onsdag 2 juli 2008

Pärltillverkare: Preciosa -- tjeckisk kristallyx (inkl. info om Preciosa Ornela)


Om du ber en pärlare nämna ett företag som tillverkar äkta kristallpärlor blir nog svaret Swarovski. Detta österrikiska företag med anor från slutet av 1800-talet har en speciell plats i hjärtat hos många pärlare, men även andra smyckestillverkare och kläddesigners. Det finns dock andra tillverkare som har fått ett bra rykte bland pärlarna.

Preciosa är ett tjeckiskt kristallmärke som blivit populärt bland pärlare inte minst på senare år. Liksom Swarovski har det hög kvalitet, men är svårare att få tag i -- något som kanske delvis är förklaringen till intresset för denna delikatess. Preciosa är vanligen något billigare än sin världsledande konkurrent, men är ändå dyrare än "vanliga" tjeckiska machine cut kristallpärlor. Deras pärlor finns i färre färger än hos "swarrisarna", fast har å andra sidan en del färger de andra inte har. Bland Preciosas egna färger och yteffekter märks t ex Venus, Light Burgundy, Lagoon, Viridian, Pink Candy, Gold Beryl med flera samt melerande färger som rosa och grön på samma pärla. Formerna är de klassiska: bicones, runda, ovala samt olika hängen. Utöver pärlor och hängen så tillverkar de även andra produkter för pärlaren: chatons, cabochoner, chaton montées etc.

Märket registrerades redan 1915, men dagens företag såg sitt ljus efter andra världskriget då flera småföretag slogs samman till ett. Under 1960-talet blev de en av de ledande företagen inom tillverkning av bijouterier. Efter Sovjetunionens kollaps återgick företaget till att bli privatägt och tillverkningen breddades till nya områden. Liksom alla pärltillverkare i Böhmen kan de luta sig mot en lång tradition av glasindustri i sin hembygd, samtidigt som de är ett modernt företag som blickar framåt och säger att innovation är deras tradition.

De kanske inte är lika kända som Swarovski, men Preciosa har en växande grupp hängivna pärlare bland sina kunder. Om de kommer att bli lika självklarare för genomsnittspärlaren kan bara framtiden utvisa.

Läs mer om Preciosa på deras hemsida.


Preciosa Ornela
Sedan denna lilla artikel om Preciosa skrevs så har det skett omstruktureringar i Jablonex Group, den stora pärl- och smyckeskoncern som Preciosa under 2000-talet har tillhört. Till gruppen har även Ornela -- Tjeckiens största tillverkare av seed beads/rocaillepärlor -- för ett antal år sedan slutits, vilket bl a innebar att seed beads som tidigare sålts som Ornela istället samlades under varumärket Jablonex. I november 2009 började Jablonex Group förändras och Ornela överläts till Preciosa Group, som tog över Jablonex två divisioner Bead division och Glass divission. Jablonex är idag ett rent trading company, som exporterar och handlar med pärlor, medan Preciosa har tagit över själva pärltillverkningen samt försäljning och marknadsföring av dessa pärlor. Det nya s k joint stock company har fått namnet Preciosa Ornela. Pärlorna, som tidigare såldes under varumärket Jablonex Traditional Czech Beads kommer nu att istället säljas som Preciosa Traditional Czech Beads.

Mer information om detta finner du på deras Preciosa Ornelas hemsida. Mer information om Jablonex Groups förändringar finner du på deras hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails