måndag 26 oktober 2009

Tillbehör: Gel du Soleil -- UV-härdande epoxiharts


Jag har redan tidigare nämnt Gel du Soleil i samband med resin bezels och collagesmycken, men nu har jag också äntligen fått tid att själv testa produkten.


Vad är Gel du Soleil?
Gel du Soleil kommer från JudiKins och tillhör gruppen UV-härdande epoxiharts. Vanlig epoxiharts härdar efter att du blandat hartsen med en härdare, s k tvåkomponentslim. Hur lång tid det tar beror dels på epoxin och dels på rumstemperaturen, men efter en viss tid härdar den oavsett vad du gör. Så fungerar inte GdS. Istället har du här en enkomponentsprodukt, som kommer att hålla sig flytande tills den utsatts för en vis dos UV-belysning. I teorin kan du lägga dina berlocker eller hängen på fönsterkarmen och låta solen sköta jobbet, men i praktiken är det enklaste att använda en UV-lampa. Med en sådan lampa härdar ett lager harts på ca 10-30 minuter. Tiden beror på hur stark lampan är, hur tjockt lager epoxi du använt -- och vem du frågar. Hartsen har härdat när den är helt hård och torr. Är den flytande eller har en klibbig yta måste den tillbaks i UV-ljuset.

GdS säljs i två olika storlekar: 0,3 oz (knappt 9 ml) och 4 oz (ca 118 ml). Den lilla flaskan, som du ser på fotot ovan, är lagom för dig som vill testa på produkten. Den stora flaskan ska räcka till över 60 berlocker, enligt en av försäljarna, men glöm inte att det är stor skillnad i åtgång beroende på om du använder djupa formar/berlocker eller bara täcker med ett lager harts. Båda flaskorna har en praktisk droppkork och hartsen applicerar du alltså helt enkelt genom att droppa vätskan direkt på ditt underlag. Inget spill, som måste slängas om det inte används. Droppandet gör det också lätt att använda GdS på en upphöjd yta, som visas här. Djupa berlocker fylls inte på helt utan du lägger på ett lager, låter det härdar och upprepar sedan proceduren tills du fyllt hela formen.

Bubblor i hartsen tas lätt bort innan den härdas genom att du håller en tändare nära ytan. Värmen får bubblan att flyta upp till ytan och spricka. Repor och märken, t ex efter ett finger där du testat om hartsen härdat helt, fyller du omärkligt igen med ett ytterligare lager.

Liksom med många andra hartser så kan GdS tränga igenom papper och klistermärken, vilket innebär att de blir mörka och ibland fläckiga. Det kan vara bra att tänka på om du använder dig av mönstrade papper eller urklipp. Däremot har jag ännu inte noterat att GdS får färger att blöda. Papper kan förseglas med ett lättflytande decoupagelim eller transparent tejp i förebyggande syfte.Glöm inte
Precis som med tvåkomponentsepoxi så luktar Gel du Soleil ganska illa och framför allt starkt, vilket betyder att du bör arbeta i bra ventilation. Använd gärna handskar så du slipper få epoxi på dina fingrar och använd ett skyddsunderlag på bordet. Ohärdad epoxi kan tvättas bort med ljummet vatten och tvål. Om du använder en UV-lampa så är det också viktigt att tänka på att du inte ska titta rakt på ljuset eftersom det kan skada ögonen. Även om du inte märker något nu så kan det leda till ögonsjukdomar och nedsatt syn när du blir gammal.


Andra märken och inköpsställen
JudiKins Gel du Soleil är inte den enda UV-härdande hartsen på marknaden. Det finns även en annan harts från Lisa Pavelka som heter Magic-Glos, speciellt använd på polymerlera. Denna harts är enligt tillverkaren luktfri.

Jag har köpt min flaska GdS hos ovan nämnda FusionBeads, men du finner den även i andra amerikanska pärlbutiker. Jag har inte sett produkten i Sverige, men så är den å andra sidan ganska ny på marknaden. PMC.se säljer "magisk glans resin".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails