Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 20 april 2012

Pärlsort: Krackelerade pärlor




Krackelering är ett sätt att skapa spännande mönster på pärlor. Det finns två olika sätt att skapa en krackelerad effekt: antingen krackeleras den glaserade eller målade ytan, vilket t ex är fallet med keramikpärlor och desert sun-pärlor, eller så upphettas pärlor för att sedan snabbt nedkylas så att sprickor uppstår inuti pärlan. Det är det senare som denna text handlar om.

Vanliga material att krackelera är transparent glas och kvarts. Det finns ett par saker att tänka på med krackelerade pärlor av glas och sten, som är värt att känna till.

För det första är pärlorna verkligen krackelerade. Det är riktiga sprickor. Något som kanske låter självklart, men med tanke på hur många yteffekter det finns på pärlor är det lätt att glömma bort. Det finns en viktig anledning till att påminnas om det dock: sprickbildningen gör pärlorna mer känsliga för stötar och slag -- och vissa pärlor kan vara mer känsliga än andra.



När en krackelerad glaspärla går itu så går den inte bara av i två bitar. Den vill gärna "smula", det vill säga lösgöra små glasfragment, som kan vara obehagliga att få i fingrarna och ibland svåra att se med blotta ögat. Undvik därför, om du kan, att plocka upp en trasig krackelerad glaspärla för hand. Använd en dammsugare eller borste och försäkra dig om att det inte finns några pyttesmå glasbitar kvar. (Som alternativ till dammsugare och borstar har jag ibland använt tejp för att fånga upp små glasfragment.)
 
Det andra man bör tänka på med krackelerade pärlor är att de ibland inte är gjorda av färgad glasmassa utan doppas i färgbad efteråt, något som framhäver krackeleringen eftersom färgen koncentreras i sprickorna. När det gäller kvarts så är råvaran ofärgad och färgbad är det enda sättet att färglägga stenen. Infärgade pärlor kan i vissa fall fälla färg och kan tappa färgen om de utsätts för t ex rengöringsmedel, alkohol (inkl. parfym) med mera -- eller bara av att man gnider dem med fingrar eller en putsduk. Testa därför gärna hållbarheten innan du använder pärlorna. Läs mer om infärgat glas och hur du testat det här.





Du kan också själv krackelera glas och sten. Allt glas är inte lätt att krackelera, t ex kan tjeckiska glaspärlor vara allt för hållbara för tekniken, men t ex dekorstenar och spelkulor går bra. Även kvarts i alla dess former kan fungera (t ex bergkristall, rosenkvarts, agat). Var bara beredd på att en del av dem kan gå sönder i isbadet. Läs mer om hur du gör i Krackelera glasstenar och stenpärlor.

(Glasstenarna ovan är krackelerade i ugn. Hjärtana är däremot köpta krackelerade pärlor.)

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails