onsdag 23 januari 2013

Projekt: Nagellackssmycken och -cabbar


Nagellack kan ibland verka vara ett universalmedel inom bl a smyckestillverkning. Det kan ha många användningsområden och användas till allt från att handmåla strassmycken och metall, skyddslacka metall (för att motverka oxidering och/eller allergiska besvär), imitera emalj, laga foliering på folierade smyckesstenar av akryl, skapa reservage vid patinering, skapa reservage vid etsning, skydda pärlfinisharfixera knutar på bl a elastisk tråd (alternativ till lim) till att användas istället för lim eller antifrayprodukter för att skapa en hård spets på tråd (för att trä genom pärlor).

Anledningarna till att nagellack används istället för färg kan vara flera, inte minst det faktum att många tjejer har åtminstone en flaska hemma så det är perfekt för den som inte pysslar så ofta, det är enkelt att applicera med tillhörande borste som inte behöver rengöras, lacken finns i många snygga nyanser och spännande effekter samt att lacken -- som egentligen är en variant av billack -- sitter som berget till skillnad från en del andra vanliga hobbyfärger. Nackdelen med nagellack är främst att de oftast innehåller ämnen, som kan vara hälsovådliga och som inte är helt miljövänliga. Det finns dock några ny märken på marknaden som är snällare mot människa och miljö. Som vanligt måste ytorna rengöras väl för att nagellacket ska fästa väl.


Smyckesprojekt
Förutom de ovan nämnda användningsområdena, varav handmålade strassmycken varit det mest populära på sistone, så finns det en mängd tutorials på nätet för både smycken och glascabbar färglagda med nagellack. Några har jag samlat ihop nedan.

För smycken som görs med transparenta glascabbar eller glasplattor över nagellack, se t ex svenska Dragonfly Polish (bläddra ned lite för instruktioner utöver bilder på färdiga smycken), Grinsebacke, Chalkboard Nails (se fotot ovan), The Nailpolish Project, Sweeter Lemon och My Awesome Beauty.

 Andra sätt att använda nagellack i smycken finner du hos bl a Pretty Quirky Pants, Shelterness, Outsapop Trashion, Craftberry Bush, Home Heart Craft, North Shore Days, QTPlace och Oh What Fun.

UPPDATERING: Se även Falska pärlörhängen och Drusimitationer.


Tips: Det finns många exempel på nail art på nätet, som också skulle kunna inspirera till smycken.  Bl a True Blue Me and You har en samling med länkar till tutorials.


Foto: Chalkboard Nails

3 kommentarer:

 1. Nagellackscabbar kan bli otroligt vackra. Roligt och fascinerande med oväntade resultat. Jag använder inte nagellack särskilt ofta och skulle "gå i konkurs" snart om jag skaffade mig det stora antal lack som många har och gör smycken med. Tänkter inte börja ens, skulle inte kunna sluta. Anna-Liisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hallå, man behöver inte köpa de dyra sorterna. Som Maneki skriver är nagellack kanske inte direkt det mest miljövänliga man kan dekorera sina smycken med. Det som man särskilt behöver ta hänsyn till, utom kanske när det är frågan om ytor som sitter under glas, är att alltid undvika lack som innehåller formaldehyd. Det är bl a mycket allergiframkallande. Milka

   Radera
  2. Ett litet tips när det gäller kostnaden (jag gillar färg/bläck/pigment och vet hur det kan springa iväg när man vill ha flera olika nyanser och medier) är att fråga runt bland vänner och bekanta samt familjen/släkten. Ibland händer det att folk köper nagellack som de tröttnar på innan de tar slut eller så blir de besvikna på dem efter första användningen. Har man tur så kan man kanske få dem gratis eller mot en liten present.

   Det finns också nagellack att köpa i pyttesmå flaskar till ok pris. Mest enkla färger och finishar i dem dock, inte några avancerade sammetsfinishar, krackelerande lack eller magnetmotiv och allt vad det nu är. Men ett bra ställe att börja.

   ~*~

   Milka: bra påpekande om vad man bör tänka på vid val av nagellack!

   För de som vill veta mer om "gröna" nagellack så finns det lite info och tips på märken om man googlar 'miljövänligt nagellack'. Använder själv mycket sällan nagellack, men har förstått att där finns två olika saker man kan leta efter: vattenbaserade lack samt 3 free (vilket betyder fria från formaldehyd, toulen och DBP). Vet dock inte om där är någon skillnad i hur hårt de sitter, speciellt de vattenbaserade.

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails