torsdag 1 oktober 2009

Teknik: Krackelera glaskulor och stenpärlor


Krackelerade pärlor av glas eller sten är båda gjorda på samma vis: först upphettas de för att sedan snabbt kylas ned i ett iskallt vattenbad. Den snabba temperaturförändringen gör att spänningar uppstår i materialet och små sprickor bildas. Eftersom det är just sprickor så kommer tyvärr några pärlor inte att klara av processen utan att gå sönder och de som klarar sig kommer att vara känsligare är pärlor som inte behandlats på detta vis.

Är du sugen på att själv misshandla dina glaspärlor eller -kulor (finns att köpa billigt i lösvikt i leksaksbutiker) så hittar du instruktioner till detta på eHow. Tekniken går i korthet ut på att glaskulorna hettas upp i ugn ca 20 minuter och sedan tas direkt från värmen och hälls ned i isvatten. Kontrollera gärna de hela kulorna eller pärlorna innan du använder dem så de inte är för sköra, vilket kan få dem att gå i bitar när det används. Notera att värmen anges i Farenheit: 500° F motsvarar ca 260° C. Du kan även krackelera kulorna i en stekpanna, vilket beskrivs här.


Tekniken att hetta upp glaskulor i ugnen fungerar även på annat än spelkulor. På översta fotot använde jag glasstenar/dekorstenar, varav den mittersta inte är krackelerad utan visar stenarna som de ser ut före behandlingen. På fotot ovan syns krackelerad agat, rökkvarts (färgen försvann i värmen) och rosenkvarts. Däremot misslyckades mina försök med platta pressglaspärlor och glasmosaik. När pressglaspärlorna väl fick sprickor så gick de rakt igenom så att jag kunde bryta sönder dem med bara fingrarna -- alldeles för skört för smycken. Den krackelerade agaten påminner i utseende om crab fire agate ("eldagat", se Fire(d) agate).

För instruktioner till att krackelera "faux amber" hartspärlor, se Rings & Things.

*

PS! När du ändå håller på att misshandla dina pärlor med hetta, se även Pärlsmältning och Pärlsmältning II: glas. Tänk bara på att sådana här tekniker ska testas med en stor skopa sunt förnuft och försiktighet -- och de är bara för vuxna.

1 kommentar:

  1. Spännande! Det här ska jag testa på stenpärlor och -löv som inte är perfekta.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails