torsdag 23 augusti 2012

Projekt: Handmålade strassmycken
Du har kanske sett dem på nätet i år, alla handmålade strasshalsband, ofta i sommarens trendiga färgstarka neonnyanser -- en trend med ursprung i Tom Binns och Dannijos smycken. Ett sätt att göra billiga (nya eller gamla) strasshalsband lite färggladare eller personligare. För den som gillar färg och inte har något emot att måla över kristallstenar kan detta vara ett kul sätt att omvandla ett smycke som annars kanske inte används. Ett färgglatt återbruk.

I de tutorials som finns på nätet används oftast nagellack -- många gånger för att de som skapar halsbanden använder material de har i sin närhet eftersom DIY-projekten gärna ska vara mycket snabba och enkla -- eller för att de inte känner till andra alternativ. Nagellack kan variera i slitstyrka och stöttålighet. Det finns färger speciellt för glas, men eftersom hetta kan påverka metallen bör du kanske undvika glasfärger som härdas i ugn. Glöm inte att rengöra smycket noggrant för målningen så håller färgen bättre. Hos A Stylized Hysteria tipsas om att akrylfärg och nagellack håller bäst av de alternativ hon testat.

Instruktioner till en- och flerfärgade halsband finner du bl a hos Crimenes de la Moda, Passion for Fashion, Beancakes, Ashley Treece, The Lithium GirlShe Findsstyle edition, Trampling Ice Cream, Thanks I Made It/Stripes and sequins och Fashion After Breakfast. Hos Lily Atlantic, Edmonton Journal (klicka på photos för steg-för-stegbilder) och If Grandma Wore J Crew finner du armbandsprojekt, hos The Silver Kick Diaries och Small Good Things örhängen samt hos Cupcakes and Chasmere och Beetle Bailey broscher. Ett alternativ till "nagellacksmetoden" finner du hos Swellymayde och A pair & a spare, som helt sonika spraymålar hela halsbandet.

För mer inspiration, bildgoogla t ex neon hand painted necklace.


TIPS: Undvik att måla över riktigt gamla vintagesmycken eftersom dessa har större värde än nyare smycken. Vissa strassmycken är rent av antika -- och det vore bra synd att behandla antika smycken på detta vis. Nya strasshalsband från bijouteri- och klädkedjorna är sällan allt för dyra (inte minst om det är rea) och du kan även finna strassmycken på second hand. Ett alternativ, som du sett i några av länkarna ovan är att köpa strasskedja -- eller trasiga strassmycken -- och montera ihop till ett eget smycke från grunden.

6 kommentarer:

 1. Nagellack kan hålla bättre än man tror. Jag fixade ett dyrt älsklingsörhänge med nagellack efter att den röda dekorationsfärgen hade lossnat-det var frågan om emalj. Jag har burit örhängena i flera år utan att det hänt något med nagellacket. De här DIYsmyckena är läckra. Bra att du tänker på att påminna oss om att inte färglägga antika smycken av bara farten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra påpekande att nagellack kan hålla länge ibland.

   När det gäller gamla smycken är kanske det största problemet att den som inte är så insatt i vintage och antikviteter kan riskera skada ett värdefullt smycke eller åtminstone ett smycke som någon annan skulle uppskatta mycket i dess originalskick. Många klenoder har skadats eller förlorat sitt unsprungliga värde (och charm)genom åren pga okunskap eller allt för snabbt påkomna "snilleblixtar" vid renovering, do-overs och upcycling. Så det är alltid bra att först stanna upp och fundera: riskerar värdet (penningmässigt, sentimentalt eller kulturhistoriskt) att skadas eller kommer en nydaning istället att ge nytt liv åt något som aldrig kommer att bli mer än krimskrams annars?

   Radera
  2. Nagellack passar säkert bra för ändamålet eftersom det är tixotropt och inte rinnigt som andra färger kan vara. Den lilla nagellacksborsten är lätt att måla små ytor med. Dessutom kan ev. misstag lätt rättas till med nagellackborttagningsmedel. Som du skriver är det viktigt att rengöra smycket noga före målningen. Nagellack är hudvänliga i alla fall om man köper en sort utan formalin. Sådana här maffiga färgglada smycksfären målats med nagellack kanske inte håller för dagligt bruk i åratal, men det är ju inte meningen heller. Jag tänker direkt på sol och fest. Skojigt, och färgskalan kan anpassas till klädseln.

   Radera
 2. What a beautiful necklace, I love it!! XO

  SvaraRadera
 3. Tack för det roliga tipset. Jag målade ett strasshalsband med nagellack. Smycket kommer från en 70% på reapriset-korg och nagellacket från Ica Maxi, av märket Star Nails. Köpte i våras både orange och chockrosa till sommarnaglarna. Ett formalinfritt, otroligt hållbart, snabbtorkande och vältäckande lack för 20 kr/st. Tänker också måla ett halsband i höstens mer dämpade färgskala. Ett roligt sätt att använda nagellack som man köpt men inte är storförbrukare av.

  SvaraRadera
 4. Prinsessan Viktoria ser ut att ha valt rätt häftiga smycken av neonfärgade kristaller till Gay-galan. Till hennes enkla klänning passar örhängena och halssmycket mycket bra. Skönt med moderna prinsessor som lämnar ädelstenarna i kassaskåpet när det inte är gala. Milka

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails