sidor
▼
tisdag 31 mars 2015
Hem och trädgård: Miniatyrljuslyktor av pärlor
Miniatyrer av pärlor och smyckeskomponenter har då och då dykt upp på denna blogg. Bilden ovan visar ännu ett exempel på detta i form av ljuslyktor (av Mary Ciccolella). Det finns inga instruktioner till dessa miniatyrer gjorda av ponnypärlor, men den kreativa kan säkerligen luska ut hur de enkelt kan göras med lite paraffinvax och tråd eller annat material till veken.
Tidigare miniatyrprojekt på bloggen har varit Miniänglaspel av smyckesdelar, Miniatyrsmycken, Miniatyrparfymflaskor av pärlor och Minipajer med pärlfyllning.
Foto: Jack English [via Flickr.com]
Ätbart: Udda användningsområde för pärlhalsband
I videon 20 Creative Pie Crimping Techniques in 120 Seconds kan du finna detta lite udda användningsområde för billiga plasthalsband (av samma typ som i projekten Romantiska stolsryggar med pärlsträngar, Vinterdekorationer med pärlsträngar, Återvinn Mardi Gras beads etc). Pärlsträngen ger en helt jämn och fin pajkant.
Har du inga passande halsband eller andra pärlsträngar så skulle du förstås också kunna skapa ditt eget "bakredskap" genom att knyta pärlor i passande storlek på tråd. Eller trä minipärlor eller bead bumpers mellan pärlorna om du inte vill lägga tid på att knyta.
Foto: Libbie Summers
måndag 30 mars 2015
Projekt: Smycken av klädnypor
Säg det vardagsföremål som inte kan användas i smycken. Här har turen kommit till klädnypor, som hela eller i delar kan användas på många olika sätt. Projekten använder sig av vanliga klädnypor med en fjäder på mitten, men man kan förstås också vara kreativ med klädnypor av ett stycke trä, vilket Karen J Lauseng och ficklephonebug kan visa exempel på.
Kronan ovan är skapad av Kerstin Hammarsson för en utställning. På 365 saker du kan slöjda beskriver hon hur du kan göra din egen klädnypekrona.
För andra smycken kan vanliga klädnypor vara lite stora, men det finns minivatianter att köpa i pysselbutiker. Dessa kan träs på tråd som pärlor för ett halsband, vilket BabbleDabbleDo gör, eller hängas upp som berlocker i exempelvis örhängen, så som TitiCrafty gör.
Själva fjädern i en klädnypa är också mycket användbar som pärlupphängare. Ovan syns en bild från Mich L. in L. A. som visar hur du gör. Har du inga klädnypor kan du för övrigt imitera stilen med metalltråd, vilket Pandahall visar hur du gör.
Fjädrarna kan också länkas samman till armband, vilket beskrivs hos bl. a. So you think you're crafty och Making friends. Se även Flickr för ett exempel utan pärlor. Perfekt återvinning av fjädrar i trasiga klädnypor.
Om du använt dig av hela klädnypor till projekten ovan kan du sedan använda själva trädelarna till ett annat halsband så som Onelmon visar.
~*~
Sist men inte minst kan också nämnas att klädnypor i trä kan vara mycket användbara som smyckshållare/-displayer. Nyporna fästs på väggen, en träbit eller fästs på en tråd. Många inspirationsbilder och tips på detta finner du på Pinterest.
fredag 27 mars 2015
Projekt: Armband av kvistar
Men tunna, flexibla kvistar (alternativt Trädrötter, som nämnts tidigare, eller stjälkar av slingerväxter) kan du göra väldigt enkla armband. Vissa använder dem "naturella" medan andra sprejmålar dem med metallicfärg för att imitera guld- och silversmycken.
Instruktioner finner du hos bl. a. Trashion? by Sookie, A pair & a spare (som även har ringar), Simply bold och Happy Hour Project. I det sistnämnda projektet surras kvistarna samman med metalltråd medan de limmas i övriga. Vaxad lintråd eller liknande skulle också passa bra.
Vill du göra något lite udda inför påsken eller våren i allmänhet? Varför inte ta ett par kvistar från det grönskande påskriset (för du har väl inte glömt att ta in det i god tid) och göra ett temporärt armband med de småbladiga kvistarna? Att jämföra med Vårkransar med videkissar.
Du kan också använda en lite grövre kvist, som skarvas ihop med en bit kopparrör, vilket du finner instruktioner till hos The Merrythought.
Foto: A pair & a spare respektive The Merrythought
torsdag 26 mars 2015
Projekt: Brudslöjekransar
Veckan kommer att avslutas på samma tema som det började, idag i form av kransar med brudslöja. Brudslöjekransar är kanske mer något som används vid bröllop -- till bruden och/eller brudnäbbarna -- än till midsommarfesten, men visst passar den i många olika sammanhang.
Kransar i lite lätt olika tekniker finner du instruktioner till hos 100 Layer Cakelet, Beau-coup och Rustic Wedding Chic. Amy Christie har en variant, som enbart har blommor framtill, och Julep har en variant som är mer likt ett hårband som knyts ihop med satinband i nacken.
Kransarna här görs med enbart brudslöja, men du kan förstås blanda in andra blommor eller färger (det finns även rosa brudslöja), som i detta exempel. Inte ett smycke, men om en skir brudslöjekrans ändå känns för maffig, så kan man fläta in små knippen av brudslöja i håret som här.
För mer kransar, se Vårkransar med videkissar, Äkta blomstersmycken samt Krona, krans och tiara.
onsdag 25 mars 2015
Shoppingtips: Smyckesmaterial på oväntade ställen
Örhängen (clips) med tygtejp |
Det är ingen hemlighet att många smyckestillverkare hämtar så väl inspiration som material från andra pyssel och konstformer. Här på bloggen har bl. a. scrapbookingmaterial varit återkommande för att nämna ett exempel. Vill du har fler exempel/tips på var du kan finna udda och inspirerande material så kika in på bloggen Art Jewelry Elements och artikeln Beads (and components) in all the wrong places! Här nämns allt från loppisar till hobbybutiker till lokala konsthantverkare -- strandfynd är en bra idé som dock inte nämns -- och du får flera tips på hur du lyckas i din jakt på okonventionella material.
Mässingsberlocker med decoupagepapper |
Tävling: FMG:s seed bead-tävling
Tror jag glömt bort att tipsa om att Fire Mountain Gems senaste tävling nu öppnat. Temat är seed beads och sista tävlingsdag är 30 april 2015. Fullständig tävlingsinformation finner du här.
PS! Apropå amerikanska pärltävlingar så är idag sista dagen att tävla i Bead Dreams så glöm inte bort det om du har arbetat länge med ett bidrag, men kanske missat deadlinen...
tisdag 24 mars 2015
Utmaning: Game of Thrones Jewelry Challenge
Heather Powers (Humblebeads) har presenterat sin senaste smyckesutmaning, som har temat Game of Thrones. Utmaningen går ut på att skapa ett smycke som inspirerats av GoT på ett eller annat vis -- exempelvis en person, ett hus, ett rike, ett citat, en scen (från tv-serien eller böckerna), kläderna etc. Blogga sedan om din kreation den 8:e april och lägg dagen efter upp en länk på utmaningssidan för ett challenge link party.
Läs mer om utmaningen och hur du anmäler dig på Humblebeads blogg.
måndag 23 mars 2015
Projekt: Vårkransar med videkissar
Våren är på väg så varför inte fira årstiden med att smycka håret med en vårkrans med videkissar? Instruktioner till en enkel krans med konstgjorda eller äkta videkvistar finner du hos The Fabulosity Factor.
Du kan också göra en krans med äkta videkissar kompletterade med lite blommor som i Ruth Joys tutorial.
Se även blogginlägget Videkissar för tips på hur du skapar videkvistar av pärlor -- nu uppdaterat med fler mönster.
Foto: The Fabulosity Factor (överst) respektive Ruth Joy Photography
fredag 20 mars 2015
Noterat: Tjeckiska påskäggspärlor
Påsken närmar sig och det är hög tid att planera eventuellt påskpyssel. Några passande pärlor som dykt upp inför vårhögtiden är de tjeckiska pressglaspärlor i form av påskägg som dykt upp i en del pärlbutiker nu. Kul, lite annorlunda och lite retro. Just de pärlor som syns ovan kommer från Maya Honey, men de syns även i andra butiker så som The Curious Bead Shop och ButtonedUpBeadsExtra. (De två sistnämnda har dock inte lika många färger i skrivande stund.)
Mer påsktips
Om du letar pärlor på påsktema så glöm inte att det finns en del pärlor som är mer eller mindre äggformade i glas, fiberoptik, polymerlera, pärlimitation (bl. a. Swarovski), sten och sötisar för att nämna några material. Missa inte heller de runda, matta glaspärlor med fläckar som, om inte i form så väl i utseende, påminner om ägg och passar bra till fågelbohängen. Se de två förstnämnda länkarna ovan för exempel.Inte minst från Kina finns det tuppärlor (och ibland hönor) då tuppen ingår i deras zodiak. Även kaninen/haren ingår i zodiaken så det finns även pärlor att använda som påskharar. Och när vi ändå nämner pärlor måste jag tipsa om Serena Smiths narcisser i lampwork.
Påsken och våren är förstås också en idealisk tid för att leka med Swarovskis nya pastellnyanser.
Letar du efter påskrelaterade projekt och blogginlägg, se detta inlägg från förra påsken.
Foto: Maya Honey
torsdag 19 mars 2015
Teknik: Häftiga strukturer med metallera på koppar
Tidigare har du kunnat läsa om Jane Fonts faux shibuichi där silverpasta appliceras på kopparplåt för att imitera den unika japanska silver- och kopparlegeringen. Men du kan även kombinera de två materialen för att skapa andra effekter. Marion Ward använder sig av silverlera och kopparplåt för att imitera retikulering* med fokus på dess reliefstruktur. Hur denna teknik fungera kan du läsa i denna tutorial (tidigare publicerad i Art Jewelry magazine november 2012).
* = Läs om retikulering här.
Foto: Art Jewelry Magazine
onsdag 18 mars 2015
Hem och trädgård: 2 x pärlade spegelramar
Dagens tips handlar om något så udda (för en pärlblogg med fokus på smycken) som spegelramar. Pärlade speglar i två olika tekniker och två olika stilar.
Ovan syns ett projekt bestående av en enkel ram med den klassiska -- och under senare år inredningstrendiga -- trävita träpärlan från Flax & Twine. Nedan en ram där man istället limmar fast flera rader av pärlor (här bl. a. från ett pärlhalsband) i något som påminner om ett enkelt pärlbroderimönster. Det projektet finner du hos Delineate your dwelling. Samma teknik kan förstås användas även för speglar med träpärlor, vilket du kan se exempel på i projektet på Simply Grove.
För småspeglar med pärlor, se Pärlade fickspeglar.
Foto: Flax & Twine respektive Delineate your dwelling
tisdag 17 mars 2015
Pärltillverkning: Ihåliga transparenta pärlor av flytande polymerlera
Med flytande polymerlera, som liquid Fimo etc, kan man skapa fina, transparenta pärlor som de ovan. Instruktioner till ovanstående pärlor, vilka målas med alkoholbaserad färg för snygga färgeffekter, finner du på Instructables.
Det finns även andra tutorials på ämnet att köpa från bl. a. RusticBeetle eller Shirley Rufener.
måndag 16 mars 2015
Nyhet: CzechMates Crescent
Tvåhålspärlorna fortsätter att breda ut sig på löpande band. Starman har presenterat sin senaste tillökning i familjen CzechMates: Crescent. Crescent är som namnet antyder en månskäreformad pärla med dimensionerna 3x10 mm. De två hålen sitter på samma avstånde från varandra som i övriga pärlor i serien så att de lätt kan användas tillsammans.
Ett intressant sätt att använda pärlorna är i pärlade pärlor, vilket du kan se exempel på på bloggen Spirala Beading och mer precist i inläggen First touch och Cactus beaded bead.
Just nu finns Crescent bara i en handfull färger, men fler är på gång. Du kan se dem alla på produktsidan. Hela CzechMatesserien, med alla just nu tillgängliga färger och former (inklusive Crescent), finner du bilder på här.
Pärlsorter: Nya Es-o Bead vs. CzechMates Lentil
En av de nyaste tjeckiska tvåhålspärlorna på marknaden är Es-o bead, som kommer exklusivt från All Beads. Så vad skiljer den då från CzechMates Lentil (nedan förkortat CML), en linsformad tvåhålspärla som redan finns i butikerna?
Två egenskaper skiljer pärlorna åt: storleken och formen. Es-o är 5 mm medan CML är 6 mm i diameter. Intressantaste skillnaden är dock formen: CML är en klassisk linsformad pärla (eng. lentil) som har en lätt konkav form medan Es-o har en tydlig "rygg" på mitten, vilket gör att den i profil påminner mer om SuperDuo än andra lentilpärlor. Jämför fotot ovan med nedanstående armband av CML-pärlor.
Tyvärr har jag inget foto på de båda pärlsorterna sida vid sida då Es-o är så ny att jag inte äger några dylika pärlor, men om möjlighet ges (och jag kommer ihåg det) så kommer denna bloggpost att uppdateras med en jämförande bild av de två. Tills vidare hänvisar jag till Starman för bilder på CzechMates Lentils och All Beads för bilder på nya Es-o bead.
I skrivande stund har jag inget tips på butik som har pärlan i lager -- den är ju trots allt helt färsk -- men noterar att Fru Pärla skapat en kategori för dem så de kan snart finnas i Sverige.
Foto: All Beads (överst) respektive Starman
fredag 13 mars 2015
Projekt: Virade armband med Miyuki long drops
Har du använt Miyukis long drops någon gång? Beadaholique har ett par projekt som verkligen utnyttjar Long Drop-pärlornas form för att skapa spännande strukturer: Rosaline Cuff och How to wire wrap beads onto a bangle (ovan). Det senare projektet använder sig av pärlor i olika färg medan man i det förra har en mer monokrom färgpalett.
Fotnot: Long Drop ska inte förväxlas med Long Magatama, som också är baserad på en droppärla (magatama) men som har en helt annan, unik form.
torsdag 12 mars 2015
Shoppingtips: Ny lista över svenska pärlbutiker
Det finns en ny länk i länklistan på sajter med butikslistor. Svenska Pärlbutiker är en ny sajt där du numera kan finna den butikslista som fanns på nu nedlagda Nätverket Inspira. Sajten drivs av Noora Peura, som äger butiken Silvergrejs och som drev Inspira.
Listan är uppdelad på nätbutiker och fysiska butiker (från vanliga butiker med regelbundna öppettider till lager som öppnas efter överenskommelse). För att listas måste butiken vara baserad i Sverige och vara registrerad för f-skatt samt uppfylla de kravs som ställs på butiker i konsument- och e-handelslagarna. Sajten lägger upp namn och länk till de butiker som uppfyller kriterierna och sedan kan butikerna själva lägga till en kort presentation och berätta om sitt sortiment. Besökaren kan sedan använda sig av den avancerade sökfunktionen för att söka i detta innehåll. (Notera dock att inte alla listade butiker har hunnit lägga in sin information.) Fysiska butiker kan filtreras efter län så du kan hitta just de butiker som är relevanta för dig.
Snart kommer det även finnas möjlighet för pärlbutiker att annonsera på sajten samt få utrymme för mer information (bl. a bild och fler punkter i sortimentet) mot en mindre årsavgift. Intänkterna kommer att gå till dift och underhåll av sajten.
onsdag 11 mars 2015
Teknik: PRAW -- Prismatic right-angle weave
Det finns envariant av cubic right-angle weave (förkortat CRAW -- se beskriving här) som relativt nyligen döpts till prismatic right-angle weave eller PRAW. Marcia DeCoster beskriver tekniken så här:
[I]t's a term for a stitch which shares the thread path of cubic right angle weave (cross the intersections with thread which squares up the sides) but is done with more or less sides then the four sides which make a cube. Since according to smarter girls then I, Cindy Holsclaw and Gwen Fisher, that what is being woven is a prism, then the terminology fits and a PRAW-X where X is the number of floor beads (or sides) that are being created.
En kortfattade förklaring på svenska är att PRAW sys på samma vis som CRAW, men man börjar med en bas av pärlor i ett annat antal än fyra så att pärlarbetet får fler -- eller färre -- än fyra sidor. Exempelvis kan PRAW sys med tre sidor kallas då för PRAW-3 eller med sex sidor och kallas PRAW-6 osv:. I enlighet med denna definition av tekniken kan även CRAW räknas som PRAW då det är en fyrsidig prisma: PRAW-4. (För en längre förklaring, se DeCosters blogg.)
Cindy Holsclaw (Bead Origami) har en introduktion till tekniken på sin blogg. Hon kommer senare i mars att hålla ett så kallat webinar i samarbete med Interweave där hon berättar om tekniken och där de som anmält sig också får en pdf-fil med instruktioner. Du kan köpa en biljett till detta seminarium i Interweave Store. Notera att du inte måste se det live: betalar du ingår i priset en arkiverad video av liveföreläsningen, som du kan se när du vill.
Utöver det finns det inte så många tutorials just nu, men om du kan CRAW så kan du nog på egen hand ta dig an PRAW då det i princip bara handlar om att utöka antalet pärlor i basen.
PS! För mer om RAW-varianter, se denna bloggpost.
Foto: Interweave
tisdag 10 mars 2015
Bröllop: Romantiska stolsryggar med pärlsträngar
Dessa stolsdekorationer är tänkta för riktigt romantiska bröllopsmottagningar där varje stol vid bordet dekoreras enligt bilderna, men idén skulle förstås även kunna användas i andra sammanhang också så som ett barnkalas med prinsesstema eller i romantikerns sovrum för en budoirkänsla.
Du kan köpa pärlsträngarna nya i butik, men det kan också vara ett sätt att återbruka billiga halsband från loppisen eller vaxpärlesmycken som på ett eller annat sätt hamnat i din ägo*, men som du aldrig kommer att bära eller göra om till smycken åt andra. Hela eller trasiga, alla kan de komma till använding.
Det är ofta mycket svårt att hitta originalkällorna till foton på bröllopstema då de flyger runt på bröllopssajter, Pinterest, Indulgy, forum, Tumblr med repins/reblogs av repins/reblogs av repins/reblogs. Fotot nedan lär dock komma från Andy Griffin Photography.
* = Jag har exempelvis en förmåga att få hela och trasiga bijouterier som inte har tillräckligt god kvalitet för att jag skulle vilja använda dem som smycken. Men det finns ofta andra användingsområden för dem, från bordsdekorationer till julgranskulor till udda små mardi gras-hundar.
måndag 9 mars 2015
Projekt: Armband med ändkoner
Tidigare har du på bloggen kunnat läsa om lite annorlunda sätt att använda ändkoner -- de kan användas till "blombuketter", pärlhattsblommor och hängen -- och här kommer ännu ett tips för dig som gillar att tänka utanför ramen. I armbandet Fairy Hat trär Pam Kearns dekorativa ändkoner på smyckesvajer för ett snyggt och annorlunda armband.
Foto: BeadFX
fredag 6 mars 2015
Referens: Mohs hårdhetsskala
Om du läser på om mineraler och (ädel)stenar så får du snabbt veta var de ligger på Mohs hårdhetsskala, det är en av de mest grundläggande informationerna du kan få om ett mineral. Men vad innebär då hårdhetsskalan och siffran mineralet tilldelats?
Nationalencyklopedin definierar Mohs hårdhetsskala som en "skala för relativ ritshårdhet hos mineral". Det är inte den enda skala för att mäta hårdhet i material idag, men i mineral är det fortfarande den vanligaste. Skalan skapades 1812 av tyske mineralogen Friedrich Mohs för att jämföra olika minerals hårdhet enligt principen att ett hårdare material kan repa ett mjukare och att man därför med en skala av utvalda mineral kan testa hur hårda andra material är genom att ritsa dem: mineral med hårdheten 1-2 kan repas med en nagel och mineral mellan 1 och 6 kan rispas med en stålspik medan ädelstenar med hårdhet 9 eller 10 (dvs diamant) endast kan repas med en diamant. För att testa mineralers hårdhet kan man använda sig av en samling testmineral och verktyg, som de på bilden ovan.
Skalan går från 1, som motsvarar gips, till 10, som motsvarar diamant. Skalan är en så kallad ordinalskala, vilket innebär att -- för att citera Wikipedia -- "olika värden kan rangordnas, men det går inte att på något meningsfullt sätt ange skillnader eller avstånd mellan värdena". Korund, med hårdhet 9, är dubbelt så hård som topas (8), men diamant är fyra gånger så hård som korund. Se Wikipedia för en tabell som jämför Mohs hårdhetsskala med mineralens absoluta hårdhet (till höger) samt tabellen nedan.
En tabell över mineral sorterade efter hårdhet finner du på engelskspråkiga Wikipedia. Den inkluderar de mineral som hamnar mellan två hårdhetsgrader och därför skrivs som exempelvis 1,5. Som synes kan vissa material också variera lite och ges en hårdhetsgrad som 4-4,5.
Vad kan man då ha för användning av att veta vilken hårdhet en sten har? Inom smyckestillverkning kan det ha många. En mjukare sten är lättare att borra i och gravera på. Ju hårdare sten, desto hårdare material på borret behövs dessutom. Hårdheten avgör, åtminstone delvis, vilken rengöringsmetod du kan använda för det färdiga smycket. Hårdheten påverkar var du kan placera en sten: en mjuk sten passar bättre i halsbandshängen eller örhängen som inte utsätts för lika mycket påfrestningar som ett armband. Dessutom säger det något om hur stenarna och smyckena med dem i bör förvaras då en hårdare sten rispar en mjukare -- därav att man inte ska lägga ett diamant- eller ametisthalsband löst i samma smyckeskrin som man har sitt pärlcollier då de mjuka söt- eller saltvattenspärlorna lätt rispas av hårda ädelstenar. Det är förstås också bra att kombinera stenar som är lika hårda i ett smycke om de kan komma att gnida mot varandra för att undvika repor.
Det sagt så finns det dock mer än hårdheten som påverkar hur känslig en sten är. Det finns hårda stenar som ändå är relativt sköra på grund av mineralets inre struktur. Råkar en sådan sten få en smäll på precis rätt ställe kan den skiva sig eller naggas. Vilken form stenen slipas i påverkar förstås också: ju tunnare med mineral, desto känsligare. Smala partier, utstickande former osv naggas, nöts och skadas enklare än t ex en rundslipad pärla eller tjock cabochon.
Foto: Hannes Grobe [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons(överst) respektive Eurico Zimbres [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons
torsdag 5 mars 2015
Projekt: Metalltrådslindade ullkulehängen
Här är en lite annorlunda idé för att använda sig av platt aluminiumtråd. Platt metalltråd används annars kanske mest till armband, t ex med instansat motiv, men här viras den istället runt kulor eller tovor av ull. Istället för ull skulle du kunna använda färdiga filtade kulor.
Instruktioner hittar du på danska bloggen frk. Hansen. (Inspireras även av bilder på fler hängen i samma stil på kreatörens egen blogg, monstercircus.)
Foto: Frk. Hansen
onsdag 4 mars 2015
Tävlingar och utmaningar: Marsutmaningar
Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.
OBS! Många månadsutmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera stort -- många utmaningar har nu deadline i början eller mitten av månaden och andra spänner över mer än en månad -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.
~*~
Adventures in Making
Ny utmaning från en relativt ny blogg för kreativa. Varje månad publiceras ett tema, som du ska skapa något utifrån (öppet för alla material och medier). 10 favoriter kommer att väljas ut från de inskickade bidragen för att visas upp på bloggen och bland dem kommer priser att delas ut. Läs mer om månadens utmaning här.
Art Jewelry Elements
AJE kommer från och med årsskiftet en ny typ av utmaningar som spänner över en hel årstid med ett för kvartalet passande tema. Du kan delta med ett färdigt smycke (med smyckeskomponenter som är handgjorda av dig eller någon annan) eller skapa din egen pärla eller smyckeskomponent (t. ex. hänge). Utlottningarna hittar du här.
Art Bead Scene Blog
Tema för månadens art bead-utmaning är ovanstående målning. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad (se bloggen för definition). Vinsten var månad utgörs vanligtvis också av art beads. Numer kan bidrag också utgöras av dina egentillverkade art beads. Bilderna ska numer läggas upp på Pinterest istället för Flickr. Läs mer om utmaningen här.
Art Jewelry Magazine
Amerikanska Art Jewelry har utmaningar på sin facebooksida. Mer information finner du här.
Bead Journal Project
Årslånga pärlutmaningen Bead Journal Project har numer en något annorlunda och mer individuell form där deltagarna själva sätter upp sina mål med avseende inte bara på pärlarbetenas/ "dagbokssidornas" storlek och form utan också antalet arbeten som de vill göra (mot tidigare gemensamma målet på en "sida" per månad). I år och framledes kommer utmaningsformatet inte kräva att du anmäler dig under en viss tid före årets början. Information om BJP samt hur du blir medlem i den nya gruppen hittar du här.
Beadaholique
Beadaholiques nya utmaning, som ska börja i mars, har i skrivande stund ännu inte presenterats -- håll ögonen öppna! Som vanligt kommer butiken att välja ut finalister och sedan kommer två vinnare av presentkort -- en amerikansk och en internationell -- att väljas genom en öppen omröstning. Läs mer om utmaningen här.
B'Sue Boutiques
B'Sues utmaningar har flyttat till butikens facebookgrupp. Se mer information här (kräver inlogg).
The Curiosity Club
The Curious Bead Shop (alias Rebecca Anderson) har börjat med inspirationskit, vilket i sin tur lett till att butiken nu startat The Curiosity Club, en prenumeration på inspirationskit. Varje månad kan du skapa något med ditt kit och lägga upp en bild på butikens facebooksida för en chans att vinna lite goodies. Läs mer om klubben/prenumerationen (som är på 3 eller 6 månader åt gången) och utmaningen här. Prenumerationerna köper du här.
Earrings Everyday
Månadsutmaingar för dig som gillar att göra örhängen. Utmaningen går ut på att, inspirerad av månadens utvalda inspiration (t ex ett foto, en målning, en konstinstallation, en film, en dikt, en person, en plats etc), plocka fram vad du har i gömmorna och skapa ett par örhängen. Blogga sedan om det för en blog hop den tredje fredagen i månaden. Mer information om månadens utmaning, som presenteras första fredagen i månaden, här.
FusionBeads
Butiken har i år ersatt sina tidigare veckoutmaningar med månadsutmaningar på färgtema där man inspireras av Pantones trendpaletter. Läs mer om utmaningarna här. Under mars har butiken som vanligt också dagliga utmaningar, som du finner här.
Mirrix Loom WeaveWith
Mirrix kompletterar sina WeaveAlongs (där alla gör samma projekt) med friare WeaveWiths där alla som anmäler sig skapar sitt eget projekt på ett givet tema och delar med sig av bilder och kommentarer under arbetets gång. Läs mer om den nya utmaningen/grupprojektet här.
Operation Tackle That Bead Stash
OTTBS tänker framöver blanda temautmaningar med de vanliga färgutmaningarna. Denna månad är det tema bröderna Grimms sagor som gäller.
Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Alla alster måste vara gjorda specifikt för utmaningen. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.
Rio Grande
What Are You Working On Now är tillbaks. Det är en återkommande tävling du kan visa upp vad du just nu arbetar med för projekt för en chans att vinna ett mindre presentkort i butiken och synas i deras blogg. Läs mer om det här.
Year of Jewelry 2014
Year of Jewelry (YOJ), en årslång utmaning där du ska tillverka ett smycke på ett tema varje vecka, är i gång även i år. Information finns på denna Facebooksida (hoppas jag: man måste logga in så jag, som saknar FB-konto, kan inte se något).
Känner du till fler återkommande månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna!
Fler tävlingar och utmaningar hittar du under sagda kategori, men glöm inte att du även finner ytterligare utlottningar, tävlingar med mera på mitt pinterestboard.
tisdag 3 mars 2015
Projekt: Trähängen med utsågade motiv
Att såga ut silhuetter är ett effektfullt sätt att skapa ett motiv på ett hänge eller en berlock. På Instructables visar Amaries hur du kan skapa fina träsmycken med motiv skapade med borr och såg. Hon limmar fast en träbit i mörkare färg på baksidan, men du kan skippa det steget om du föredrar det -- eller kanske vill du utveckla din egen variant genom att fylla motivet med epoxiharts, limma ett annat material på baksidan osv.
UPPDATERING: Amaries har nu också lagt upp ett projekt i samma stil, men som kombinerar en utsågad kopparplatta med trä. Du finner det projektet här.
PS! Föredrar du att arbeta i metall kan du förstås använda dig av samma koncept för att såga ut motiv i en metallplatta och löda fast en annan metallbit på baksidan.
Foto: Amaries
måndag 2 mars 2015
Utmaning: FusionBeads 30-dagarsutmaning
Igår började vad som i USA utsetts till National Craft Month, en månad med fokus på pyssel och hantverk. Det innebär att även FusionBeads årliga 30-dagarsutmaning började igår (ja, detta tips skulle ha kommit förra veckan...).
Utmaningarna består av allt från att lära en ny teknik, göra en typ av smycke, använda en viss färg eller en viss typ av pärlor till att vårstäda eller ha en pärlkväll med kompisarna. Som vanligt kan du ha som mål att klara av alla trettio utmaningarna eller bara plocka ut de du gillar -- alternativt de dagar du hinner delta. Fusion Beads har även gjort en liten kalender som du kan ladda ned för att hålla koll på utmaningarna.
Precis som förra året kan du lägga upp bilder på utmaningarna du tacklat på butikens facebooksida.
Egen utmaning istället?
Passar inte utmaningarna dig? Varför inte fira pysselmånaden med att istället skapa din egen utmaning (daglig, veckovis eller bara en större utmaning för månaden)? På egen hand eller tillsammans med några pyssel- eller pärlglada kompisar. Har du svårt att komma på idéer så kan du kika på de gamla utmaningar som tipsats om här på bloggen. Där finns allt från "vårstädning" à la Operation Tackle That Bead Stash till muffin tin challenges (samla ihop några pärlor/komponenter i mixar som fylls i en muffinsplåt och gör ett smycke av varje hög, se exempel här).