fredag 14 februari 2014

Projekt: Videkissar


Pussy Willows


Det är vinter ute, men för er som hellre längtar till våren så kommer här några tips på hur ni kan göra era egna videkissar och videinspirerade smycken.


Videkvistar
Kvistar med videkissar kan göras enligt samma principer som french beaded flowers. Instruktioner finns hos Purple Kitty, Virginia Nathanson och -- i en glittrigare variant med paljetter -- Melaneia.

Du kan också göra videkissar i brick stitch, vilket du finner instruktioner till här, eller peyote, vilket du finner mönster till här. Det sistnämnda mönstret har två varianter: med och utan pollen.

GuNillas har instruktioner till realistiska videkissar som görs med piprensare. Visserligen varken smyckes- eller pärlprojekt, men för fina för att inte tipsa om. Även om det inte är tänkt som smycken är det förstås möjligt att böja dem till halsband, armband, tiaror med mera -- eller varför inte göra små, korta kvistar som halsbandshängen eller hårkamsutsmyckning? (Vill du göra videkissar av filt/ull hittar du det hos Twig and Toadstool.)


Smyckesprojekt
Ett pärlmönster på temat finner du i halsbandet Twig.

Det är ingen ren tutorial eller artikel, men på denna sida visar Paisley Peacock Designs steg för steg hur hon tillverkar sina emaljerade videhängen.

Det finns även pärlor och smyckesdelar med videkissemotiv. Bl a Heather Powers (Humblebeads) skapar sådana i polymerlera och hon har ett antal gratisprojekt som inkluderar dem: Willow fields, Willow leaf pendant, Harvest owl earrings och Wire nest bail tutorial.

För mer videkisseinspirerade smycken, se t ex Pinterest. Inga tutorials, men väl ren inspiration.


Broderitips
Mary Stori skriver i detta blogginlägg om dett broderi hon höll på med, som inkluderade pärlade videkissar. Hon visar på två varianter hon testade för att få rätt struktur. Inga instruktioner, men ändå användbara exempel för andra som vill pärlbrodera videkissar.


Smycken av videkissar
Det finns även de som använder sig av riktiga videkissar i smycken med mera. Ett exempel på detta kan du finna hos Stephanie Simek.


Foto: Mary Crosbie [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC-ND 2.0

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails