Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 10 februari 2011

Projekt och mönster: Liljekonvaljer


Det är några månader för tidigt med liljekonvaljer än med tanke på att den blommar i maj/juni, men kanske kan dessa näpna små vita blommor få dig att drömma om vår och varma dagar. Först vill jag bara visa Barbara Caraways halsband. Inga instruktioner, men kanske väl lite inspiration.


Pärlblommor
Det finns många instruktioner för pärlblommor gjorda med metalltråd -- läs mer om grundteknikerna här, men så många liljekonvaljer finns inte på nätet, oftast hänvisas du till böcker. De enklaste blommorna finner du hos BiCer (klicka här för instruktioner). Beadedflowerpatterns.com säljer ett mönster medan Nostalgia Beads har kit för dig som föredrar det.


Broderi
Pärlbroderade konvaljer finner du i The Beaded Object, som du kan läsa på Google Books.


Pärlsömnad
För dig som föredra pärlsömnad finns också en del att välja på. Ett mörkt armband i realistikt mönster finner du i Lily of the Valley Bracelet. Diane Fitzgerald säljer mönster till May Basket Pin/Pendant, som innehåller en variation med minikonvaljer. Se även Varvaras nettade halsband och Sigrid Wynne-Evans örhängen. Beadsmanias ring innehåller en pärlad blomma, som inte kallas liljekonvalj, men visst stämmer formen rätt bra?

För pärlmönster, som inte är tänkta som smycken, se Lily of the Valley (loom), Lily of the Vallery (peyote) samt Lilies of the Valley Peyote Pattern.


Länkat
Beadin' Paths projekt heter visserligen Misteltoe Earrings, men visst påminner de lite om liljekonvaljer ändå?

Vill du framhäva känslan av blommor ännu mer så är ett "klassiskt" sätt att få vita, runda pärlor att se ut som liljekonvaljblomster att fästa en liten pärlhatt eller vågig/flikad mellandel under pärlan för att efterlikna blommans naturliga uddkant. Eller använd små luciteblommor (se Smyckesmaterial nedan) istället för de runda pärlorna i örhängena.


Stickning och virkning
Dessa pärlstickade muddar kallas i sin vit-gröna version för Lily of the valley och även om mönstret är abstrakt kan man med lite fantasi se de stora bladen i stickmönstret och de små blommorna på rad i form av pärlor. För dig som virkar har Kreinik gratis instruktioner till en brosch eller hårspänne. Fler virkade konvaljblommor finner du här.


Lera
Make&do visar hur du kan göra blommor i sockermassa, men instruktionerna skulle troligen även passa för olika typer av lera.


Presentation
När det gäller att förpacka smycken så har Marta Stewart ett tips, som gör att två enkla pärlörhängen liknar liljekonvaljblommor. OBS! Jag rekommenderar inte att du använder riktiga liljekonvaljblad eftersom hela växten räknas som giftig.


Smyckesmaterial
Du vet väl att det finns akrylblompärlor i perfekt form för liljekonvaljer? Se t ex de här. Det finns även stampings och metallhängen med liljekonvaljmotiv, liksom glashängen (vintage) och porslinscabbar med dekalmotiv.


Foto från Kurt Steuber, här använt i enlighet med Creative Commons BY-SA 3.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails