torsdag 17 december 2009

Teknik: Avsluta elastiska smycken


Att trä smycken på elastisk tråd brukar vara populärt bland vissa, inte minst när det ska göras smycken till barn. Men att få till avsluten är inte alltid lika lätt. Knutarna vill gärna gå upp och ibland används fel tråd. Här är några tips med saker att tänka på när du gör elastiska smycken för att de ska hålla längre.

 • Använd inte pärlor med vassa kanter vid hålen, så som kristall- eller stavpärlor, då de kan nöta sönder tråden snabbt. Använd inte heller för tunga pärlor, som töjer ut den elastiska tråden och belastar den så att den brister. Det kanske inte händer första dagen smycket bärs, men plötsligt en dag så...
 • Elastisk tråd passar inte till långa halsband eftersom det inte är lika flexibelt och hänger på samma fina sätt som pärlsilke eller kvalitativ smyckesvajer. Armband är ett bättre val.
 • Se till att pärlhålen är tillräckligt stora. Du kan använda en big-eye needle eller tunnare tråd (som träs om den elastiska eller sys igenom) för att lättare föra tråden genom pärlorna.
 • Frestas inte att avsluta med klämpärlor. Det finns de som gör det, men risken är mycket stor att de går igenom tråden. Alternativt nöter ut den på samma sätt som vasskantade pärlor.
 • Använd dig av en kirugknut (beskriven här) och var noga med att dra åt trådarna rejält när du slagit den. Finns där mellanrum så börjar trådarna lätt glida och knuten går upp.
 • En elastisk tråd, som är platt i genomskärning (t ex Gossamer Floss och Stretch Magic) är lättare att knyta än en rund tråd.
 • Försegla knuten med lim eller nagellack, som du klickar på knuten (undvik att limma pärlorna. Använd inte snabblim eftersom det gör tråden hård och spröd, vilket leder till att den går sönder.
 • Börja eller avsluta med en pärla som har ett hål stort nog att gömma knuten i. Detta gör du genom att trä ena trådänden genom några pärlor och dra i den efter att du knutit och dragit åt din knut. Det är inte bara mer estetiskt tilltalande utan skyddar även knuten från slitage.
 • Se också till att du inte kapar trådstumparna för nära knuten för då vill ändarna gärna "krypa ut". Det räcker att knuten glider bara så lite -- halkar den över trådänden så går knuten upp. Trä stumparna genom en eller flera pärlor på varsins sida om knuten så de göms. Gör dem gärna ett antal centimeter långa om det fungerar i designen.
 • Vissa använder dubbel tråd, dvs först träs en tråd och knyts av och efter det träs en ny tråd igenom pärlorna och knyts. Det kan fungera som en säkerhet: skulle en knut gå upp eller tråden skavas itu av vassa pärlor så finns där en tråd kvar. Används speciellt om armbandet har lite tyngre pärlor.
 • Använd inte för billig tråd, gå på kvalitet. Ett av de vanligare märkena, som brukar rekommenderas är Stretch Magic.
 • Var också beredd på att elastiska smycken inte kommer att vara för evigt. En dag går de sönder, även om du är försiktig.

Mönstertips
Hittills har jag främst fokuserat på avsluten och på trädda smycken, men du kan även använda elastisk tråd till vissa sydda tekniker, bara pärlhålen är stora nog och tekniken inte kräver att tråden vävs om sig själv för mycket. Peyote, ladder stitch, cross-weaving och netting är några exempel. För projekt, se Panduro Hobby, Spring Green, Faerie Queen Cuff, Your Name In Beads, Christmas Charms och Beaded Elastic Caterpillar Bracelet.

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails