elena Belan.

Tycker du att du hittar för få blommönster när du söker efter lertutorials är ett tips att istället börja kika på tutorials som använder sig av sockermassa (sugar paste) eller gum paste: det finns massor med instruktioner och mönster för tårtdekorationer som kan användas även för smyckeskomponenter i polymerlera eller kallporslin.


PS! Vill/kan du inte göra egna syrénpärlor så finns det de som säljer sina egna egenhändigt gjorda blommor på nätet. Se exempelvis ekkaBoutique (foto nedan), WowLovelyShop, Florenbeads och Ukrashulki.

Textila blommor


Föredrar du mjuka, textila blommor i dina smycken så finns det förstås instruktioner till även det. Två olika tekniker för att göra syréner av band finner du hos NataliDoma respektive icreativeideas. Du kan också klippa ut blommor i tyg, som Sew historically visar.


Syréner av pärlor

Klassiska pärlblommor är också ett alternativ. Instruktioner finner du hos bl. a Gardenia, Kitsune och Beadturtle.

För en annan variant av pärlade syréner, se Varvaras mönster Lilac necklace (nederst på sidan).


Om the Glorious Twenty-Fifth of May

Dagen har sitt ursprung i kampanjen Match It For Pratchett, som uppstod bland hans fans och andra sff-författare då Terry Pratchett  (1948-2015) donerade en stor summa till alzheimersforskning efter att själv ha diagnostiserats 2007. Idén var att samla ihop lika mycket donationer som författaren själv och arrangörerna uppmuntrade fans att bära syréner den 25:e maj för att uppmärksamma både Pratchetts och andras kamp med sjukdomen. Datumet valdes då det är årsdagen av the People's Revolution of the Glorious Twenty-Fifth of May i Skivvärlden (eng. Discworld; den värld där hans böcker utspelar sig). I Skivvärlden bär de som var med i och överlevde revolutionen små syrénkvistar på denna dag för att hedra minnet av de ur stadsvakten som dog då, något som berättas i boken Night Watch.


Mer att fira idag

25/5 är inte bara the Glorious Twnety-Fifth of May, det är också Towel Day, dagen då Douglas Adams (1952-2001) fans bär med sig en handduk i åminnelse av hans kända råd "don't panic" och på andra sätt hedrar minnet av den bortgågne författaren till Liftarens guide till galaxen. Och det är Geek Pride Day,  en dag för alla geeks och nördar vilken sedan 2206 firas på årsdagen av urpremiären på Stjärnornas krig (som Star Wars kallades i Sverige då).Foton: (uppifrån och ned) Sara Winward, ekkaBoutique respektive Beadturtle


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails