torsdag 27 augusti 2009

Teknik: Filled net och embellished net
Idag tänkte jag tipsa om två olika sätt att variera netting genom att sy in större pärlor i mellanrummen på det spetsliknande sömsättet. I den ena varianten sys de stora pärlorna fast samtidigt som nettingen byggs upp medan du i den andra varianten syr på accentpärlorna i efterhand.


Filled net
I filled net stitch så sys rutnätet av småpärlor vartannat varv och storpärlorna, som lägger sig i nätets mellanrum, vartannat. För smycken och pärlade pärlor i denna teknik, se KnottyKnits samt Gwen Fisher och Florence Turnours hemsida beAd Infinitum. Deras gratisprojekt Crystal Bangle finns också översatt till svenska på Pärlplatsen. Det går även att sy 7-drop netting med enbart 11/0 och 4 mm runda pärlor. Se även Maria Gulottas Web of Silver och Netted Tube Necklace av Sue van Wassenhove.

En variant på dessa instruktioner, men med stora seeds istället för runda pärlor, finner du hos Peetje. Medan Artbeads.co.kr har en variation, som använder sig av rondeller. För en varierad spiral med pärlor i olika storlekar, se Waves & Dunes.


Beaded core netting
En variant på ovan är att sy tubular netting kring pärlor trädda på tråd, se Beads for Brains för exempel.


Embellished net
Embellished net betyder egentligen bar utsmyckad netting. Till skillnad från filled net görs detta vanligen efter att själva nettingen med seed beads har sytts, som ett andra steg. Denna typ av utsmyckning, där pärlor sys över nettingen så att de lägger sig i "mellanrummen", är också vanlig i RAW. Det finns även andra typer av embellishment och overlay, men de sparar jag till en annan gång. Här är det bara den enklaste och mest grundläggande formen som avses.

Cathy Lampole har skapat flera mönster i denna teknik, som Embellished Netted Choker och Crystal Mesh Cuff. Se även Regal Raidance Necklace. I Lynne Sotos Slinky Wrist Wrap sys hela öglor på i samma teknik. Jag har ännu inte hittat några bra gratissidor som förklarar teknikens grunder, men den påminner som sagt om hur du syr pärlor på RAW så se exempelvis detta armbandsprojekt. Jämför även filled net: du kan sy fast pärlorna på samma sätt som görs där, men efter att du gjort nettingen klar.


Tips: För ett enkelt sätt att skapa dekorativa effekter i netting, se även Russian Spiral. Spiralen är inte utsmyckad som ovan, men genom att använda två olika pärlstorlekar får du ett fint mönster, som kan påminna om teknikerna ovan. Se också Linda Richmonds Net Full of Gems, som är klassisk tubular netting men med inslag av "ovanliga" pärlor.

Oavsett vilken teknik du väljer, glöm inte att experimentera även med lite udda pärlformer som exempelvis droppar, chips med mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails