Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 25 augusti 2010

Teknik: Så använder du metallfattningar med "uddkant"


Scallop-edged settings kallas ibland på engelska den typ av metallfattningar för cabochoner och kaméer, som du kan se på bilden ovan. Jag använder ganska ofta dessa, både för att de är lättillgängliga och för att de kan användas på så många olika vis. Oftast är de gjorda i mässing och säljs "råa", pläterade eller i brass ox-finish. Vanligast är ovala fattningar, men det finns även runda och fyrkantiga. Storleken varierar från "ringstorlek" till 40x30 mm ovaler för stora hängen.


Löda, nita, limma, länka
Ett enkelt sätt att använda dem är att löda, nita, limma eller på ett annat vis du föredrar fästa en passande smyckesdel på baksidan. Detta kan vara en broschnål, ringstomme, upphängningsögla, armbandsstomme, bolo slide osv. Men det allra lättaste sättet att använda dem som hängen eller länkar är att helt enkelt böja ut en eller flera av bågarna på kanten. Sedan kan du fästa en motring eller, om du vill göra ett hänge, en upphängningsögla (bail) i varje båge. Många gånger kan du köpa fattningar, som redan har utböjda bågar, men vissa säljs som fattningen ovan -- en fördel om du vill känna dig fri att anpassa smyckesdelen helt efter dina egna designbehov.



Det vanligaste är som sagt att böja ut en båge för ett hänge (se nedan samt foto under Cabochoninfattningar del 2), men som synes ovan kan du lika väl böja flera bågar. Fäller du ut en båge i varje kortände av en oval får du antingen en perfekt länk för ett armband eller ett hänge med plats att fästa ett mindre "dingel" undertill. Fäller du ut två bågar på vars en "sluttning" av ena långsidan får du ett fint horisontellt hänge till halsband. Böjer du även ut en båge mitt på motsatta långsidan kan du fästa en droppe el. dyl. under hänget också. För ett tvåradigt armband, böj ut två bågar på varje kortsida. Variationsmöjligheterna är många.



Så böjer du till fattningen

Det är inte särskilt svårt att böja ut en enskild båge, men det är viktigt att du är lite försiktig så du inte deformerar resten av kanten. För varje båge du vill böja ut kan du följa de tre stegen nedan.


Börja med att ta tag i bågen med en flacktång, som inte är för bred. Det är att föredra om tångkäftarna täcker så mycket av bågen som möjligt, men de får inte vara bredare än den: om du inte har en flacktång, som är smal nog, använd en spetstång istället.


Böj försiktigt bågen utåt tills den sticker rakt ut. Var uppmärksam på att ingen annan båge böjs ut för mycket eller skadas: om en båge blir lite böjd är det OK eftersom du ändå kommer att trycka tillbaks den när du fattar in din sten.


Platta till öglan så den blir helt plan genom att gripa tag om fattningen som på bilden ovan. Tryck till. Om någon båge bredvid din nya ögla verkar vilja bukta utåt kan du försiktigt trycka rätt den med tummen samtidigt som du håller kvar ditt grepp med tången i andra handen.

Upprepa ev. med ytterligare bågar du vill böja ut. Din fattning är nu färdig att användas.


Så fäster du cabochonen/kamén
Nu har du fått lära dig att anpassa metallfattningen efter dina behov samt fått några övergripande tips på hur du kan använda den. Men det viktigaste återstår: hur fäster man "dekorstenen" i fattningen?

Du behöver inget lim för detta utan cabochonen eller kamén fästs genom att du pressar varje metallbåge mot sidan på stenen. Enklast är det med en s k tryckare, en typ av polerstål som används vid infattning, men vilket slätt och hårt metallföremål som helst kan fungera om du saknar detta (billiga) verktyg. Följ helst samma procedur som vid infattning i stenkista, det vill säga tryck först in bågen/bågarna vid kl 12 följt av kl 6, 3, 9, 1, 7, 4, 10, 2, 8, 5 och 11. (Tänk dig fattningen som en urtavla där klockans timmar är utplacerade runt kanten.) Gå över alla bågar en gång till för att se alla sitter tajt mot stenens sida. Tryck sedan ned uddarna på bågarna så de ligger tätt mot stenen och inte kan fastnar i exempelvis kläder. Speciellt viktigt om stenen är platt eftersom uddarna då kan sticka upp på ett fult vis. Stenen kommer att sitta fast även om det inte verkar som om varje båge böjts in särskilt mycket.

Dessa fattningar är inte lika svåra som de klassiska fattningarna med sarg så låt dig inte avskräckas av tanken på att infatta en sten istället för att limma fast den. (Eller av att jag tyvärr inte har några steg-för-stegbilder att visa.) Det är viktigt att du följer sifferordningen för att infattningen inte ska bli ojämn, men åter igen är det inte lika kritiskt som om det varit en sargkant.


Höjden på bågarna kan variera mellan olika fattningar, som du kan se på fotot nedan. Är bågen för låg eller cabochonen/kamén för hög så kan det vara svårt att få stenen att sitta fast. I så fall är det bäst att noga rengöra fattning och sten för att sedan limma ihop dem istället. Använd ett starkt lim, som t ex E6000 eller epoxiharts. Förutom att rengöra ytorna med t ex t-sprit så kan du "rugga upp" dem med sandpapper för att limmet ska fästa bättre. Rör inte den färdiga smyckeskomponenten förrän limmet har härdat helt (se bruksanvisning för tid). Om bågarna inte sluter tätt kring stenen kan du trycka in dem något enligt beskrivningen ovan.

Du kan även limma fast en kamé om du tycker det inte skulle se bra ut att böja in bågarna över kanten på den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails