Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 8 november 2011

Teknik: Kråkspark med pärlor



Kråkspark är en av mina favoritsömmar inom broderi. Och stygnet kan bli ännu finare genom att "spetsas" med lite pärlor.

Pärlad kråkspark kan delas in i två varianter: en där pärlorna används som accenter på "grenarna" -- ses ofta i crazy quilts/toktäcken -- och en annan där hela stygnet täcks med pärlor (och därmed mer liknar de vi oftast kallar pärlbroderi). Båda är snygga, men passar kanske i olika sammanhang. Kråkspark med bara några få pärlor blir luftigare och lättare än ett stygn helt i pärlor. Det kan påminna om en nätt blombård. Det senare passar bra till exempelvis koraller, sjögräs och andra typer av växtmotiv.

Kråkspark är en vanlig, traditionell typ av stygn. Om du aldrig sytt det förr så finns det enkla instruktioner på svenska hos bl a Brodera -- och valfri broderibok på ditt lokala bibliotek. Föredrar du rörliga bilder finns en engelskspråkig video här. Utöver grundstygnet finns det många variationer för att skapa slingrande bårder och motiv.

Kråkspark med endast en eller ett par pärlor per stygn finner du enkla instruktioner till hos Rissa's Pieces. Många varianter finner du även i Jane Davis bok Bead Embroidery: The Complete Guide. Du kan kika på instruktionerna på Google Books. Se även The Floss Box.

Hur du syr kråkspark helt i pärlor -- med pärltråd snarare än brodergarn -- beskrivs hos KerryKatieCakes. Denna typ av pärlade broderistygn kallas ibland embeadery, ett begrepp skapat av Margaret Ball. På hennes hemsida kan du hitta exempel på pärlad kråkspark, bl a i seeds och fire-polished. För exempel på olika varianter av pärlad kråkspark, bl a med stavpärlor, se Textile Explorations (i slutet av blogginlägget).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails