måndag 13 juni 2011

Tillbehör: Glasstenar -- ett billigt alternativ till cabochoner
Glasstenar eller dekorstenar, som de också kallas, säljs ofta bland blommor och i hobbybutiker [stenarna på bilden kommer från Panduro Outlet] för att användas i blomsterarrangemang, vaser och bordsdekorationer, men de kan även passa i smycken och pärlarbeten.

Glasstenarna finns i flera olika färger. Några av dem har en regnbågs-/AB-finish medan andra är marmorerade (se de lila och vita stenarna på fotot ovan). Stenarna är cabochoner med platt baksida -- idealisk att infatta eller limma fast -- och välvd ovansida. Kvaliteten är oftast inte lika bra som i glascabochoner och där kan finnas små synliga luftbubblor i glaset samt räfflor på undersidan från tillverkningen. Formen är ofta något oregelbunden liksom storleken, vilket gör att de kan vara svåra att passa in i färdiga fattningar och stommar med kant. Ett problem som inte är lika stort om du gör fattningen själv (i metall, metalltråd, pärlor, lera eller dylikt). Det är inte heller ett problem om du använder smyckestommar av den typ som används av glasfusare till deras fusade cabbar eftersom dessa inte har kanter utan bara en platta att limma fast stenen på.

Stenarna har inte lika hög kvalitet som glascabochoner för smyckestillverkning, men däremot är de betydligt billigare, vilket gör dem till ett bra val när du ska prova en ny teknik eller har en starkt begränsad budget att röra dig med. Oftast säljs de i påsar om en färg, men har du kan de även säljas i lösvikt. Då kan du plocka ut precis de glasstenar som passar dig (i form, kvalitet och ev. mönster) och du kan också köpa stenar i blandade färger.
Förutom att enbart använda dem som de är går stenarna att använda till bildhängen där en bild fästs på undersidan av stenen. Den lätt skrovliga ytan på glasstenarnas undersida gör att du inte får samma klara bild som om du använder glascabochoner, men hur mycket det påverkar bilden beror på den enskilde stenens yta likväl som hur bilden ser ut. De ofärgade glasstenarna kan också ha en lätt grön ton till skillnad från de helt klara cabochonerna. I inlägget Hängen av glass tiles och glascabochoner finns en jämförelse i bild och text mellan att använda just klara glascabochoner och glasstenar. Notera att du även kan använda stenar i ljusa, transparenta färger som då ger ett fint "färgstick" till bilden. Ovan ser du ett exempel på pärlinfattad glassten med bild.

Som nämndes i Krackelera glaskulor och stenpärlor passar glasstenarna perfekt att krackelera. Bäst fungerar det med transparenta färger där krackeleringen syns tydligare än i opaka eller nästan opaka glasstenar.

Stenarna kan även etsas eller trumlas om du föredrar en matt yta (en matt yta kan även ta bort några av blemmorna på stenen). Glastrumling kan du läsa mer om här medan etsning med etsvätskor beskrivs här. Tänk på att ev. regnbågsfinishar och andra yteffekter försvinner i processen. Jämför glasstenarna på bilden nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails