sidor

fredag 30 september 2011

Tävling: Örhängestävling med trollskogstema

Pärlbutiken Stareyes bjuder in till en ny tävling, som går ut på att du ska skapa örhängen (ej ear cuffs) på temat Trollskog. Den som skapar det bästa paret kommer att vinna tio afrikanska rådiamantpärlor.


Du kan delta med upp till tre par örhängen. Dina bidrag måste till minst hälften bestå av produkter från butiken, men i övrigt är materialvalet fritt. Alla deltagare får en rabattkod på 10 % som de kan använda vid ett köp i butiken.

Sista tävlingsdag är 31 oktober. Läs fullständiga regler och mer information om tävlingen på butikens hemsida.

Material: Bergslagssten

Bergslagssten 2008a


Bergslagssten är inte en sten utan en typ av dekorativt slagg från järnframställningen i Bergslagen under 1700- och 1800-talet. Ett annat vanligt namn på den är slaggsten. På engelska kallas stenen ibland Swedish blue eller Swedish (blue) slag.

Slaggen uppstod när järnmalmen smältes i masugnarna där den sedan avskiljdes från den smälta metallen. Denna ometalliska biprodukt saknade många gånger något större ekonomiskt värde och kastades därför bort i s k slagghögar eller varphögar (av slaggvarp) runt bruken, men den kunde också användas t ex som byggstenar. Än idag kan man se husväggar med inslag av slaggsten i bergslagstrakten.Numer används slaggen inte på samma vis, men de vackraste exemplaren -- speciellt de blå -- används idag vid smyckestillverkning, inte minst av konsthantverkare i Bergslagen där den säljs som souvenir (liksom porfyr säljs i Älvdalen).

Slagg kan ha olika färg och struktur. Bergslagsstenen är känd för att ofta vara blå. Nyanserna kan skifta från ljusblå till klarblå till mörkblå. Men den kan även ha andra färger som grön, grått och svart. De blågröna nyanserna kommer sig av inslag av koppar i materialet, som annars mest består av kiseldioxid. Strukturen är glaslik och när den slipats och polerats får den en fin glans.

Det finns även liknande slagg från andra gruvområden. På bilden nedan syns smycken av "Leland blue" eller lelandite, slagg från Lelandområdet i Michigan i USA. Även här färgades slaggen vid samma tid som bergslagsstenen i  blå och gröna nyanser vid järnframställningen. Du kan läsa lite mer om den stenen här.


Lelandite


Förutom som färdiga smycken säljs bergslagssten inte minst som trumlad sten i oregelbundna former, men du kan även köpa cabochoner och färdiga hängen tillverkade av enskilda stenslipare.

Att tänka på om du vill plocka din egen sten är att vissa hyttområden är kulturminnesskyddade som fasta fornlämningar och du får därför inte utan tillstånd från länsstyrelsen plocka slaggsten från exempelvis slagghögar. En kort utläggning kring detta kan du även läsa här.


Huvudsakliga källor:

Wikipedia: Bergslagssten
Wikipedia: Slagg


Foto: Holger.Ellgaard [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons (överst) respektive Andrew McFarlane [CC-BY-NC 2.0] (ovan).

torsdag 29 september 2011

Nyhet: Äkta brons från Nina Designs



Nina Designs är ett företag, som länge designat och sålt bali- och thaisilver. Nu när många, från hobbypärlare till modedesigners, söker alternativ till det allt dyrare silvret så har de lanserat en ny kollektion i polerat brons. Liksom tidigare tillverkas produkterna av hantverkare på Bali och i Thailand. Det italienska brons, som används, är utvalt för sin höga kvalitet. Metallen är nickel- och zinkfri. Eftersom den är obehandlad kan du oxidera och patinera metallen om du föredrar en vintageinspirerad eller jordnära stil.

Kollektionen är ny och företaget välkomnar förslag på vilka av deras produkter, som du gärna vill se i brons eller pläterat brons. Redan nu finns dock många vackra hängen och andra smyckesdelar att välja mellan så som tags, silhuetthängen, bokstavsberlocker, figurberlocker, vingar, avslut med mera. Du hittar hela kollektionen här.


Förutom massivt brons erbjuder de även anti-tarnishbehandlade guld- och silverpläterade bronsdelar för dig som föredrar de klassiska ädla metallfärgerna. Notera dock att nickel används under pläteringen och det finns ingen information huruvida de klarar EU:s gränser för nickelhalt, tyvärr.

Nina Designs är ett företag inte bara känt för sina fina produkter utan också för sitt sociala ansvarstagande. Du kan läsa mer om deras engagemang för hållbar utveckling här.


Foto © Nina Designs, här använt med vänligt tillstånd. Obs! Bilderna är montage, vilket innebär att produkterna kan vara avbildade i olika skala i förhållande till varandra.

Färger och finishar: Luster



Luster (BrE lustre) är en finish med, som namnet hintar om, lyster. Den har inte någon direkt färg i sig, men kan göra pärlans egen färg något svalare. Framför allt gör den dock pärlan glansigare. Ibland kan den påminna lite om pearl lights, men med högre glans.

Luster används på båda opaka och transparenta färger. Inte minst på opaka färger gör den sig bra då de skapar mer liv i färgen och gör den mindre platt, vilket ibland kan vara en problem med den sortens färg. På fotot ovan syns två behållare med pärlor i samma äppelgröna opaka nyans. Pärlorna till höger har en luster finish.

På glaspärlor används en finish, men det finns även färgat glas och keramikglasyrer med lustereffekt, som påminner om en lightvariant av oljefinish. Det vill säga, förutom att ge glans kan den kan skimra i lite olika färger.

onsdag 28 september 2011

Projekt: Pärlade ljuslyktor med mera

still life with beaded candle holder


För några dagar sedan inträffade höstdagjämningen och vad passar då bättre än att tänka på ljus och värme? Jag vet att inte alla uppskattar pärlade projekt i heminredningen, men om pärlarbeten passar till något i hemmet så vore det väl just ljuslyktor. Det finns många ljuslyktor med pärlor att köpa i butik, men du kan också skapa dina egna.

Förutom specifikt ljuslyktor finns här även tips på pärlade ljusstakar, manschetter och dekor direkt på ljusen. Här samsas projekt som använder sig av färdiga lyktor att smycken med återvinning av glasburkar och trådarbete från grunden.


Materialval
Innan du börjar är det bra att fundera över material. Eftersom de ska vara nära en öppen låga är material som tål hetta de bästa (om inte ska de skyddas väl från lågan, t ex inte gå över kanten på glashållaren). Metalltråd, glas och sten är bra exempel. Tänk på att skyddslack, som exempelvis kan användas på metalltråd för att motverka oxidering, kan ta fyr om den kommer i kontakt med lågan.

För ljuslyktor av glas kan du använda gamla småburkar (t ex barnmatsburkar, som tål värme bra) likväl som glashållare speciellt för ljus värmeljus. Glas för hängande ljuslyktor finns ibland hos hobbybutiker, som Panduro. De har även hållare för stående lyktor. Du kan också återanvända och piffa upp gamla ljuslyktor, som sett bättre dagar. Eller var kreativ: på Belle Maison finns ett exempel där gamla isolatorer av glas använts.


Ljuslyktor
 Ljuslyktor kan delas in i sådana som ska stå på ett underlag och hängande lyktor. Vi börjar med de förstnämnda:

Den kanske charmigaste ljuslyktan, för dig som gillar blommor, är liljekonvaljlyktan hos Holiday Crafts and Creations. Men vanligast är kanske att arbeta med pärlor på metalltråd. För projekt, se Artistic Wire, Beads Factory, WigJig, Norrmejerier, Creativ Company, Better Homes, HGTV, Elegant Crafts and Homemade Gifts och LoveToKnow.eeBeads har två projekt: Blowing Leaves Candle Holder och Silver Wire and Beaded Candle Holders.

Andra tekniker för stående pärlade ljuslyktor hittar du hos Make Jewellery, Making Friends (säkerhetsnålar), Crafters Love Crafts, HGTV (polymerlera), Michaels (färdigköpt pärlfrans) och Panduro. Mönster till sydda ljuslyktor har Elises Pärlateljé. Du kan också doppa ljuslyktan i småpärlor som här (går bra att använda lim istället för dubbelsidig tejp/klisterark).Creativ Company har ytterligare två projekt: Ljusglas med servettdecoupage, Ljusglas med filigran och Motivknappar. Som synes har jag även tagit med flatbacks och knappar, inte bara pärlor på slutet.


Om du gör hängande ljuslyktor är det extra viktigt att tänka på materialval (liksom längden på kedjan/tråden som håller uppe lyktan) då det kan bli väldigt mycket varmare över lågan jämfört med runt om den. Projekt hittar du hos Slöjd-detaljer, Creativ Company, eeBeads, Make Stuff, Activity Village och CraftyGal.Ett alternativ till hängande ljuslykta är att samla stående ljuslyktor och göra en ljuskrona av dem, som hos Sunset. (Fler ljus-/kristallkronor hittar du tips på här.)


 Förutom att dekorera med pärlor utanpå så kan du fylla ljuslyktor med pärlor, under och runt (värme)ljuset. Använd inte material som kan ta fyr eller smälta. Exempel hittar du här. Ett mer omfattande projekt är denna ljuskrona med hängande lyktor. Funkytime har också ljuskronor av ljuslyktor eller enbart värmeljus: Vintage Pulley Chandelier och Chicken Wire Chandelier.


Ljusstakar
Även ljusstakar kan förstås kläs in med pärlor på olika vis. Artbeads har flera projekt på temat: Elegant Touch Candle Holder, Starlight Candle Holder och Christmas Star Candle Holder. Ljusstake med släckare hittar du hos HGTV och hos Pamina kan du lära dig återvinna en glasflaska som pärlad ljusstake.

För dig som har levande ljus i granen kanske dessa ljushållare med pärlänglar är av intresse. Hållarna kan även ställas på en fot som i detta projekt.

En ljushållare för värmeljus, som görs från grunden, hittar du hos Mariama. Gör du den större -- bredare och högre -- kan samma modell användas som ljuslykta.


Ljusmanschetter
De enklaste ljusmanschetterna gör du genom att trä pärlor på metalltråd och surra ihop till cirklar. Sydda ljusmanschetter har bl a Elises Pärlateljé många mönster till. Manschetter/hållare till värmeljus finns det många av på exempelvis Bead-patterns.com. Sök på tea light så hittar du dem.


Dekorerade ljus
Ett alternativ till ljuslyktor är att dekorera direkt på ljusen, som med fördel då är tjocka blockljus. Här är det ännu viktigare än med ljuslyktorna att du använder brandsäkra material som metall och glas om du vill tända de dekorerade ljusen. Projekt med exempel på denna typ av dekor hittar du hos Wig Jig (notera att det är flera sidor). Andra exempel med "pärlgirlanger" hittar du hos Imponline och Artistic Wire. En dekor som passar bäst som presentinslagning än som dekor på brinnande ljus hittar du hos Michaels i Pillar Candle Jewelry, Holiday Candle with Bead Landing och Halloween Candle.

Creativ Companys projekt är lite annorlunda: de gjuter fast pärlor i ett geléljus.


Tips
Se även Enkla kristallkronor, Glittrande kristallträd och Ampel blir pärlad takkrona.


Foto: Felicity Green, använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

tisdag 27 september 2011

Projekt: Söta pärlbroderade bokomslag

Hos japanska pärlbutiken Beads Factory kan du hitta många gratisprojekt -- och långt ifrån bara smycken. På denna sida hittar du tre bokomslag i tyg med pärlbroderade motiv. Nedan hittar du också direktlänkar till respektive projekt:


Eftersom instruktionerna är på japanska kan det underlätta om du känner till grundprincipen för att sy tygomslag (eller om du kan japanska, förstås). Svenskspråkiga instruktioner till bokomslag hittar du bl a hos YLE, Sister's project och Syberrymden (pdf-fil).

måndag 26 september 2011

Nyhet: Första numret av Ask the Color Queens här

Margie Deeb och Beverly Ash Gilberts första nummer av pdf-tidskriften Ask the Color Queens kan nu laddas ned gratis från respektive färgdrottning. Som tidigare berättat är det en publikation som baseras inte minst på läsarnas frågor om färg. Färgdrottningarna har inte bara erfarenhet av att arbeta med pärlor utan även andra medium som grafisk design, fotografi, inredning, målning med mera, vilket speglas i publikationen.

Förutom att svara på olika frågor som proportioner när man arbetar med komplementärfärger eller hur man översätter färger i ett foto till pärlor så finns här även andra inslag. I just detta nummer visar t ex de två färgexperterna hur de skapar olika färgpaletter utifrån samma inspirationsbild.


Höstnumret av Ask the Color Queens hittar du här.

Tidsfördriv: Flyktig pärlkonst



Några av er kanske känner igen denna buddhabild, skapad av tusentals pärlor och smyckesdelar i balisilver (en del förgyllt), från annonserna av Nina Designs för några år sedan. De hade även en annons i liknande stil med en drake. Tyvärr är filmen ganska lågupplöst så det går inte att se det imponerande hantverket så bra. Har du några gamla amerikanska pärltidningar kan det vara värt att bläddra fram de fina helsidesannonserna från företaget där du kan se varenda pärla tydligt. Vilket jobb att skapa en sådan tavla! Som sedan raserades på detta vis, inspirerade av den flyktiga karaktären i tibetanska sandmålningar. Konst flyktig som livet självt.

Du kan även se videon på Nina Designs hemsida.

fredag 23 september 2011

Projekt: Peetjes pärlade makramearmband



Makramésmycken kan varieras på olika sätt med pärlor. Många gånger träs pärlorna på själva makramétrådarna, vilket kräver pärlor med relativt stora hål. Men man kan även sy fast pärlor med vanlig pärltråd på de färdiga knutna smycken. Ett snyggt exempel på detta finner du hos Peetje.

Vill du lära dig mer om grunderna i (mikro)makramé, se Makramé med mera. Det inkluderar projekt med lädersnöre (fler sådan finner du hos t ex Creativ Company). Andra spännande smycken, denna gång med inslag av trådarbete, har jag tipsat om i Vacker makramé med pärlor och metalltråd.


Foto: Le Blog de Peetje.

Material: Sariband/sarisiden



Ett smyckesmaterial som återkommer på nätet och i tidskrifter sedan en tid tillbaks är sariband och sarisiden. Liksom sarigarn är det en produkt som görs med överblivet material från väverier i Indien, som tillverkar tyg till saris. Därför kallas det också ofta recycled sari ribbon. Det kommer inte från gamla uttjänta klädesplagg, vilket ibland hävdas (med det är möjligt att sådana band också förekommer), utan från restmaterial som annars skulle gå till spillo.

Alla sariband innehåller inte enbart siden utan även andra tygmaterial som rayon (konstsiden, viskos) och bomull, men just sidenbanden (sari silk ribbon) är kanske de som är populärast. Banden känns igen på sina speciella form: de består av fransat tyg som kan variera i bredd och nyanser. Liksom andra band som görs av tyg snarare än vävs i bandvävstolar så skarvas de samman. De ofållade kanterna, ojämnheterna och många gånger lite skrynkliga utseendet ger banden en charm som passar inte minst shabby chic och andra typer av vintageinspirerade eller dekadenta/nostalgiska smycken liksom vissa typer av naturinspirerade/organiska stilar.

Saribanden ska inte blandas ihop med de effektgarn som också heter Sari ribbon. Dessa är inte tillverkat av återvunnet material utan är en typ av bandgarner gjorda av syntetfiber.


Intresserad av att göra smycken med sariband? I Sverige är den butik jag kan komma på, som säljer dem Sirlig. Skriv gärna en kommentar om du känner till fler. Sarigarn finns i specialiserade garnbutiker på nätet och i stan.

PS! Det är fortfarande möjligt att anmäla sig till Sari Ribbon Party Blog Hop i oktober, läs mer här.

torsdag 22 september 2011

Projekt: Med brodergarn och kedja



Moulinégarn i bomull är kanske inte den starkaste tråden och den riskerar att nötas mycket fortare än många andra trådar för smycken, men den är ändå populär i vissa typer av smycken. Kanske framför allt vänskapsband, japanska snoddar/kumihimo, "mönstervävda" garnarmband och peruanska trådhängen. En anledning är förstås att tråden -- så tillvida man inte vill ha ekologiskt brodergarn* -- finns i många butiker, är relativt billig och säljs i väldigt många olika nyanser. Hos kända märken som DMC kan du i princip hitta exakt den nyans av en färg, som du gillar bäst. Det finns även flam- och brokfärgade garner så väl som metallicfärger och självlysande tråd.

För den som inte vill ha bomull finns även exempelvis viskos/rayon- och lingarn för broderi, knapphålssilke med mera -- dock inte lika lätta att hitta. Det finns även flera tillverkare av handfärgade flerfärgade (s k brokfärgade) brodergarner, som säljs direkt till kund eller via specialiserade handarbetsbutiker. Vissa virkgarner, som exempelvis det bambusilke som säljs på Panduro, innehåller tunnare trådar som lätt kan separeras och påminner därför mycket om brodergarn.


Smyckesprojekt
Genom att arbeta med brodergarn och smyckeskedjor skapar man en spännande kontrast mellan det mjuka och det hårda. På nätet finns det en handfull olika smyckesprojekt som använder sig av just denna materialkombination. Flera av dem har blivit inspirerade av de senaste årens trendiga uppdaterade "vänskapsband" där brodergarn flätats in i grova kedjor. Men här finns även andra stilar att inspireras av.

Ett sött och vänt projekt, som jag nämnt tidigare, är Wild Olives Color Chains. Dismount Creative använder samma teknik i sitt flerradiga, bastanta armband, liksom Craft Craft.

Armband inspirerade av de ovan nämnda designersmyckena finner du hos exempelvis Honestly WTF, Studs and Pearls och Second House on the Left. Carbon Couture gör utifrån samma teknik ett halsband med fransar. Andra föredrar att enbart hänga berlocker eller små pärlhängen i kedjan. Hos Teresa Does It finns en annan variant där tråden virkas fast om kedjan istället för att enbart viras.

Ytterligare ett alternativ är att fläta brodergarn och kedjor. En romantisk variant med bl a inslag av strasskedjor hittar du beskrivning till hos Miss Lovie -- hon har även instruktioner till brodergarnsvirade armband med strasskedja här. En annan typ av flätat/virat armband hittar du hos Cupcaking around.



Tips: För smyckesprojekt med kedjor i fokus, se Enkla armband av kedja och snöre -- som tangerar en del av projekten här -- och Med kedjor som designelement.


* = det finns ekologiska brodergarner i bomull att köpa, men de kan vara svåra att hitta likväl som dyra, tyvärr. Det är enklare att hitta virkgarner i ekobomull.

onsdag 21 september 2011

Utmaning: Datum för Bead Soup Blog Party presenterade



I helgen genomfördes den fjärde upplagan av Bead Soup Blog Party, en internationell swapp och blog hop arrangerad av Lori Anderson. För dig som vill delta i den femte upplagan så har Lori nu presenterat datum för anmälningstid och partydag. 

Nytt för detta party är att platserna kommer att lottas ut bland de som anmäler sig då partyt växt sig så stort att det är omöjligt för alla som vill att delta. Då det är lottning som avgör behöver du inte känna stress att anmäla dig snabbt: vare sig du anmäler intresse första dagen eller sista har du samma chans att komma med. Det finns plats för max 200 deltagare (att jämföra med senaste partyt, som omfattade 362 bloggar).

Kort om BSBP: Bead Soup Blog Party är en swap och blog hop för alla som älskar att göra smycken och jobba med pärlor. Deltagarna delas slumpvis in i par, som skickar ett pärlpaket till varandra. Detta paket ska innehålla en fokaldel (hänge eller pärla) och ett speciellt lås samt matchande pärlor/material (upp till var och en hur mycket), som partnern kan göra ett smycke av. Deltagarna visar sedan upp sina smycken på bloggarna på partydagen då alla besöker varandras bloggar för att titta på resultatet och kommentera.

Läs allt om det femte Bead Soup Blog Party på Lori Andersons blogg.

tisdag 20 september 2011

Teknik: Skapa exklusiva hattpinnar i lampwork

Lampworkhattpinnar -- hattpinnar i metall med "hatt" i glas -- är både snygga och spännande att använda. Det finns många lampworkers som säljer hattpinnar, men vill du prova på själv så kommer här några tips på instruktioner.

Rosebud har gratis instruktioner på sin blogg. Nadin, som gör många spännande glashattpinnar, har en tutorial på sin hemsida. På YouTube hittar du denna korta video. Hur du gör löv beskrivs på Lampwork Etc. På forumet hittar du även tips på hjälpmedel för att hålla i metalltråden i denna tråd.

De mer grundläggande varianterna avslutar med en rund kula, som kan smyckas på samma vis som en lampworkpärla. Sedan finns det de som arbetar med andra typer av former: droppar, avlånga knoppar, hjärtan, platta rundlar, blad, hjärtan, blommor -- möss. Som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser.


Andra tekniker/material
Vill du hellre emaljera? Se den populära artikeln Easy Torch-Fired-Enamel Necklace av Jill Erickson. En kommentar till artikeln låg bakom mina experiment med glaspärlor på hattpinnar i Pärlsmältning II: glas.

B'Sue visar på sin blogg hur du kan imitera looken med hjälp av Ultra Thick Embossing Enamels (UTEE, ett plastpulver som säljs i pysselbutiker). För dig som inte vill köpa färdiga emaljerade hattpinnar -- finns många säljare av dem bl a på Etsy -- men inte heller vill arbeta med gasbrännare.

Det finns även de som gör dekorativa hattpinnar med exempelvis polymerlera. I sådana fall kan det vara bra att göra en ögla på änden av metalltråden så att leran inte kan lossna. Med finsilvertråd kan man även arbeta med silverlera.

Smälta kulor, paddlar och många andra enklare hattpinnar finns det tips på i Tillverka dina hattpinnar själv.

Övrigt: Andra pyssel- och hobbytips (samt inspirationstips)

Follow Me on Pinterest


Denna blogg är dedikerad till pärlor, pärlande och smyckestillverkning, men jag kan själv också vara intresserad av andra typer av pyssel och kul projekt. Sedan jag hängde på Pinterest -- en väldigt kul sajt för alla som vill dela med sig av bilder, tutorials, recept och annat de hittat på nätet -- så kan man hitta mina länktips om projekt, som inte är pärl- eller smyckesrelaterade där. Just nu främst blommor på mitt pinboard DIY Flowers. Mina andra pinboards inkluderar smyckesinspiration, pärlor som ger mig ha-begär med mera. Är du nyfiken, klicka på Pinterestknappen ovan.

På Pinterest kan du hitta både inspiration och instruktioner. Söker du inspiration till nya smyckes- och pärlprojekt kan det vara ett ställe att börja söka på.

måndag 19 september 2011

Projekt: Miniterrarium som halsband

mini terrarium necklace


Det är inte särskilt svårt att göra små "miniatyrväxthus" med lite mossa eller härdiga växter som suckulenter eller kaktusar i en liten glasflaska eller liknande. Jag är nog inte det enda barn som gjort det en gång i tiden. Men denna idé kan tas ett steg längre -- eller vad sägs som bärbara "växthus" med levande växter? För ett eller två år sedan var det en ganska stor trend på sajter som Etsy, men det kan fortfarande vara av intresse för den som gillar lite annorlunda smycken.

På Ornamenteas hemsida kan du lära dig att göra ett Portable Terrarium Necklace. Se även Abigail's Craft How-To och Betty's Fantasy Land.

Korken gör att fukt cirkulerar i systemet, var uppmärksam på att ditt halsband kan behöva en droppe vatten då och då. När det inte används bör det förvaras på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Vissa blandar i lite aktivt kol i jorden eller sanden för att motverka luktproblem.



Vill du inte använda dig av levande växter, som trots allt kräver skötsel och dör efter en tid? Många gör också smycken med konstgjort material, ofta miniatyrer som annars är tänkta till exempelvis miljöer för modelljärnvägar. Ytterligare ett alternativ är att använda torkat växtmaterial som minirosknoppar eller vitmossa. Då kombinerar man naturromantik med material som inte kräver tillsyn och håller länge.

För mer smycken av levande blommor, se Äkta blomstersmycken och Väv smycken med riktiga blommor. Torkade blommor används bl a i Väldoftande pärlor.


Foto: Ohhgroovy (Nicole), använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

fredag 16 september 2011

Noterat: Färgad Fireline

Nyligen tipsade Jennifer på Beading Daily om en butik, som säljer Fireline i olika färger utöver tillverkarens egna begränsade utbud av crystal (vit), smoke och neon. Butiken, som är amerikansk, heter Sparkle Spot och de erbjuder Fireline (storlek D) i åtta olika färger: Grape, Hyacinth, Chestnut Brown, Azure Blue, Teal, Cherry Blossom, Periwinkle och Goldenrod. Du hittar dem allesammans här. Butiken erbjuder även en "prova-på-förpackning" med 5 yards (knappt 4,7 m) tråd av varje färg.

En recension av trådarna hittar du på Beading Daily. Enligt den är färgerna relativt hållbara, vilket oftast inte är fallet när man själv försöker färga in Fireline med exempelvis märkpenna, som annars brukar vara ett vanligt råd. Var dock beredd på att en liten mängd färg kan fälla när du arbetar med tråden, vilket även är fallet med tillverkarens egen rökfärgade tråd. Tråden rekommenderas inte för pärlprojekt som kan komma i kontakt med vatten.


PS! Se även Färga smyckesvajer och monofilamenttråd -- för dig som själv vill färga in trådar i nylon.

Verktyg: Så läser du av ett skjutmått -- på en tiondels millimeter

Using the caliper new


Skjutmått är användbara för att mäta pärlor. De flesta människor kan läsa av ett skjutmått, men inte alla av dem känner till hur man tolkar den s k nonieskalan -- trots att de kanske ägt och använt måttet i åratal. Med denna skala kan man avläsa mått med en decimal (tiondels millimetrar) utan att behöva ett dyrt digitalt skjutmått. Det kan finnas billiga plastskjutmått, som saknar nonieskala, men oftast så finns den där. Dock är noggrannheten på plastmått inte lika bra. Det är alltså en god idé att investera i skjutmått av stål om du vill kunna mäta väldigt noggrant.

Hur avläsningen går till illustreras av illustrationen ovan. För att avläsa den yttre diametern i millimeter avläser du skalan som går längs med måttet, dvs ser vad det första långa strecket på den rörliga delen (första strecket på nonieskalan) markerar på huvudskalan. Om det inte är exakt på en hel millimeter så avrundar du nedåt till närmaste hela siffra. Sedan flyttar du blicken till nonieskalan. Det är de små strecken på den rörliga delen av skjutmåttet. Räkna fram tills det streck som är helt i linje med ett streck på millimeterskalan. Det är din decimal.

Vi kikar närmare på exemplet i illustrationen: Muttern är knappt 25 mm. För många räcker denna noggrannhet vid en mätning, men vi vill veta diametern ännu mer exakt. Så vi räknar. Närmaste hela millimeter är 24 mm (eller 2,4 cm som i illustrationen). När vi läser av nonieskalan ser vi att det är vid sjuan, som ett streck på nonieskalan är i linje med ett streck på huvudskalan. Alltså har muttern en ytterdiameter på 24,7 mm.


Digitala skjutmått
Digitala skjutmått kan avläsa mått på hundradels millimeter, men med pärlor räcker det oftast med just tiondelar. Du behöver inte ett digitalt verktyg för att få exakta mått om du kan tolka nonieskalan -- så tillvida att du inte behöver det av andra skäl, som synproblem eller behöver mäta mycket och därför vill ha fram ett noggrannt mått direkt utan beräkningar. Då kan de moderna skjutmåtten vara ett alternativ. Tänk bara på att de behöver batteri för att fungera -- och vissa modeller drar ström även när de inte används. Hur exakt ett digitalt skjutmått är beror på skalstrecken på verktyget, det avgörs inte enbart av att måttet är just digitalt.

Beadaholique har instruktionsvideor som visar hur du använder ett digitalt skjutmått (liksom ett analogt mässingsmått) på deras blogg.


Övrigt
Det finns idag skjutmått som är anpassade för vänsterhänta så de lättare kan avläsa skalan utan problem.

Som synes på bilden nedan kan man avläsa tre typer av mått med ett standardskjutmått: yttre diameter med de stora skänklarna, inre diameter med de små på motsatta sidan samt djup med den utskjutande "pinnen" i andra änden av måttet. Skänklarna för att mäta inre diamter är tyvärr oftast lite för stora för att kunna mäta exempelvis pärlhål, då är det enklare att bara ta till linjalen. Alla skjutmått har inte möjlighet att avläsa alla tre typerna.

Ett annat verktyg som används för att mäta små ting är en mikrometer eller bygelmätskruv. Dessa kan mäta storlekar upp till exempelvis 25 mm med en mätnoggrannhet på hundradels millimeter. Läs mer om dem här.

Mer information kring skjutmått hittar du på Wikipedia. Där hittar du även en större version av illustrationen av nonieskalavläsningen (du kan också klicka på illustrationen ovan för en större vy).


Pied a coulisse mesure



Bilder: Överst Joaquim Alves Gaspar (own image) [GFDL eller CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons, nedan Christophe Dang Ngoc Chan (cdang) (self-made, from fr:Image:Pied a coulisse.png) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

torsdag 15 september 2011

Projekt: Ekollon för höstsmycken

Acorns made by me


Ekollon hör hösten till. Det finns ekollonformade pärlor och pärlor så väl som pärlor/smyckesdelar med ekollonmotiv, men du kan också göra dina egna små berlocker och hängen med hattpinnar och pärlor -- eller med ekollon"hattar" från skogen.

De enklaste pärlberlockerna görs genom att trä en rund eller oval pärla i passande färg på en hattpinne och avsluta med en pärlhatt som påminner om ekollon (t ex de från Vintaj eller B'Sue). Vintaj har några inspirationsprojekt med just ekollonpärlhattar: Wooded Path, Falling Acorns och Autumn Apiary. Utförligare instruktioner hittar du hos Artbeads: Little Acorn Charms respektive Little Acorns Pendant.

Michelle Mach har ett örhängesprojekt i Bead Trends September 2011. Du kan se bilder på dem här. Du kan också göra något mer "abstrakta" ekollon, dvs använda pärlor och pärlhattar som inte är lika naturalistiska, om du föredrar det. Lisa Petersons projekt är ett exempel på detta.

Ett alternativ till pärlhattar är att använda sig av ekollon från naturen. De kan användas naturella eller spraylackas, doppas i epoxihart etc för bättre hållbarhet och ev. styrka. Se till att de torkat ut väl innan du förseglar ytan. Ett örhängesprojekt med pärlor och ekollonhattar finns t ex hos Martha Stewart.  Istället för pärlor kan man t ex tova ekollon till sina hattar, som hos How The Sun Rose och Tonya Utkina. Alternativt nålfilta, som Martha Stewart och Little Gray Fox visar. Även färgad silkeskokonger -- läs mer om materialet här -- kan användas. Liksom tyg, som fylls ut, vilket Zemphira visar. Resurrection Fern och  virkar sina ollon. Block Party Press använder sig av polymerlera.

Det finns även svarvade ekollon av trä, som kan målas och smyckas på olika vis för att användas i smycken. Se t ex Design*Sponge för exempel.


Övrigt
Ekollonhattar kan även användas till att göra andra smycken, så som blomstersmyckena hos 5 Orange Potatoes eller de kul barnhalsbanden hos Family Fun. Och hela ekollon kan även "virkas in", som i detta halsband (själva nöten) eller detta (hatten virkas fast). De kan också kläs i tyg, som Rebecca visar. Eller varför inte färga insidan av ekollonhattar, som beskrivs här, och använda dem som smyckesdelar?

Det går även att använda hela ekollon, speciellt om nöten sitter så hårt fast att den inte riskerar lossna, se t ex Carmis projekt. Ekollon är också populära att använda i electroforming.

Gillar du amigurumi så finns det virkmönster till söta ekollon hos bl a Planet June, The Fabled Needle, Ravelry och Lion Brand.

Och slutligen: inte smycken alls, men många söta ekollonprojekt jag inte kunde låta bli att nämna hittar du hos Twigs and toadstools. Visst skulle det där fågelboet även fungera som halsband?



Foto: Filtade ekollonhängen av Andrea Williams, här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

onsdag 14 september 2011

Teknik: Spinn garn med pärlor

Jupiter Storms


I garnaffären kan du hitta många olika typer av maskinspunna garner med inslag av pärlor (från seed beads till Swarovski) eller paljetter och på sajter som Etsy finns handspunna garn med inslag av olika pärlor likväl som andra element. Är du sugen på att försöka spinna egna garner med inslag av pärlor så finns det många tips och instruktioner på nätet. De flesta förutsätter dock att du redan kan grunderna i att spinna garn -- och gärna känna till de engelska begreppen då jag främst hittat engelskspråkiga sajter. 


Att spinna garn
Grunderna i att spinna garn, oftast av ull, finns beskrivna i böcker på svenska och med lite tur kan det även hållas kurser i ditt närområde (hos exempelvis något av studieförbunden eller via hemslöjdsföreningar). En relativt kortfattad introduktion finns på Spångmurs. Man kan köpa s k kardor, ull som redan är kardad och färdig att spinna, exempelvis från spinnerier. På nätet finns det många säljare, inte minst utomlands, som säljer handfärgade kardor i en eller flera färger. Förutom ull kan de ha inslag av andra fiber som exempelvis siden, sojafiber eller bambuviskos.


Spinna garn med pärlor
Det finns olika sätt att spinna in pärlor i garnet. Fyra tillvägagångssätt beskrivs t ex hos Ask The Bellwether och Art of Spinning tar upp tre. Vanligast är att spinna in rocaillepärlor/seed beads, men det finns även de som använder sig av större pärlor i olika former (t ex blompärlor och pärlimitationer). En del använder sparsamt med pärlor medan andra är mer generösa.

Sajter där du kan läsa mer om hur du går till väga samt få olika praktiska tips inkluderar: Spindle and Wheel, Abigail's Crafts How To, Wind Rose Fiber Studio, Knitting-and.com, Ask The Bellwether (annan länk än ovan, här diskuteras val av tråd för pärlorna) och Seabreeze Spinners.  På YouTube kan du hitta tutorials och demos som de från Funhouse Fibers, Wind Rose Fiber Studio och Neauveau Fiber Arts.

CraftStylish kan du lära dig att att spinna pärlat garn av återvunnet, redan spunnet, garn, t ex från en gammal stickad tröja. Du kan också spinna återvunnet pärlat garn av tygremsor som hos Madmoiselle Chaos.



Drag Queen Grover


Trä pärlor på inköpt garn
Vill eller kan du inte spinna ditt eget garn, men vill "pärla själv", så går det förstås också att trä pärlor på ett garn köpt i butik. Till skillnad från garnen ovan så kommer inte pärlorna att sitta fast utan kan glida längs garnet (om de inte helt sonika knyts fast på garnet). Några tips kan vara att undvika pärlor med vassa kanter, som kristallpärlor, samt att använda ett garn som tål belastningen om du använder många eller tunga pärlor. Se också till att garnet inte är för tjockt så det inte går att trä på pärlorna. Tips för hur du trär på små pärlor på garn hittar du här.


Fotnot: På exempelvis Etsy och Flickr kan du söka efter bilder som inspiration -- min egen favorit är kanske gråvita Simply Pearls. Sök på exempelvis handspun bead yarn. Du kommer också att märka att även andra saker än just pärlor kan spinnas in i garnet: berlocker, silkeskokonger, snäckor, tygblommor -- det är bara spinnerskans tycker och smak som sätter gränserna här. Vissa typer av garn är kanske inte lika lätta att faktiskt sticka med som andra.


Foton: överst The Trash Queen (CC BY-NC-ND 2.0), nedan Noelle Noodle (CC BY-NC-SA 2.0).

tisdag 13 september 2011

Inspiration: Skapa med QR-koder

QR code for Journeys - necklace created on Zazzle.com


QR-koder är de där kvadratiska streckkoderna, som inte minst blivit populära sedan de smarta mobiltelefonerna kom. De används i många olika sammanhang, vilket inkluderar marknadsföring med koder i annonserna, som läsare/förbipasserande kan läsa av med en smartphone.

Vad har det med pärlor och smycken att göra? Jo, dessa koder har inspirerat pysslare och hantverkare att skapa med dem i olika material. Eftersom de är uppbyggda utifrån ett rutnät är de enkla att omtolka i exempelvis korsstygn, mosaik, vävning med mera. Koden kan gå till kreatörens hemsida, länka till en kul bild eller bara avslöja ett positivt budskap likväl som att användas som rent visuella (snarare än funktionella) element. Detta kan du läsa om på Craftster.org. Exempel på pärlade QR-koder har bl a Craftzine skrivit om. Ytterligare inspiration för smycken kan du få genom att t ex bildgoogla qr code jewelry. Se även exempelvis denna Flickr pool.

Att använda sig av QR-koder är inte minst populärt inom s k geek crafts. Dess ursprung och koppling till teknologi appellerar till personer inom geekkulturen, både att skapa själv och att köpa exempelvis smycken som på olika vis inkorporerar koderna.

Tillägg: Se även artikeln Are They Here To Stay? History, Anatomy and the Many Uses of QR Codes på ColourLovers blogg, som tar upp olika exempel och mer konstnärliga sätt att använda sig av -- färglagda och designade -- QR-koder (som i länken i kommentaren nedan). Berör även frågan om det är en modefluga för 2011 eller ett långvarigt koncept.




Foto: Diane Cordell, använt i enlighet med CC By-NC-ND 2.0

Projekt: Skapa omaka örhängen



Tips för att designa asymmetriska smycken har tidigare nämnts i inspirationsinlägget Asymmetrisk design. Där var det främst halsband och armband som stod i fokus, men sedan asymmetriska, omaka örhängen blivit populära i USA så har det poppat upp fler tips på hur du skapar sådana. Till skillnad från ett halsband, som hänger ihop så är ett par örhängen skilda åt, vilket skapar lite annorlunda förutsättningar. Här gäller det att skapa två olika örhängen i olika design och med olika komponenter, som ändå känns som en helhet när de bärs. Ibland är det bara de små detaljerna som gör designen asymmetrisk -- t ex pärlorna ena örhänget monteras i motsatt ordning mot hur de länkats i det andra örhänget -- medan det vid andra tillfället kan vara större skillnader i t ex form och material.

Vad du bör tänka på när du ska få till balansen mellan asymmetri och harmonisk helhet tipsas om i How to Design Asymmetrical Earrings och Add some Zing to Your Earrings: Make Mismatched Earring Designs. Missa inte heller de allmänna tipsen i inlägget, som nämdes i början. Ett smyckesprojekt på temat kan du hitta på YouTube.


Foto:Ginger Lily Designs, här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

måndag 12 september 2011

Projekt: Blommande reflexbroscher






Vare sig vi vill tänka på det eller inte så börjar vi gå mot mörkare tider. Och mörkare tider betyder att det är dags att tänka på att som fotgängare synas väl i höstrusk och vinternätter. Det finns idag många olika sorters reflexer att köpa, men det kan vara kul att kanske göra sina egna personliga reflexbroscher också.

Olika reflexblommor med broschnålar kan du hitta hos Strömsö, Pyssla mer och Juligt (se även en annan version här). Hos Strömsö kan du även få lära dig att göra knappar av reflexgarn, som även de kan användas som broscher -- läs mer här -- och tips om att sy reflexband eller -tyg på kläder och accessoarer skriver de om här.

Det finns många instruktioner till blommor av band (ribbon flowers) eller tyg och virkade blommor, som du också kan använda som inspiration för att skapa blombroscher av reflexband, -tyg och/eller -garn. Du kan förstås även skapa broscher i andra former eller göra dinglande blomreflexer utan broschnål.





Några saker att tänka på
För att en reflex ska vara verkningsfull så ska den dels användas rätt, dvs sitta relativt lågt ned (nederfållen på jackan, jackärmarnas slut eller på byxorna), samt ha en tillräckligt stor reflekterande yta. Tänk också på att reflexer slits och efter några år tappar de mycket av sin kraft. På Trafikverkets hemsida och hos NTF kan du få tips på hur du kontrollerar att din reflex är tillräckligt bra.Generellt sett är de traditionella hårda reflexerna bättre än mjuka reflexer (som reflexband). Mer info finns även i Trafikverkets pdf-broschyr Visa dig med reflexer.


Foto: Juligt (övre) respektive Pyssla mer (nedre)


söndag 11 september 2011

Tävling: Sista minuten-tips från Beads Unique

Sista datum för att delta i denna tävling är 12 september -- dvs imorgon om du läser detta samma dag som det publicerats på bloggen -- men jag passar ändå på att tips så här i sista minuten.

Amerikanska pärltidningen Bead Unique har i sin senaste tävling valt hjärta som tema. Inte nödvändigtvis bokstavligt, även om det också går bra: du kan delta med ett bidrag i din älsklingsteknik, något som innehåller ett kärt minne, en kreation som väcker (positiva) känslor osv. Som vanligt kan du delta i någon av kategorierna beaded jewelry, art jewelry, home décor eller fashion.

Bidraget mailas till tidningen. Du kan lägga upp en bild på deras facebooksida, vilket uppmuntras, men tänk på att du ändå måste maila in bidraget också. Läs fullständiga regler och information på tidningens hemsida.

fredag 9 september 2011

Projekt: Salamanderhänge av stål






Av en bit rundstång av stål och ett gem kan du skapa en söt -- eller, om du föredrar det, tuff) salamander att hänga runt halsen. Instruktionerna, av signaturen Mrballeng, hittar du på Instructables. De kräver inte ässja eller kunskaper i järnsmide, men väl kännedom om lödning och hur man använder en gasbrännare för att mjukglödga metall.

Han använder sig bl a av en intressant teknik för att forma själva basen för kroppen: den lilla rundstången fästs i en borrmaskin (eller liknande) och kroppen svarvas fram med hjälp av en fil. Ett kostnadseffektivt alternativ till en svarv.


Foto: Mrballeng


torsdag 8 september 2011

Utmaning: LimaBeads kitutmaning

Tidigare i veckan nämnde jag att Lorelei Eurto och Shannon Chomanczuk aviserat en kommande kitumaning. Nu har den presterats och du kan läsa mer om den här. Utmaningen är skapad i samarbete med pärlbutiken LimaBeads. Som med många av de andra utmaningar, som figurerat här på bloggen, är detta en utmaning som är bloggbaserad, dvs du förväntas visa upp din kreation på bloggen vid en blog hop på ett bestämt datum.

Internationella deltagare är välkomna, men tänk på att "reveal date" är 8 oktober, vilket är ganska kort tid med tanke på hur varierande leveranstider från USA kan vara. Så vill du delta, beställ ditt kit fort för att hinna skapa något till blog hopen.

Vad innehåller då kitet, som du ska skapa med? En fullständig lista finns på bloggen, men kortfattat så hittar du här ett patinerat lås från Missficklemedia, ett hänge från Vintaj, sidenband, tjeckiska glaspärlor, sötvattenspärlor, halvädelstsen, abalone, Toho cubes och kopparpläterad kedja. Kitet säljs av LimaBeads och du hittar det här.

Inspiration: Lime och chartreusegul



Lime och chartreuse yellow är två starka färger, som kanske inte tilltalar alla vid första anblicken. I början kan det kanske också kännas som fel färg för hösten: starka, nästan neongrälla, gulgröna nyanser kan associeras med knoppar och späda blad. Men tittar man närmare så är det inte svårt att hitta dessa nyanser i trädgård och skog så här i början av hösten när bladen tappas på klorofyll och sakta byter färg. För att inte nämna att nyanserna även går igen i många äpplen, mogna som omogna. Ja, ännu i november kan trädgården vara fylld med gulgröna nyanser, åtminstone i södra Sverige, vilket du kan se i ett antal -- förhoppningsvis inspirerande -- bilder på min personliga blogg.

Vill du arbeta med dessa färger ligger det därför nära till hands att inspireras av naturen. Det är inte ovanligt att dessa gulgröna nyanser samsas med inslag av rosa, rött, rost och brunt -- olika stadier i grönskans förvandlig från levande blad till döende löv.


Llime och chartreuse kan vara väldigt starka och pockar även i små kvantiteter på uppmärksamheten. De fungerar därför bra som accenter, små spännande färgklickar. Mörkare och nedtonade nyanser, som löven ovan kan vara enklare att använda mer generöst i en design eftersom de är betydligt lugnare i jämförelse med de sprittande och energiska citrustonerna. Man kan också balansera en stark gulgrön med gröna nyanser och på så vis skapa ett varierat -- och därmed intressant -- utseende genom att använda olika nyanser samtidigt som det chartreuse- eller limefärgade skapar friskhet och ger energi.

Gulgrön och stark rosa är kanske inte en kombination för de som föredrar subtila och nedtonade färgkombinationer, men personligen kan jag ibland inte motstå den då den påminner mig om marknadskarameller. Nedan syns det i "årets färger" Lime Twist från AkzoNobel och Honeysuckle från Pantone  -- se Årets färg 2011 x3 -- i en mix från mitt blogginlägg på Inspira.




För en mer sober version, använd dig istället av jordigare varianter av dessa nyanser -- med betoning på rost och röd/rödbrunt snarare än knallrosa -- vilket du kan hitta i exempelvis s  k soochoo jade, se nedan.




Lime och chartreusegul är citrusnyanser och det är därför inte svårt att förstå att de passar speciellt bra tillsammans med andra citrusnyanser som orange och gul för en frisk och färgstark kombo. Och varför inte lägga till en rosa nyans? Tänk exempelvis padparadscha, som har en dragning och orange och därför binder ihop det rosa med citrustonerna. Toner liknande padparadscha kan du faktiskt även hitta i fotot på smultronbladen ovan.



Förslag på vad du kan kombinera limegrön -- som är lite mörkare och grönare än gulgröna lime -- kan du hitta i Artbeads blogg. Svart, mörkare blå, orange och gul, rosa eller brun är förslag som ges. Till alla typer av gröna nyanser fungerar även lila fint. Och till ljusare lime kan turkos passa för en livfull, lekfull kombo.


onsdag 7 september 2011

Nyhet: Swarovskis innovations för hösten/vintern 2012/13

Nu är de här: Swarovski Elements nya färger och former för nästa års höst- och vintersäsong. Temat för denna säsong präglas av det urbana efter flera år av inspiration från natur och romantik. Swarovski beskriver kollektionen:

This season’s innovations mirror the trend towards rediscovering natural beauty in the city. With its mix of cultures and creativity, along with an urge to preserve our urban environment, the city provides inspiration for the latest crystal additions from SWAROVSKI ELEMENTS’ design studio.

Men natur och romantik är inte nödvändigtvis en motpol till det urbana, som synes i de nya färgerna. Yteffekten Crystal Antique pink är en nostalgisk nyans med dragning åt ljuslila, som erinrar om gamla tiders romantik medan nya blå färgerna Denim Blue och Crystal Petrol Pearl (på pärlimitationerna) associerar till lugn och frihet så väl som till vår planet. Denim Blue beskrivs som sofistikerad, hipp, praktisk, blygsam och unisex -- androgyn och cross-gender är teman som nämns återkommande. Petrol Pearl är en mörkare färg inspirerad av påfågelsblått och även denna beskrivs som unisex samt som en färg som passar såväl vardagskläder som festblåsan. Blå spås bli den stora modefärgen nästa höst.

Förutom de nya kristall- och pärlfärgerna så kommer det även flera nya färger i keramikkollektionen, som är en del av Fusion Concept. Även här syns retrotrenden i slipningarna på stenarna, som beskrivs som en "revival of the classic cuts" -- något som även syns i de nya pärl- och hängesformerna. Alla de nya slipningarna kan inte recenseras här, men jag vill tipsa om den nya hjärtanpärlan Wild Heart Bead för er som gillade Wild Heart pendant. Liksom det hänget är pärlan avlång, men den skiljer sig från de flesta hjärtpärlor med sitt diagonala hål.

Du kan läsa mer om Swarovskis kollektion för hösten/vintern 2012-13 på Create Your Style och Swarovski Elements affärshemsida. Nyheterna har även blivit omskrivna hos pärlbutiker som FusionBeads, Artbeads, Fire Mountain Gems med flera.

tisdag 6 september 2011

Utmaningar och tävlingar: Stitched in Color hyllar hösten

Celebrate Color


Om du gillar att arbeta med textila material -- från tyg till garn och tråd -- så kanske bloggen Stitched in Colors höstevenemang Celebrate Color är något för dig. Här ingår bl a en tävling/utmaning som är öppen för alla, men du måste dock ha en blogg att publicera dina alster på.

Tävlingarna har fyra kategorier, som du kan skapa bidrag till: Fabric {home decor} (t ex kuddar, dukar, lapptäcken), Fabric {wearables} (smycken, kläder, väskor, andra accessoarer), Yarn (allt som är stickat eller virkat) samt Needlepoint (alster som broderats för hand). Antalet bidrag begränsat till två alster per person och kategori varje månad. Bidragen måste vara handgjorda och tillverkade tidigast 1/9, det vill säga nygjorda sedan evenemanget öppnade.

Efter den 26:e varje månad kommer 5-10 finalister att väljas ut i varje kategori. Från dessa röstas sedan två vinnare, som vinner priser, fram av allmänheten. Omröstningen avslutas den 30:e varje månad. Läs mer om tävlingarna här.



Tips på kommande utmaning:
Lorelei Eurto har i detta blogginlägg avslöjat att hon i samarbete med Shannon Chomanczuk kommer att presentera en kitutmaning runt den 8:e september. Utmaningen kommer att presenteras på bådas bloggar.

Utmaningar och tävlingar: Treasure Challenge för dig som gillar Swarovski

Brittiska butiken Stitch 'n' Craft har i samarbete med Swarovski Elements skapat en kul kitutmaning. Till skillnad från de flesta utmaningar är detta en typ av prenumeration där du får ett nytt kit varannan månad, totalt sex stycken kit. Utmaningen kallas Treasure Challenge 2011-2012 och det genomgående temat för alla kiten är något av en södehavsfantasi: "The Treasure Challenge features SWAROVSKI ELEMENTS set around the exotic and dreamy theme of desert islands." Soldränkta stränder, vajande palmer, azurblå himmel och hav, allt inramat av ett stort lugn där du vet att du kan få njuta i fred och ta till vara på din egentid.

En prenumeration kostar 22 £ (plus porto, se nedan) och beräknas innehålla swarovskiprodukter till ett värde av minst 52 £. Utmaningen är öppen för alla och är uppdelad i tre kategorier (Beginner, Intermediate och Advanced) så att alla kan få ut något av den. Du kan antingen "hämta ut" dina kit/komponenter i samband med en order -- då tillkommer inget porto -- eller så kan de skickas separat, men då tillkommer porto och expeditionsavgift utöver prenumerationspriset.

Det är inte bara en utmaning utan även en tävling. En vinnare kommer att utses i varje kategori, som vinner ett specialpris från Swarovski Elements samt 75 £ gåvocheck hos Stitch 'n' Craft. För att delta i tävlingen måste du, när dina sex utmaningar är färdiga, lämna in din "skattkista" av kreationer till butiken. Du får också enbart använda dig av swarovskiprodukter. Dina kreationer kan returneras, men observera att det är du som står för porto både till och från butiken om du inte själv kan hämta/lämna dem på plats.

Sista datum för dina tävlingsbidrag att vara butiken till handa (dvs ej senaste dag att skicka, utan senaste dag att mottas) är 28 juli. De kan lämnas in direkt i butiken eller skickas via post. De kommer sedan att visas upp i deras fysiska butik under hela augusti månad medan juryn överlägger. Swarovski äger även rätten att ev. visa utvalda tävlingsbidrag på evenemang där de deltar.

Läs mer om utmaningen på butikens hemsida samt på Swarovskis sajt Create Your Style. Fullständiga regler hittar du i denna pdf-fil.

måndag 5 september 2011

Tävlingar och utmaningar: Septemberutmaningar



Höstens första månad kommer med flera utmaningar att hoppa på. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar. Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser.


Nyhet: Häng med i höstens färgtrender



Hösten är här och med den en ny modesäsong med nya färgtrender. Här är några amerikanska tips för dig som är intresserad av färger och trender. Som vanligt består förstås modetrenderna av mer än enbart färgval, men vid det här laget har ni nog förstått att färger är det enda -- utanför pärlvärldens egna trender -- som jag har koll på i modeväg.


Color Report for Bead and Jewelry Designers. Fall/winter 2011
Margie Deeb har precis släppt sin senaste färgrapport för pärlare och smyckestillverkare. Den innehåller 40 olika färgpaletter skapade utifrån höstens färgtrender och inspirationsbilder på smycken. När du köper rapporten, som är i pdf-format, får du även 2008 års höstrapport på köpet.

Läs mer om rapporten här.


Pantone Fashion Color Trend Report Fall 2011
Du har väl inte missat Pantones presentation av höstens och vinterns färger, som liksom de flesta trendrapporter för modevärlden kom redan i början av året? Det har som vanligt blivit omskriven på flera pärlbloggar (sök t ex på bead blog pantone för att läsa mer), inte minst nu när höstsäsongen är runt hörnet, men vill du se på företagets egen presentation, klicka dig in här. Det är egentligen enbart färgerna för kvinnligt mode, det finns även en lite maskulinare variant för trendriktiga män här.

En "översättning" till swarovskinyanser hittar du bl a på FusionBeads blogg.




Mer trendspaning.
FMG presenterar inte bara Pantones rapporter utan gör även en egen trendspaning för de kommande säsongerna, se deras Color Forecast.

Swarovski Elements beskriver höstens och vinterns trender här. Deras produkter för denna höst -- de som presenterades vid den här tiden förra året -- hittar du en presentation av här.

Preciosas trendriktiga paletter, som baseras på Pantones rapporter, hittar du på deras hemsida. Preciosa Ornelas presentation finner du på denna sida.


Se även Färginspiration för mer färgrelaterade tips. Flera av de, som beskriver färgtrenderna kan även ge tips om andra aspekter av säsongens mode för kläder och smycken så som stilar, vilken typ av accessoarer som är inne osv.

fredag 2 september 2011

Utmaning: Michelle Machs höstutmaning



Eftersom kit har en förmåga att ta slut relativt snabbt, frångår jag publiceringsschemat lite idag för att tipsa om Michelle Machs Very Vintage Challenge. Namnet kommer sig av att varje kit innehåller åtminstone någon vintagekomponent eller vintageinspirerad del från Vintaj. Du behöver däremot inte skapa något i vintagestil: det är fritt fram att göra vad du vill, lägga till vilka delar du vill och altra kitkomponenterna efter eget tycke och smak.

Det är en kitutmaning där varje deltagare visar upp sin kreation i en blog hop 4 oktober. Nytt för höstens utmaning är att det förutom det vanliga kitet finns fyra minikit. Oavsett vilket kit man väljer så får man lov att vara med i blog hoppen. Saknar du en blogg kan du kontakta Michelle då hon har möjlighet att låta 1-2 deltagare visa upp sina kreationer på hennes egen blogg.

 Det är inte många kit kvar så om du vill vara med bör du inte tveka för länge. Läs mer om utmaningen här, där du även hittar länkar till butiken. Skulle du vara för sent ute, men tycker det verkar intressant, så har Michelle redan aviserat att nästa utmaning kommer att hållas i januari nästa år. Det finns alltså en ny chans om några månader.


PS! Du kan läsa om fler utmaningar nästa vecka, missa inte dem.

Tävling: Hösttävling hos Inspira

Nätverket Inspira har presenterat en septembertävling för communitymedlemmarna med temat skogens guld:
Vad är skogens guld för dig? Är det kanske de läckra gula kantarellerna, känslan av att hugga din egen julgran, eller kanske ljudet av torra prasslande löv på marken, alla djuren du vet finns i skogen eller är det stubben som är så skön att sitta på och fika?

Plocka fram din känsla för ditt skogens guld och utifrån den ska du skapa ett smycke (set går bra bara allt är på samma bild). En beskrivning av ditt skogens guld vill vi också ha.


Ditt tävlingsbidrag måste vara gjort av dig för tävlingen och inte ha visats tidigare. Bidragen kommer att bedömas anonymt -- du får därför inte ha namn, logga eller liknande på fotot eller publicera den någon annanstans under röstningens gång -- och röstas fram av communitys medlemmar. Tre vinnare kommer att röstas fram, som vinner presentkort hos tävlingens sponsor, Fru Pärla.

Läs mer om tävlingen här. Sista tävlingsdag är 29 september.

Nyhet: Sari ribbon tema när B'Sue bjuder in till blog hop

No-Chill I - Sari Ribbon Yarn 2


B'Sue (från B'Sue Boutiques) bjuder på sin blogg in till Sari Ribbon Party Blog Hop, som är öppen för alla bloggare som vill vara med. För att delta i blog hoppen den 14:e oktober så ska du skapa ett smycke med sari ribbons, band/remsor av sarityg som görs från restmaterial i Indien. Sari silk ribbon har blivit populärt på sistone och säljs i vissa pärl- och pysselbutiker samt i en del välsorterade garnbutiker (dvs butiker som säljer garn av lite mer ovanliga fibrer). B'Sue säljer dem, men det går även att hitta i Sverige. I övrigt är materialvalet fritt, men det uppskattas förstås om du använder något material från värdinnans butik.

När hoppen är över kommer gåvocheckar i B'Sues butik att delas ut till ett par slumpmässigt utvalda deltagare.Du kan läsa mer om Sari Ribbon Party Blog Hop på B'Sues blogg.


Vad är en blog hop?
Kortfattat innebär blog hop att man helt enkelt hoppar mellan olika bloggar (och lämnar kommentarer). På varje blogg finns en lista över de deltagande bloggarna så att man enkelt kan klicka sig från den ena till den andra. Ett blog hop party är ett evenemang där alla deltagare gör något, som ska presenteras på den egna bloggen på ett visst datum. Tanken är att de som deltar, men även de vanliga läsarna av bloggarna, ska klicka sig runt bland deltagarna och kommentera på de olika blog hop-inläggen. Väljer man att delta i en blog hop kan man inte avstå från att besöka och kommentera på de andra bloggarna (det är ju viktig del av det hela). En typ av virtuellt minglande eller öppet hus, skulle man kanske kunna säga.

Genom en blog hop kan man hitta nya intressanta bloggar att följa, få inspiration från personer man inte tidigare kände till osv samtidigt som man marknadsför sin egen blogg. Genom en blog hop kan man få många nya bloggföljare likväl som glada och uppmuntrande kommentarer.


Foto: Miracle design, i enlighet med CC  BY-ND 2.0

torsdag 1 september 2011

Projekt: Färga smyckesvajer och monofilamenttråd



Smyckesvajer och monofilamenttrådar ("fiskelina", Illusion cord osv) har en sak gemensamt: de är gjorda av nylon -- och nylon kan färgas. Smyckesvajer är inte svårt att hitta i olika färger, men monofilament finns oftast bara i transparent/vit och svart (och eventuellt i neon eller neutralt rökfärgat). Vissa pärlare avänder sig av permanent märkpenna för att måla vit tråd i en mer passande färg, men det kan vara omständligt, kladdigt och inte alltid så permant som man skulle önska.

Så varför inte då istället doppa allt i ett färgbad? Det finns olika typer av textilfärger, som passar nylon (bl a Herdins har det). Hos Craftster hittar du instruktioner till att färga tråd med hjälp av det i Staterna så populära Kool-Aid-pulvren. Det är ett pulver som blandas med vatten för en färgstark dryck. Det är den starka livsmedelsfärgen i pulvret liksom det billiga priset och tillgängligheten som gör det till ett så populärt "färgämne" i USA. Här är det kanske inte det enklaste att hitta, men instruktionerna kan ändå ge några tips för dig som vill färga nylonbaserad tråd med textilfärg.


PS! Du kan även färga dina egna pärlor och smyckesdelar. För alla artiklar om detta, se den tematiska innehållsförteckning och rubriken Patina och yteffekter.