tisdag 21 januari 2014

Teknik: Retikulering


Reticulated silver - Samorodok


Retikulation (eng. reticulation) är en teknik för att skapa en spännande, kräppat yta på metaller som silver och vissa typer av guld med hjälp av en gasbrännare. Bäst resultat får man med en silverlegering bestående av 82 % procent silver och 18 % koppar. Det finns numer även speciell bimetallplåt, s k crinkle bi-metal, som består av tidigare nämnda silverlegering med en baksida av sterling- eller finsilver. Denna är lättare att arbeta med då den inte kräver någon form av preparering för retikulering och silvret behåller sin form eftersom baksidan inte retikuleras. Det går även att retikulera koppar- och silverbimetall, vilket du kan läsa om här.

Retikulering är en oberäknelig teknik där man aldrig på förhand kan förutse hur resultatet kommer att bli. Det är viktigt att vara noggrann i prepareringen av metallen för att få bra resultat: ju noggrannare glödgning och betsning, desto bättre retikulation. Mindre metallbitar är lättare att retikulera med goda resultat än stora (Jinks McGrath rekommenderar max 8 cm² stora bitar). Oftast rekommenderas även att först retikulera metallen och först efteråt forma metallen. Notera att retikulerad metall kan få en ojämn tjocklek och ibland kan man av misstag hetta upp metallen så mycket att hål uppstår. 9 karat guld kan retikuleras, men resultaten varierar stort och ibland vill effekten inte alls uppstå.

Instruktioner till retikulering finner du bl a hos Rio Grande som har både en YT-video samt en pdf-fil med skrivna instruktioner. Ganoksin har två artiklar på temat: Reticulation -- Ridges & Ripples och Reticulation Notes. Ett gratisprojekt, som inkluderar retikulering av silver, hittar du hos Jewelry Making Daily.

Instruktioner till hur du retikulerar crinkle bi-metal hittar du hos Kernowcraft.


Reticulation - Samorodok 3/5Foto: Mauro Cateb [via Flickr.com], Creative Commons BY 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails