Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 5 november 2008

Hållbar utveckling: Kreativ återvinning och återanvändning


På engelska finns det en miljödevis som går "reduce, reuse, recycle" som visar på hur vi kan minska vårt avfall och också vad som är viktigast. Omsatt i pärlandet handlar det alltså först och främst om att minska spillet, vilket också kan vara önskvärt av ekonomiska skäl: gör dina egna öglepinnar så slipper du slösa tråd, köp inte för billigt material som slits för snabbt, spara ditt silverskrot för att sälja eller smälta ned. Och så vidare. Men det är nog inte så svårt att komma på själv, var du kan minska ditt slöseri (spara allt spill ett tag så märker du var du kanske kan tänka lite extra på vad du slänger). Istället tänkte jag fokusera på den roliga biten, återanvändning (reuse) och återvinning (recycle). På engelska finns också ordet upcycle, som innebär att göra något med skräp så att det får ett värde igen -- t ex göra pärlor av reklamutskick eller örhängen av en trasig CD.


"Slaktade" smycken och vintagepärlor
Återanvändning är miljömässigt bättre än återvinning och innebär helt enkelt att du använder en produkt igen. En klassiker är att slakta gamla smycken, antingen för att de inte används eller för att de är trasiga. Själv köper jag gärna billiga pärlsmycken på loppisar och i second handbutiker. Och ibland har man tur: jag har länge tänkt köpa pärlor av jobs tårar, men tvekat då de inte finns i så många butiker. I alla fall, en dag hittade jag ett långt halsband för en billig peng på Förmedlingscentralen i Tyringe, en stor affär inriktad bl a på just begagnade varor.

Återanvändning innebär i vissa fall att du kan använda unika pärlor och smyckesdelar, som antingen inte produceras längre eller som från början inte var tänkta till smyckestillverkning eller pärlarbeten. Vintage, som ibland innebär att smyckesdelarna och pärlorna ocirkulerade, är också en form av återanvändning -- och dessutom mycket trendigt. Att använda pärlor från en släktings smycken eller en berlock med sin egen historia kan dessutom ge extra dimensioner till ett smycke, ge det en berättelse. Enligt en artikel i HD/NST så är antika, äkta smycken lågt värderade idag så om du inte vill göra egna smycken kan du fynda gamla rariteter, vilket ju också är ett sätt att minska miljöpåverkan.

Icke-smyckesdelar
Du kan också återanvända andra prylar till dina smycken, t ex gamla skruvar eller brickor, som de gör i detta hänge. I USA fanns det en hel skola som ägnade sig åt found-object jewelry, dvs smycken som skapades kring upphittade föremål: kapsyler, gamla dominobrickor, porslinsskärvor, ja allt som kan tänkas. Dessa smycken blev både spännande och unika. Denna typ av smycken är fortfarande populära och det finns flera böcker i ämnet. Även inom mixed media och altered art är återvinning och återanvändning vanligt (se Smyckestillverkning för scrappare för mer inspiration).

Gammalt papper och tyg kan användas till soldered pendants och keramik- eller glasskärvor kan göras om till moderna hängen: se bara Kila Design eller Bottled Up Designs. Och när steampunk blir mer och mer trendigt har smyckestillverkare börjat slakta antika mässingsurverk för spännande smycken, se t ex detta urval på DeviantArt. Eller varför inte göra ett armband av ett antikt tygmåttband? Hon visar även hur du kan göra kapsylbroscher och halsband med pianotangenter.

På Cut Out + Keep finns många smyckesprojekt av återvunnet material eller vad sägs som Plastic Bottle Bracelet, Tie Down Brooch (av gamla slipsar), Poptab Necklace, Vinyl Record Cuffs, Barbie Shoe Necklace, Pendant Necklace using an old CD, Recycled Umbrella Necklace, Wrapped Bracelet (flätat av tuggummipapper) samt Crazy Bottlecap Earrings. Se också aluminiumburksarmband hos Crafty Corner, filtarmband med bas från en plastflaska på CraftyPod samt decoupagade glasögonglas för broscher.

Det finns inga gränser för vad du kan använda i dina smycken och pärlarbeten: hos Crafting a Green World och Great Green Goods kan du hitta allt från skateboardörhängen till armband gjorda av pluppar från schampoflaskor till armband av silverskedar. Brittiske Hairy Growler å sin sida gör bl a smycken av silverbestick.

Pärlor av återvunnet material
Det är inga täta skott mellan återanvändning och återvinning i hobbysammanhang. En form av återvinning, snarare än återanvändning, är pärlor som görs av återvunnet glas, papper eller plast i Afrika (se Socialt ansvar och rättvis handel, mer om egentillverknade pappers-/decoupage- och plastspärlor kan du läsa under pärltillverkning). Glass Garden Beads i USA gör pärlor av gamla kapsyler. En annorlunda typ av återvinning är pärlor och cabochoner av fordite. Vad är fordite kanske du undrar. Jo, det är lager på lager av billack som suttit fast på golven i fordfabrikerna. Tyvärr används en ny lack idag så forditen räcker bara så länge.

På fotot ovan finns även några decoupagepärlor, som också är ett sätt att få användning för pärlor som kanske annars blivit över. Pärlorna hade en ganska ojämn och blek färg, som jag inte tyckte om, men istället för att ge bort dem till någon annan som också hade förpassat dem till pärlgömmornas mörkaste hörn så valde jag att piffa upp dem med lite decoupagepapper. Perfekt för pärlor med fula ytor.


Ja, detta var bara lite (svamliga) axplock på hur du kan utmana din kreativitet och på samma gång göra en insats för vår jord. Åtevinning är inte ett tråkigt måste: i din hobby kan det vara just det där som lyfter dina verk till en ny nivå och som ger dig tillgång till unika material och smyckesdelar. Hoppas du här fick lite inspiration till att själv våga använda dig av oväntade material.

PS! Har du själv använt dig av kreativ återanvändning i ditt hantverk så kanske detta är av intresse för dig? (Källa: Jewelry and Beading).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails