måndag 3 augusti 2009

Manekis projekt: Spirallänkar


De här länkarna är egentligen inte min originalidé, såsom rubriken kanske leder dig att tro. Många andra gör dem också i varierande form, storlek och syfte. Dessa "blommor" kan användas som länkar (connectors), berlocker och till och med pärlor om de görs med tillräckligt många bågar för att ett lagom stort hål ska bildas i mitten. För ett exempel på kedja, som görs med en "dubblerad" pluslänk, se XOX eller min järntrådslänk på fotot till Spirallänkar.


Material: Metalltråd, helst 0,8-1,2 mm tjock

Verktyg: dorn (sticka), avbitare, ev. spetstång

Teknik: Trådarbete (wirework)1. Vira tråden runt ett dorn (en sticka fungerar bra till detta) som motsvarar innerdiametern du vill ha på bågarna i länken. 4 eller 5 mm kan vara lagom att börja med för en liten länk.

2. Kapa spiralen. Hur många varv du behöver beror på länken: fyra varv ger ett plus/kryss medan fem eller sex varv ger en länk som påminner mer om en stjärna eller blomma. För en pärla behöver du minst sex varv.

3. Böj ut bågarna en efter en som på bilden ovan. Använd en spetstång om du tycker det är svårt att sära på dem med fingrarna. Fortsätt böja så att första och sista bågen möts. Justera hela tiden så att det blir jämnt avstånd mellan bågarna.

Länken är färdig.


PS! Ska du använda länken som pärla fungerar det bäst när du trär den på lite grövre vajer eller metalltråd eftersom en tunn tråd kan råka slinka genom skarven. Se till att skarvarna ligger mot varandra så tätt som möjligt för att förhindra detta. Länken kan även dekoreras ytterligare med tråd eller pärlor om den ska användas som pärla.

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails