måndag 3 augusti 2009

Teknik: Spiralkedjor


Många kedjor tillverkas av motringar. Kanske till och med av motringar som kedjemakaren själv gör. Men istället för att kapa en spiral till enkla motringar så kan du låta varje "ring" bli två eller tre varv lång och använda dessa istället. Principen för kedjorna är enkel: du bara snurrar varje ny spiral i den föregående på samma sätt som du fäste en nyckelring.

Gillar du denna typ av kedjor så ska du heller inte missa Danish knot och Love knot, "pärlor"/hängen som är uppbyggda på samma vis.


Släta spiralkedjor
Instruktioner till grundkedjan hittar du hos Jewelrymaking.about.com samt på BellaOnline. På den senare sajten görs två olika varianter, en "dam-" och en "herr"variant med olika breda spiraler och olika tjock tråd. Det är viktigt att du inte skapar vassa kanter, som kan irritera eller skada huden -- som jag har i mina exempel på fotot -- utan antingen böjer in ändarna eller gör små öglor.

En lite mer avancerad, bred variant kan du se hos WigJig. Notera att det kommer mer text på efterföljande sida. I armbanden används även några vanliga motringar. Ytterligare en variant med spiraler och motringar är XOX, som har en del gemensamt med Manekis spirallänkar.


"Solfjäderkedja"
Förutom att göra vanliga kedjor som de ovan så kan du böja ut spiralerna och bara fästa varje del i mittenbågen på föregående, som i Chains of Coils. Resultatet är en luftig kedja, som påminner om en stelare variant av Shaggy loops.


Spiraler som länkar
Istället för att länka samman spiralerna så kan du böja ut de yttersta bågarna och använda den som en länk (connector). Instruktioner finns här -- missa inte nedersta bilden. Själva "konstruktioner" påminner kanske mest om en fjäder, som används i bilar eller maskiner.


Spiraler som "gångjärn"
Mindre spiraler kan också fungera som "gångjärn", som håller samman länkar i en kedja utan att hindra deras rörelse. Ett bra exempel på detta finner du i The Greek Key.


Spiraler på kedja av ringar
Små spiraler, gärna i en accentfärg, kan också användas som dekor på motringar, till exempel i en enkel 2-i-1-kedja. Se exempelvis Coily Colored Jump Ring Chain och Vinyard Coils Bracelet av Sarah E. Graham.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails