tisdag 29 september 2009

Teknik: Kirurgknut


Kirurgknuten (kirurgisk knut, suturknut, surgeon's knot) är mycket vanligt använd i pärlsammanhang, t ex för att knyta samman elastisk tråd. Den är i princip en variation av råbandsknopen, men med ett extra slag för att förhindra att trådarna glider isär.

Det finns två olika varianter på knuten: vissa gör ett enkel knut först och sedan en med extra slag medan andra gör tvärtom. På bilderna ovan ser du hur den första varianten knyts. Du börjar med att göra en vanlig råbandsknop genom att knyta trådändarna om varandra (tekniskt sett gör du två överhandsknopar som går åt olika håll). Dra inte åt trådarna utan gör först ännu ett slag med den ena tråden om den andra. Dra åt knuten hårt. För en förstoring av steg-för-stegbilderna, klicka på fotot.

Beading Daily, liksom exempelvis Wikipedia, visas en variant där det extra slaget görs i den första knopen medan Bead & Button beskriver knuten som jag gjorde ovan. Det finns också specialvarianter där dubbla slag görs båda gångerna samt de som gör ytterligare en enkel överhandsknop ovanpå kirurgknuten.

Två tips för att få en knut att hålla är dels att inte klippa av trådändarna för nära knuten -- trådändarna trär du igenom pärlorna på var sida av den -- och dels att limma knuten (dock ej med snabblim, som gör vissa trådar sköra). Det ska vara en råbandsknop och ingen käringknut: jämför bilderna nedan. Noterbart är dock att käringknuten i sig av vissa anses vara en bra kirurgknut. Den glider visserligen när den knyts i vissa glattare material (t ex tågvirke), men om den dras åt hårt så är den svår att lösa upp.


Du kan även använda tekniken när du ska göra en knut på en tråd: istället för att enbart göra en vanlig överhandsknop så slår du tråden en extra gång om sig själv. Se illustration här samt animerade instruktioner här (för ögla).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails