Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 26 november 2008

Pärltillverkning: Pärlor av tyg, ull och tråd

Med tyg, tråd och ull kan du göra annorlunda, och lättviktiga, pärlor i många olika stilar. Fördelen med materialvalet är att vi många gånger kan använda stuvbitar och restgarner som vi redan har hemma. Flera av teknikerna passar också bra för barn eftersom de är enkla att lära sig och inte medför riskmoment som värme eller hälsovådliga ämnen.


Ull -- tovat och filtat
Jag tänkte börja med klassikern ull. Ullpärlor saknar vanligen hål och kallas därför ibland för kulor, men eftersom de används som pärlor tar jag med dem. Hur du tovar och formar ull till pärlor kan du lära dig hos Panduro. Du hittar även instruktioner på Cut Out+Keep samt Craftsters.org. Du kan också göra tovade pärlor av garnrester, se instruktioner hos Cut Out+Keep.

Vill du göra pärlor i lite udda former kan du gå till väga som i boken Making Beautiful Beads (2002, Lark Books) där Jorie Johnson, som skrivit kapitlet 'filt' tovar ullen över en stomme. Stommen kan t ex vara en träpärla, plastring eller pärla. I samma bok ger hon också exempel på hur du kan dekorera eller färga dina ullpärlor samt skapa filtade snören för smyckena.

Ett alternativ till tovning är filtning med nål, som inte kräver såpa och vatten. Hos The Art of Megan finns instruktioner till nålfiltade cabochoner. Se också Mary MacVoys pärltutorial, som du kan köpa från Beading Daily. Grunderna i nålfiltning kan du lära hos Panduro. För tips på vad du bör tänka på när du gör ullpärlor, tovade eller filtade, se The Funky Felter.


Tyg
Tygpärlor görs enklast på samma sätt som man gör papperspärlor: med torrt tyg och lim, se Young Embroiderers Projects och Angie's Bits n Pieces. Fler instruktioner till rullade pärlor, inklusive hur du rulla flera pärlor samtidigt och materialråd hittar du hos Threads magazine. Där finns också tips på hur du gör tygvirade knappar, men jag tycker att de även skulle fungera som pärlor.

Pärlorna kan göras av bara tyg, vilket framhäver mönstret i det, eller så kan de dekoreras, t ex som Louise Duhamel/DIY Network och Heidi Lund gör med tråd, effektgarn och akrylfärg, stämplar, metalltråd mm. Ett alternativ till att använda tyg och lim är att kavla in tyget i transparent polymerlera innan du rullar ihop pärlorna. På så sätt skyddas tyget mer och färgad lera kan även användas för att ge effekter. Mer om hur du gör det kan du läsa på Glass Attic.

Nu i höstas kom en bok av Kristal Wick ut, Fabulous Fabric Beads (2008, Interweave, få en titt i boken här). Författaren är känd för sina mönstrade pärlor i sidentyg och lär här ut hur du själv kan göra egna tygpärlor. Tips kring att tillverka den här typen av pärlor kan du läsa på Beading Daily där det även finns en intervju med Kristal.

Men tygpärlor kan även göras på andra vis. Se t ex Fabric Foam Beads på Craft Chi, som i princip är sydda och vadderade pärlor. Carmi har en tutorial till Stuffed Yo Yo Beads, som påminner om frökapslar. På Instructables hittar du dessa broderade pärlor. På HGTV finns instruktioner till symaskinsbroderade tygörhängen. Busiga och trassliga pärlor hittar du tutorials till på Girl Gone Thread Wild och Cut Out+Keep. Slutligen kan du även göra tygpärlor genom att klä en pärla med tyg som limmas fast. Se instruktioner hos DIY Network och Tangled Thread.


Tråd och garn
Flera av pärlorna ovan är dekorerade eller kan dekoreras med broderigarn, sytråd, virkgarn osv. Men du kan också göra pärlor av bara garn. Vanligast är virkade pärlor där du täcker en pärla med virkningen. Virkade pärlor kan göras med eller utan pärlor, dvs virkade eller pärlvirkade. Principen är dock densamma. Instruktioner för flera olika virkade pärlor hittar du hos Craftsters.org. Se även Snowmen Earrings på Beading Daily. Pärlvirkade pärlor kan du lära dig hos Perlenhaekeln (även på engelska) samt, i annorlunda version, hos beadcrochet.com (scrolla nedåt till Crocheted Beaded Beads). Beadwrangler har också instruktioner till Berry Beads.

Stickning är inte lika vanligt, men hos Swallow Hill Creations kan du åtminstone hitta instruktioner till pärlstickade "bollar". De finns också i en pärlvirkad version.

En teknik som förr användes för att dekorera runda knappar var att täcka dem med spetssöm, en typ av langettstygn som sys ovanpå tyget. Resultatet påminner lite om vikingastickning. Tyvärr har jag inte hittat några instruktioner på nätet, men ta en titt i handarbetsböckerna på biblioteket så lär du hitta instruktioner. Foto på en langettstygnstäckt pärla hittar du sist i inlägget Basket weave, twining och netting.

En klassisk typ av pärlor du även kan köpa i butik är runda trä- eller plastpärlor som virats med garn, tråd eller snöre (t ex tunn rattail eller bomullessnöre). Dessa kan du själv enkelt göra genom att applicera lim på en pärla och lägga på tråden. Instruktioner finns hos CC Hobby och se även garnpärlorna på Cut Out+Keep, som görs med sugrör som bas. Pärlhattar döljer fula skarvar vid hålen. En pärla kan också täckas av en knut som Monkey's Fist. Då klipper du av trådändarna intill pärlan istället.

1 kommentar:

  1. Tack för dina tips! Nu ska dottern och jag pyssla med ullpärlor inför julklappsmakeriet!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails