fredag 25 september 2015

Utställning: Historiska pärlblommor i Stockholm


Nästa helg, lördagen den 3:e oktober, öppnar en ny utställning på Thielska galleriet i Stockholm: Blomma för evigt! Temat för utställningen är pärlblommor och deras kulturhistoria. Det är vetenskapsjournalisten och författaren Ragnar Levi som här visar upp ett urval av sin unika samling av pärlblommor från 1800-talet till idag tillsammans med sina texter om hantverkets historia. På galleriet kombineras de praktfulla pärlade arrangemangen med bevarat växtmaterial från Thielskas närmiljö i installationer av blomsterkonstnären Gunnar Kaj, ansvarig för Nobelfestens dekorationer i många år.

För hundra år sedan var minnesblommor av venetianska och böhmiska småpärlor något som förekom runt om i Europa, även här i Sverige, pyntande såväl hem som kyrkor. De kunde användas som fest-, dop- och bröllopsdekorationer och som begravningskransar (läs mer om det här) i en tid då färska snittblommor var en säsongsbetonad lyxvara. Tillverkningen av pärlblommor blev en hel industri i flera europeiska länder under ett halvsekel på 1800-talet. I början av 1900-talet försvinner pärlekransarna från kyrkogårdarna, men blommorna dör inte bort helt: hantverket får en renässans, främst  i USA, under andra halvan av århundrandet, då det blir en populär hobby att pärla blommor till buketter, hårdekorationer, smycken med mera. Idag skapas moderna pärlblommor av pärlare runt om i världen samtidigt som de antika blommorna, vars öde många gånger varit att rosta bort på kyrkogårdar, har blivit samlarobjekt. Och nu kan du se några av dem, gamla och nya, sida vid sida på Thielska galleriet.

Ragnar Levi har även skrivit en bok om pärlhantverket, Blomma för alltid (se bild ovan), vilken utkommer i samband utställningens öppnande. Så kan du inte ta dig till Stockholm finns det ändå en möjlighet att bekanta dig med hans samling och läsa mer om pärlblommornas historia och några av de som idag håller konsthantverket vid liv. Boken kommer snart att recenseras här på bloggen.

Läs mer om Blomma för evigt på Thielskas hemsida. Utställningen varar 3:e oktober 2015  15 februari 2016.
Uppdatering: Anna Lindell (Tigerguld) kommer att hålla pärlworkshops på Thielska vid tre tillfällen under utställningsperioden: 22 oktober, 26 november och 21 januari. I priset för workshopen ingår, förutom fika, entré till och visning av utställningen. Begränsat antal platser. Läs mer om workshopen här.

PS! När du beundrat pärlblommorna, missa inte Nordiska museets smyckesutställning för mer pärlhistoria, om du inte redan sett den. Läs mer om utställningen, som visats sedan 2012, här. Vill du själv lära dig att göra pärlblommor finner du en introduktion till pärlhantverket här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails