sidor

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!


Nu tar bloggen ett sommaruppehåll ett tag för att jag ska får mer tid åt mitt eget skapande och att njuta av sommaren. Ett exakt datum för när jag börjar blogga igen är inte fastställt, men juli ut kommer det i alla fall att vara. Några inlägg kan det ändå bli under tid, exempelvis tävlingstips och annat som inte kan vänta.

Passa på att ta tillfället i akt att surfa rundor på bloggen och läsa gamla inlägg. I de riktigt gamla inläggen finns länkar som inte längre fungerar (tyvärr har jag inte tid och möjlighet att själv kolla alla gamla länkar på bloggen), men många gånger finns projekten och texterna kvar på sajten ifråga. Det är bara länkadressen som förändrats när hemsidan gjorts om.


Önskar alla en glad och solig sommar!

Projekt och mönster: Smycken av snäckor och snäckskal

Shells of marine Mollusc1


Eftersom det är sommartid och många säkerligen önskar sig badväder för att gå ned till stranden så passar det kanske att avsluta veckan med några tips på hur du kan göra smycken av snäckor och snäckskal, som du hittat själv eller köpt. Fokus ligger på hur du borrar hål för upphängning eller på annat sätt bearbetar snäckor snarare än smycken med färdiga snäckpärlor och snäckskalshängen. En del tekniker passar enbart snäckor och ostron/musslor med tjocka, hårda skal.

Se även Smycken av kaurisnäckor.


Rengöring och polering
Alla snäckor är inte helt rena när de plockas. Många snäckskal är också matta och för att bli ännu finare i smycken kan de poleras. Beskrivningar på hur du rengör och polerar dina strandfynd hittar du bl a hos eHow, Seashells.org och Associated Content. Se även artikeln How to Clean Abalone Shells for Jewelry. Vissa polerar även snäckskal i en stentrumla. Alla snäckskal kan inte poleras så de får en högglansig luster, det beror helt på arten. Snäckor som legat på stranden och nötts ned av sand kan vara svårare att polera än snäckor direkt från havet.


Borra, såga, slipa
Hur du borrar i snäckskal beskrivs bl a hos Dremel (som visar hur du gör ett berlockhalsband), Interweave och Squidoo. På Bead Jewelry Blog tipsas både om hur du borrar hål och att du bör skydda snäckan genom att speja med klarlack eller annan passande finish.

Du kan antingen borra hål rakt igenom en snäckskalsvägg för att fästa en motring, bail, tråd eller liknande i snäckan, men du kan också bara borra ett litet hål och limma fast ett stift/ögla för upphängning.

Ett projekt som beskriver hur du borrar, slipar, sågar och infattar snäckskal hittar du i Sea Shell Pendants. Hur du sågar och slipar ned pärlemor eller snäckskal för att göra länkar/hängen med snäckskalsintarsia kan du lära i artikeln Inlay 101. Innehåller även tips på hur du behandlar botten på fattningen för att ge bästa lyster och färg åt snäckskalet. Vill du slipa ned snäckskal till cabochoner hittar du instruktioner här. Och hur du graverar i materialet med ett multiverktyg (som en Dremel) beskrivs här.

Liksom med sten, keramik och många andra material så frigörs ett otrevligt damm vid borrning, sågning och slipning, som kan leta sig ned i dina lungor och ställa till skada. Var därför noga med att hålla snäckskalet blött för att binda dammet -- det hindrar också borr och skal från att hettas upp av friktionen -- och använd ett fullgott munskydd om det behövs.

Mindre slipade snäcskalsbitar kan borras rakt igenom för att skapa pärlor och knappar likväl som hängen. Hur du gör heishepärlor beskrivs bl a här.


Infattningar
Vill du inte borra hål i snäckorna eller snäckskalsbitarna så kan du istället fästa dem med någon form av infattning av pärlor, metalltråd, silverplåt eller liknande. För inspiration, se Cabochoninfattningar del 1 och del 2. Tips på olika infattningar i silversmide beskrivs på eHow. Pärlinfattade snäckskal i ett brudhalsband finner du även i projektet Two Hearts Are One.


Epoxiharts
Små snäckor kan gjutas in i epoxiharts, vilket inte minst är användbart med tunna, sköra snäckskal som annars lätt skadas. Läs mer om epoxigjutning här. Ett annat exempel på hur du kan göra smycken av hela snäckor finner du i Seashell necklace, ett projekt där snäckorna fästs direkt på en halsbandsstomme med epoxihartskitt (se Resinlera för mer information om detta material).

Du kan också limma rengjorda och ev. inoljade eller polerade snäckor direkt på smyckesdelar som broschstommar, hårspännen etc eller limma fast upphängningsöglor (s k bails) på baksidan av dem.


Foto Mila Zinkova (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

torsdag 23 juni 2011

Inspiration: Pärlmixar -- inspiration och utmaning


Pärlmixar är vanliga i butikerna, inte minst bland seed beads. Med en färdig mix får man en blanding av pärlor som passar bra ihop. Det finns flera fördelar med mixar: du får många färger/former utan att behöva köpa flera olika påsar/strängar; har du svårt att blanda färg själv får du hjälp på traven; färgkombinationerna kan inspirera dig att använda färger du inte själv tänkt på att blanda samman. Och så vidare.

Men om du hamnar i en situation där du har många påsar/burkar med pärlmixar som aldrig blir använda så är du faktiskt inte ensam. Det finns många pärlare som lockas att köpa mixar för dess inspirerande och lockande färg- och pärlkombinationer, med som sedan aldrig kan komma på något att göra med dem. De blir hyllvärmare: fina men orörda. Andra köper inte mixar överhuvudtaget eftersom de inte tycker om att arbeta med blandade pärlor utan vill ha varje färg separat.

En pärlmix kan ibland vara ett sätt att inspireras och även ta sig ur en period av idétorka, men den kan med andra ord ibland också orsaka idétorka. Det kan vara en utmaning i positiv såväl som negativ bemärkelse.


onsdag 22 juni 2011

Teknik: Dichropapper på emalj

Dichro slide papers, eller dichropapper på svenska, är dekalark med dichroliknande effekter, som tagits fram för att användas vid glasfusing som alternativ till dichroglas. Dekalpappren kan dock också användas på emalj, vilket beskrivs i A New Application for Dichro av Vickie Wilner (ursprungligen publicerat i Art Jewelry march 2009).

Till skillnad från fusing då dichrobladen läggs mellan två glas så ligger de vid emaljering över själva emaljen utan någon ytterligare emalj över.

tisdag 21 juni 2011

Tävlingstips: Skapa med Nooras dichrocabochoner

Silvergrejs har utlyst en ny tävling. Denna gång ska du skapa alster, som måste innehålla en av Nooras dichroglascabochoner. Du får delta med upp till tre olika bidrag, som kan vara smycken likväl som något annat typ av alster. Bidragen ska vara skapade av dig, men de behöver inte vara nytillverkade speciellt för tävlingen. Eftersom vinnarna kommer att visas upp i butikens galleri kommer bidragen att bedömas efter hur inspirerande de är. Juryn efterlyser "allt från enkla och eleganta lösningar till stora maffiga verk".

Tre vinnare kommer att koras, som får hemliga paket med varor ur Silvergrejs sortiment (värde ca 300 kr/paket). Juryn förbehåller sig också rätten att välja ut ytterligare alster, som får hederspris i form av mindre gåvor och plats i inspirationsgalleriet.

Sista tävlingsdag är 15 juli. Läs mer om tävlingen här.

Teknik: Solder inlay





Jag vet inte vad denna teknik heter på svenska, om den ens har något namn. Tekniken går ut på att använda sig av lod för att imitera inkrustering, det vill säga att en mjukare metall (ofta mjukglödgad silver-, guld- eller koppartråd) slås in i ett spår i metallen i fråga för att på så sätt skapa ett mönster. Att använda lod och smälta ned det i spåren är ett alternativ, som är enklare och snabbare. Det kräver inte lika stor erfarenhet och kunnande för att bli bra.

Tekniken går i förenklade ordalag ut på att du först etsar, valsar, fräser, stansar eller graverar ett mönster i metallen, som sedan fylls med lod i en färg som skiljer sig från den metallen har. När lodet upphettas så flyter det ut i spåren, som mönstret består av, och fyller upp det.

Instruktioner till ett enkelt solder inlay-projekt, som passar även nybörjare, finner du i Jill Ericksons Discover Simple Solder Inlay. Tekniken finns också beskriven i flera böcker om ädelsmide. Se t ex detta utdrag (s. 91) ur The Penland book of jewelry på Google Books.

Olika sätt att skära ut skåror för inkrustering diskuteras i denna Ganoksinartikel.


Fotnot: Hur traditionell inkrustering går till finns bl a beskrivet på svenska på smidesportalen Antracit. Inkrustering används inte bara på metall utan även andra material som trä, sten, glas med mera går det att fälla in metalltråd i.


Foto: Art Jewelry magazine


måndag 20 juni 2011

Tävlingstips: Wimbledontema hos Beads Direct

Brittiska Beads Direct har en ny tävling på gång. Temat för denna är de välkända och just nu aktuella tennismästerskapen i Wimbledon. Skapa ett smycke på temat för din chans att vinna ett presentkort på 35 pund i butiken. Ditt bidrag laddar du upp direkt på butikens facebooksida eller, om du inte är med där, så kan du maila bidraget direkt till dem.

Mer information om tävlingen finns på Beads Directs facebooksida. Sista tävlingsdag är 27 juni.

Nyhet: Tilapärlor i 30 nya färger


Miyukis tila beads har varit populära bland pärlare sedan de släpptes förra året. Ett tecken på det, förutom alla tilaprojekt på nätet och i pärltidningarna, är att företaget nu presenterat trettio nya färger, som pärlorna kommer att tillverkas i. Några av dem ser du på bilderna ovan. Dessa färger börjar lämna fabriken nu i sommar och kommer troligen att vara ute i butikerna i september, säger Miyuki på sin hemsida. Alla de nya färgerna, samt mer information om pärlorna, hittar du på deras engelskspråkiga produkthemsida.

Vet du inte vad du ska göra med dina tilas? Förutom inspirationsbilderna och projekten på Miyukis tilasajt har jag sammanställt ett antal tutorials och mönster i inlägget Projekt för tila beads, som just nu utökats med nya tips. Miyuki har också tryckt ett mönsterhäfte med tio halsbands- och armbandsprojekt, vilket du kan läsa mer om här.


Foto © Miyuki Co., Ltd.

fredag 17 juni 2011

Om bloggen: Förändringar samt fråga om mobilversion

Det har skett några små förändringar i layouten denna vecka, som jag nu passar på att skriva några ord om. Det är inga stora förändringar utan lite som fått byta plats och annat som tillkommit.


Direktlänk till dynamiska vyer
Först och främst har en länk lagts till som tar dig direkt till "dynamiska vyer"-läget. Vill du läsa mer om vad det betyder finns där en länk till information om detta precis under den första där du kan läsa mer. Länken ligger högst upp i högerspalten i brist på bättre idéer. Troligtvis kommer detta att ändras längre fram och ev. även ersättas av en knapp- eller bildlänk. Dynamiska vyer är ett intressant och ofta överskådligare sätt att läsa en blogg så har du en webbläsare som stödjer formatet är det värt att kika på.


Samlad färginspiration
Den andra förändringen är att gadgeten med de slumpmässiga färgkombinationerna flyttats till en sida. För att komma till den, klicka på Färginspiration i rubrikraden direkt under bloggloggan. Här finns även länkar till färgguiden jag skrivit på bloggen med mera. En samlad startpunkt för dig som behöver färginspiration.


Topplista

Ännu en liten funktion har också tillkommit: Populära inlägg. Denna lista över de tio mest lästa inläggen ligger nederst i högerspalten. Inställningen är gjord så att den rankar de populäraste inläggen de senaste 30 dagarna. Först valde jag populärast sedan bloggens början, men tanken är att den nya inställningen gör att innehållet i listan varierar mer.

Det finns tre möjliga inställningar för mest visade: hela tiden, senaste 30 dagarna samt senaste 7 dagarna. Om någon av dessa tre känns mer intressant än det alternativ jag valt, hojta gärna till. Det är också möjligt att lägga in mer än en lista, t ex en för mest visade sedan start och en för mest visade senaste veckan. De kommer delvis att omfatta samma artiklar eftersom vissa är konstant populära, men ett kortare tidspann som 7 eller 30 dagar variera mer pga av vad som är eftersökt för stunden, t ex ear cuffsprojekt just nu. Jag har också hittills gjort årliga sammanställningar efter nyår kring årets mest lästa -- du hittar dessa under kategorin Mest lästa.


Mobilanpassad blogg?
Slutligen kan jag passa på att nämna att Blogger nu skapat mobilanpassade mallar för blogspotbloggarna. Läs mer om vad det innebär här. Detta är en betaversion, som är helt ny. Hittills har jag inte kikat närmare på den och eftersom jag inte själv äger en surfmobil/smartphone vet jag inte hur webbversionen ter sig på en sådan. I princip är det en väldigt nedskalad version utan bakgrund, innehållet i höger- och vänsterspalterna etc. Ungefär om att läsa bloggen i en feedläsare. I mobilversionen, som automatiskt väljs om någon surfar in på bloggen via en mobil enhet, finns även möjligheten att välja att se den vanliga webbversionen också.

Finns det en intresse av en smidigare mobilversion av bloggen, som alternativ för er som surfar via telefonen och tycker webbversionen är för klumpig, så säg gärna till så aktiverar jag funktionen. Om/när den aktiveras får ni som mobilsurfar också gärna komma med feedback på hur bloggen ser ut och hur den fungerar. Tyvärr kan jag inte själv ändra något i inställningarna så ev. tekniska problem -- vilka lär förekomma med tanke på att det endast är en betaversion -- hänvisar jag till Bloggers support, men om det inte fungerar vill jag gärna veta för då kanske det inte är lönt att behålla funktionen aktiverad.

Projekt och mönster: Färgglada näverarmband


365 saker du kan slöjda
är en slöjd-/pysselblogg, som drivs av Sveriges Hemslöjdskonsulenter. Här finns både lite modernare tekniker och kul projekt inspirerade av gamla slöjdtekniker och-material. Jag har länkat till dem förr och idag kommer ännu ett tips med ett kanske inte helt vanligt (men inte heller helt ovanligt) smyckesmaterial: björknäver.

Näverarmbanden smyckas på olika vis efter tycke också smak. Materialet kan stämplas/stansas, präglas, broderas, skäras etc och utsmyckning kan även limmas på. Instruktioner till näverarmbanden finner du här. Notera döskallarna på det svarta armbandet. Den enkla låslösningen skulle även kunna passa armband i andra material.

Tyvärr står där inte så mycket i instruktionerna för nybörjaren, som vill veta mer om hur man arbetar med näver och materialets egenskaper. Fler näverprojekt från bloggen hittar du här. Där beskrivs också lite mer kring hur näver bearbetas, vilka verktyg som behövs osv. Några fler tips för nybörjare på näver finns också här. Vill du veta mer om näver och näverslöjd kan du troligen hitta en bok på ditt lokala bibliotek i ämnet.

torsdag 16 juni 2011

Tävling: Ett hav av färger hos Inspira

Nätverket Inspira har presenterat sin första tävling, en sommartävling som går under rubriken Ett hav av färger. Du ska skapa ett smycke inspirerat av sommarens färger och havet för en chans att vinna ett av tre pärlpriser från Pagoni.

Bidraget måste vara skapat specifikt för tävlingen och inte ha visats upp tidigare. Omröstningen, som Inspiras medlemmar deltar i, är anonym, vilket innebär att du inte får avslöja vilket bidrag som är ditt vare sig genom avslöjande loggor på fotot eller genom att bilden visas upp någon annanstans medan tävlingen och omröstningen pågår. Tävlingen är öppen för att medlemmar på communityt (att bli medlem är gratis).

Senaste tävlingsdag är 24/7. Läs mer om tävlingen här.

Teknik: Stärk pärlarbeten med kastsöm




Att förstärka kanterna på sydda eller vävda arbeten med kaststygn är ett användbart tips. Hur du gör detta beskrivs bl a hos Beading Daily (tillsammans med två andra tips på hur du skapar hållbara, slitstarka pärlarbeten). På bilden ovan demonstreras hur kastsöm sys över (eller snarare runt) efterstygn: principen är den samma när du syr kanterna på pärlarbeten.

För en grövre, dekorativ effekt längs kanterna på platta arbeten, t ex det armband i flat square stitch som visas i ovan nämnda artikel, kan du sy ännu ett varv med kastsöm på det första. Du kan också inkorporera enstaka pärlor för en pärlad kant. Använd inte för många eller stora pärlor på första varvet dock eftersom det försvagar förstärkningen.

Kastsöm utan pärlor har många användningsområde. I samband med pärlarbeten används den bl a för att fästa vävda och broderade stycken på underlag, t ex när en pärlvävd remsa sys fast på ett bälte, eller som en rent dekorativ söm, t ex en läderremskantning på ett läderarmband ("laskning").




Kastsöm med pärlor
Kastsöm med pärlor är också en användbar teknik vid pärlbroderi (inklusive pärlbroderade utsmyckningar på sydda och vävda pärlarbeten). Den används både för själva broderiet och för att göra dekorativa kantavslut. För exempel på hur du syr kastsöm med pärlor för olika tillfällen, se Nordic Needle, Fire Mountain Gems och Catia Crafts. Ett exempel på kastsöm i pärlbroderi finns hos Beading Arts.

Kastsöm kan även sys om en annan söm, t ex efterstygn som på illustrationen ovan, stjälkstygn eller kedjestygn, och kallas då också snoddsöm eller cordonnet på svenska. Då sys sömmen inte genom tyget utan enbart runt pärlorna. Denna teknik kan även användas för att pärlbrodera på hand- eller maskinsydda sömmar. Se Jane Davis (handsömnad) och TC Beads (maskin).

onsdag 15 juni 2011

Projekt och mönster: Mer avancerade "pärlvävda" armband

För ett par år sedan var wraps populära och jag skrev då En annan typ av wraps -- pärlvävda armband om en typ av armband inspirerade av Chan Luus designersmycken, som började bli populära i USA. I år är enkla armband så väl som wraps i denna teknik heta i staterna och det finns betydligt fler tutorials på nätet nu än då. På grund av detta har jag uppdaterat den ursprungliga texten, men jag tyckte det passade med en ny text för de mer avancerade versionerna av dessa armband.

I sin enklaste form sys pärlor en och en mellan två läder- eller bomullssnören. Armbanden kan också breddas med ytterligare snören mellan rader av pärlor. Detta finns bl a beskrivet i projekten Triple Row Leather Bracelet och Five and Seven Row Leather Bracelet.

En annan variant där de vävda armbanden blandas med pärlsömnadsklassikern "hugs and kisses" finner du i Dressy Leather Bracelet. En annan variant -- av samma kvinna, Denise Galloway, som skrivit instruktionerna till de breda armbanden ovan -- är Homage to Eni Leather Bracelet. Här blandas stora och små pärlor där läderbanden följer formen på fokalpärlor, vilket gör att armbandet känns annorlunda jämfört med standardvarianten.


Tips: för dig som gör breda armband och tycker det är svårt att göra avslut med många trådar kan Old Navys armband, som visas här, inspirera. Hur du gör reglerbara knutna "lås" som i det armbandet kan du läsa mer om under Reglerbara halsband och armband.

tisdag 14 juni 2011

Projekt och mönster: Spännande svärdshänge i silvertråd

Om du gillar att arbeta med metalltråd och söker ett tufft motiv, som passar både män och kvinnor så kanske Gailaviras Sword Pendant Tutorial är något för dig. Ett dramatiskt vävt hänge i stram design med precis lagom mycket detaljer -- som en "juvel" i svärdsfästet -- för att ge ett välbearbetat intryck utan att störa den stilrena designen. Glöm inte att oxidera silvertråden rejält för att ge svärdet det rätta visuellt tunga intrycket.

Gailavira tipsar även om att instruktionerna kan varieras -- proportionerna ändras och längden kortas -- för att göra en dolk istället för ett stort långsvärd.

Projekt och mönster: G-klaver för smycken


G-klaven är en sirlig symbol, som används i notskrift. I smycken är den perfekt av flera anledningar: det är en symbol för musik och musiker som de flesta känner igen direkt, den är relativt enkel att forma i metalltråd och -- inte minst -- den har en estetiskt tilltalande form.

Gratis instruktioner till g-klavshängen, som passar till såväl halsband som örhängen beroende på storlek, hittar du hos Instructables och My Daily Bead. Skillnaden mellan de två är att i de förstnämnda instruktionerna hamras tråden på sina ställen, vilket ger den "den rätta" kalligrafiska stilen, medan klaven i det senare exemplet enbart böjs till. Tips: avsluta tråden nedtill med en ögla så kan du använda g-klaverna som länkar likväl som hängen.

Med dubbel tråd gör du g-klaven i Gailaviras tutorial Treble Clef Ear Cuff and Ring där motivet är integrerat med resten av smycket.

Föredrar du att arbeta i lera finns det en tutorial på DeviantArt där polymerlera används istället för metalltråd. En lite annorlunda variant finns även på For the love of beads där g-klaven formas av lädertråd som virats med koppartråd.

måndag 13 juni 2011

Tillbehör: Glasstenar -- ett billigt alternativ till cabochoner




Glasstenar eller dekorstenar, som de också kallas, säljs ofta bland blommor och i hobbybutiker [stenarna på bilden kommer från Panduro Outlet] för att användas i blomsterarrangemang, vaser och bordsdekorationer, men de kan även passa i smycken och pärlarbeten.

Glasstenarna finns i flera olika färger. Några av dem har en regnbågs-/AB-finish medan andra är marmorerade (se de lila och vita stenarna på fotot ovan). Stenarna är cabochoner med platt baksida -- idealisk att infatta eller limma fast -- och välvd ovansida. Kvaliteten är oftast inte lika bra som i glascabochoner och där kan finnas små synliga luftbubblor i glaset samt räfflor på undersidan från tillverkningen. Formen är ofta något oregelbunden liksom storleken, vilket gör att de kan vara svåra att passa in i färdiga fattningar och stommar med kant. Ett problem som inte är lika stort om du gör fattningen själv (i metall, metalltråd, pärlor, lera eller dylikt). Det är inte heller ett problem om du använder smyckestommar av den typ som används av glasfusare till deras fusade cabbar eftersom dessa inte har kanter utan bara en platta att limma fast stenen på.

Stenarna har inte lika hög kvalitet som glascabochoner för smyckestillverkning, men däremot är de betydligt billigare, vilket gör dem till ett bra val när du ska prova en ny teknik eller har en starkt begränsad budget att röra dig med. Oftast säljs de i påsar om en färg, men har du kan de även säljas i lösvikt. Då kan du plocka ut precis de glasstenar som passar dig (i form, kvalitet och ev. mönster) och du kan också köpa stenar i blandade färger.




Förutom att enbart använda dem som de är går stenarna att använda till bildhängen där en bild fästs på undersidan av stenen. Den lätt skrovliga ytan på glasstenarnas undersida gör att du inte får samma klara bild som om du använder glascabochoner, men hur mycket det påverkar bilden beror på den enskilde stenens yta likväl som hur bilden ser ut. De ofärgade glasstenarna kan också ha en lätt grön ton till skillnad från de helt klara cabochonerna. I inlägget Hängen av glass tiles och glascabochoner finns en jämförelse i bild och text mellan att använda just klara glascabochoner och glasstenar. Notera att du även kan använda stenar i ljusa, transparenta färger som då ger ett fint "färgstick" till bilden. Ovan ser du ett exempel på pärlinfattad glassten med bild.

Som nämndes i Krackelera glaskulor och stenpärlor passar glasstenarna perfekt att krackelera. Bäst fungerar det med transparenta färger där krackeleringen syns tydligare än i opaka eller nästan opaka glasstenar.

Stenarna kan även etsas eller trumlas om du föredrar en matt yta (en matt yta kan även ta bort några av blemmorna på stenen). Glastrumling kan du läsa mer om här medan etsning med etsvätskor beskrivs här. Tänk på att ev. regnbågsfinishar och andra yteffekter försvinner i processen. Jämför glasstenarna på bilden nedan.

fredag 10 juni 2011

Projekt och mönster: Smyckesdelar av svarta valnötter

Walnut necklace


Svart valnöt, juglans nigra, är ett nordamerikanskt träd vars trä används bl a i möbler. Men även nötterna används till dekorativa ändamål. När de sågas i skivor framträder spännande mönster, som gjort att nötterna använts i såväl korgtillverkning som smycken. Exempel på hur du kan använda dem i just smycken -- samt hur du sågar till dem -- finner du i projektet Walnut Season på Instructables.

På fotot ovan syns ett halsband som gjorts med lackade valnötsskivor. Notera hur varje skiva har ett unikt mönster.

Valnötsskivor (walnut slices) kan köpas färdiga på nätet. Även andra nötter och frön som tagua (vegetabiliskt elfenben) och babacu kan köpas i skivor för smyckestillverkning.


Foto Wayne Noffsinger, här använt i enlighet med CC BY 2.0

Projekt och mönster: Fingerringar med funktioner

Smycken används främst för att vara dekorativa eller symboliska, men de kan också vara funktionella. Exempel på smycken med praktiska funktioner, som tagits upp tidigare på bloggen är exempelvis Halsband för läs- och solglasögon (alternativ till de s k "senilsnörena") och Dekorativa förstoringsglashängen. Temat idag är ringar. Där några är dekorativa och även fungerar väl som enbart smycken, medan andra snarare är utpräglade verktyg/hjälpmedel.


Magnetisk ring
Magnetic Workshop rings är ett projekt som kom till eftersom upphovskvinnan hade problem att hålla rätt på små metalldelar när hon arbetade. Genom att fästa ett par magneter på en enkel ring av koppartråd kunde hon hålla rätt på bits, spik, små borr, stålringar och andra småsaker i magnetisk metall. Så klart kan de också användas för att testa om metall är magnetisk eller ej.


Nåldyneringar
En annan typ av funktionell ring, som det finns många instruktioner till på nätet är nåldyneringarna. Många görs i tyg, men de kan också tillverkas av filtad ull eller virkas. Till skillnad från vissa funktionella ringar passar dessa knappast som enbart smycken utan är rena arbetstillbehör. Tutorials hittar du bl a hos WikiHow, Vickie Howell, Poppy Chic, Roses are Blue, A Foothill Home Companion, Early Bird Special, My little nook, Wolfdreamer samt Cut Out+Keep.

För dig som tycker det är klumpigt med en nåldyna på fingret finns det ett annat alternativ med nåldynearmband (se även Cut Out+Keep).


Kompassringar
Att göra ringar med små kompasser är också relativt vanligt. Fungerande miniatyrkompasser finns hos vissa pärlbutiker och nischade materialsäljare på t ex Etsy. Enklaste kompassringarna gör du genom att limma fast en sådan minikompass på en färdig ringstomme, men det finns också andra varianter som t ex är infattade i en kistfattning (bezel set).


Klockringar
Du har kanske också sett klockringar, ringar med små fungerande klockor. I Ring with Watch and seed beads, kläs en sådan in med pärlor för en personligare prägel. Tyvärr inte några steg-för-steginstruktioner utan snarare en inspirationsbild. Tips på hur du syr egna pärlade infattningar, som du kan anpassa till klockringar, finner du här.


Jump ring opener
Ytterligare ett exempel på verktyg/fingerring, som jag inte har instruktioner till, är "motringsöppnarna", bl a sålda i pärlbutiker under namn som jump ring opener. Det är en ring av hård metall, t ex rostfritt stål, men en eller flera skåror i. Genom att lägga en motring i en tillräckligt bred skåra kan ringen öppnas med enbart en tång, vilket gör momentet mycket snabbare. Skåror kan fräsas ut med exempelvis en kapskiva på en multimaskin.


Mer mera...
Bland färdiga smycken kan man också hitta andra typer av funktionella ringar så som "thread cutter rings" (som skulle kunna vara av intresse för pärlare?), kapsylöppnarringar, libellringar (funktionen dock tveksamt användbar), bluetoothringar, lysdiodringar samt -- så klart -- ringar med öppningsbara små utrymmen, kanske mest kända för att ha använts av giftmörderskor. Det finns även specialringar för exempelvis tandläkare som kan blanda fyllningsmaterial i små koppar på fingerringen (s k prophy-ring -- även den enbart ett verktyg snarare än funktionellt smycke).

torsdag 9 juni 2011

Projekt och mönster: Smycken av vinylskivor

Hype Machine Vinyl Necklace


Gamla vinylskivor som ingen längre vill eller kan lyssna på får då och då nytt liv i händerna på en pysslig person. Kitschiga klockor och skålar är vanliga, liksom smycken (se exemplen här för fler icke-smyckesprojekt). Eftersom vinylen mjuknar när den värms upp går den lätt att forma, vilket gör den till ett användbart material.

Stela armband, s k cuffs, är kanske det vanligaste smyckesprojektet. Instruktioner finns hos bl a Lark Crafts (även en ring), Craftbits, The Beading Gem's Journal (flera olika, inkl. en video) och eHow. Förutom hos Lark beskrivs hur du gör fingerringar av skivorna hos Cut Out + Keep samt Craftbits.

Du kan också såga ut former i vinylskivan för hängen, örhängen, broscher med mera. Ett fint exempel på detta finner du i Vinyl Record Jewelry tutorial på DA. Just de blommorna används till örhängen, men skulle lika gärna kunna bli fina halsbandshängen. Hon tipsar även om att detta fungerar även med CD- och DVD-skivor (ej brännbara dock). Hur du sågar ut cirklar kan du lära här.

Andra typer av smycken du kan göra med skivorna inkluderar hängen, halsband och diadem. En del smakfullare än annat. För mer inspiration till projekt, se exempelvis Flickr eller bildgoogla för inspirationsbilder.


Du kan också använda hela skivor för att göra örhängesdisplayer. Instruktioner till detta finns på Craftbits. En utskuren variant med bordsstöd beskrivs på Cut Out+Keep.



Foto: Taylor McKnight, här använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

onsdag 8 juni 2011

Material: Syntetiska stenar

Synthetic ruby


Att en (ädel)sten är syntetisk eller lab-grown, som det också kallas på engelska, innebär att den skapats av människan i en kontrollerad miljö. En syntetisk sten är inte en imitation. Imitation betyder att något används för att imitera något annat, t ex kvartsglas som används för att imitera olika typer av kvarts.

En syntetisk sten däremot är i princip naturidentisk, det vill säga den har samma kemiska uppbyggnad och fysikaliska likväl som optiska egenskaper som en sten av samma material som brutits i naturen. En syntetisk rubin är en rubin -- den har bara framställts i en teknologisk process snarare än en geologisk. Dock kan vissa syntetiska stenar användas som imitationer för andra ädelstenar, vilket ibland är fallet med moissonit och cubic zirconia (cz), som ofta marknadsförs som diamantimitationer.


Felaktig användning av begreppet
Det kan vara väl värt att veta att inte alla smyckessäljare har full koll på korrekt terminologi och ibland används begreppet syntetisk (ädel)sten mycket slarvig. Alla typer av imitationer, även de billigaste plast- och glasstenarna kallas ibland för syntetisk sten enligt tankegången att inte minst plast är ett syntetmaterial. Ur gemmologiskt perspektiv är det felaktigt och kan bidra till många missförstånd likväl som det bidrar till att ge negativa associationer kring äkta syntetiska (ädel)stenar.

Syntetiska stenar kallas ibland för odlade eller, på engelska, cultured med inspiration från odlade pärlor. Ofta i ett försök att slippa använda sig av begreppet syntetisk som lätt ger associationer till något plastigt, billigt, fejkat osv. I USA är riktlinjerna att man inte får kalla en syntetisk sten enbart cultured om det inte kombineras med ord som lab-grown, laboratory created eller synthetic.

Ibland används ordet manmade på engelska om många typer av imitationer och syntetiska (halvädel)stenar i pärlbutiker. Detta ord omfattar alltså båda typer av sten som framställs på teknologisk väg, men ses kanske framför allt i samband med imitationer (t ex opalit, kvartsglas).


Historia
Syntetiska stenar har använts i över ett århundrade. 1902 producerade parisaren och kemisten Auguste Verneuil (1853-1913) de första syntetiska rubinerna efter att ha utvecklat en metod som i hans ära kom att döpas till verneuilprocessen. Fem år senare producerades över fem miljoner carat rubin enligt denna metod, som även används för att framställa syntetiska safirer och spineller för smycken. Men tiden lärde sig kemister att även framställa laboratorieskapade opaler, smaragder, turkoser och lapis av hög kvalitet. Med tiden utvecklades nya metoder som kunde skapa kristaller av högre kvalitet inte bara för smyckesindustrin utan även för exempelvis lasertillverkning, som kräver mycket klara och välgjorda stenar.

Även diamanter framställs i stor skala på syntetisk väg, inte minst s k industridiamanter som används till slipskivor, borr och andra verktyg, men även till smycken. Försök att omvandla kol till diamanter har gjorts sedan 1700-talet och flera försök under senare delen av 1800-talet lär ha fungerat, men få har kunnat bevisas. På 1940-talet började man i Sverige, USA och dåvarande Sovjetunionen systematiskt forska och utveckla metoder för diamantframställning.

Idag finns det så väl ädelstenar som så kallade halvädelstenar (egentligen ett förlegat om än välanvänt begrepp -- läs här) som framställs syntetiskt. Exempel på det senare är kvarts i olika färger som lab-grown citrine. Att ta fram syntetiska stenar går inte snabbt -- även om man förstås arbetar snabbare än Moder Jord -- syntetisk kvarts tar t ex en till två månader att odla fram beroende på storleken på den färdiga stenen.

En vanlig syntetisk sten i pärlbutiker är hematit, som allt som oftast är tillverkad i laboratorier snarare än i naturen. Ibland säljs de under varumärken som Hemalyke och Hematine, men allt som oftast kallas de bara hematit och vissa pärlare tror felaktigt att dels endast det som kallas hemalyke/hematine är man-made och dels att de syntetiska alternativen är gjort av något annat material. Både syntetisk och naturlig hematit är en form av järnoxid. Det som säljs som magnetisk hematit har oftast någon annnan metall också inblandad. I princip alla nya hematitpärlor idag är syntetiska, oavsett vad de kallas. Hur du kan testa skillnaden mellan naturlig och syntetisk hematit beskrivs här.


Varför syntetiska stenar?
Det finns många anledningar till varför syntetiska stenar används och det handlar inte bara om att de skulle vara ett billigt och behändigt budgetalternativ.

Syntetiska stenar är inte billiga, men med hänsyn till deras kvalitet (bra färg, inga inneslutningar) är de betydligt billigare än "originalen" från naturen. I vissa fall kan en syntetisk sten vara hälften så dyr som motsvarande naturlig sten. Om en smyckeskonstnär/stenslipare eller kund vill ha en mycket stor sten kan det därför vara ekonomiskt försvarbart att välja syntetiskt. Samma sak om stenen bör vara av hög kvalitet.

Dock finns det idag också en annan mycket vanlig anledning till att välja syntetiskt: naturliga stenar är en ändlig resurs och det börjar bli svårare och svårare för gruvindustrin att hitta riktigt högkvalitativa ädelstenar. Som med mycket annat har människan börjat utarma beståndet. Så även om pengarna finns är det inte säkert att en sten av rätt färg, storlek och/eller kvalitet finns till salu. Detta är faktiskt en av anledningarna till att många stenar idag behandlas för att exempelvis färgen ska bli bättre, inneslutningar osynliggöras osv! (Läs mer om ädelstensbehandlingar här.)

Lägg till det att varierande förhållanden i naturen gör att en hel del stenar får just inneslutningar, sprickor, ojämn färg osv, vilket kan göra det extra svårt eller omöjligt att hitta en tillräckligt stor sten med god klarhet i de fall designen kräver detta.

En tredje anledning till att syntetiska stenar används är att de oftast är mycket värmetåliga. Det innebär att de kan användas på ett sätt som naturliga stenar inte kan, t ex bakas in i silverlera som bränns i brännugn, gjutas fast direkt vid metallgjutning eller användas i smyckesdelar som sedan hårdlödas.

En fjärde anledning att välja syntetiskt finns också: hållbarhetsaspekten. En syntetisk sten ger ett stort ekologiskt fotavtryck, det är ingen energi- eller materialsnål process, men det ska ställas i relation till en mycket nedsmutsande gruvindustri (det blir tonvis med avfall för varje gram guld exempelvis) som ibland också har andra etiska problem än enbart potentiella och reella miljöproblem. Sociala missförhållanden med underbetald utnyttjad arbetskraft, expropiering av mark, barnarbete, dålig arbetsmiljösäkerhet osv. I vissa områden kontrolleras gruvorna olagligt av exempelvis knarkkarteller, guerillor eller totalitära regimer. De afrikanska blodsdiamanterna, som användes för att finansiera grymma krig, och Burmas rubinhandel är bara två exempel.


Summering
Allt det sagt är det inte så att alla juvelerare, smyckestillverkare och stenslipar (för att inte nämna kunder) gillar att använda syntetiska stenar. Sharon Elaine Thompsons artikel i ämnet sätter fingret på en viktig punkt: för traditionella juvelerare är värdet på stenarna viktigt och de vill hålla sig till de gamla, klassiska materialen vilket utesluter syntetiska alternativ. Samtidigt finns det många smyckeskonstnärer som vill tänja på gränserna och använda nya och spännande material -- men för dem är syntetisk sten för traditionellt eftersom de ser det enbart som en variant av naturliga ädelstenar. De syntetiska stenarna hamnar därför mellan två stolar och intresset för dem är svagare än det skulle kunna vara om fler såg till deras positiva egenskaper.

Ytterligare ett problem är just det att syntetiska stenar dras med de negativa associationer som nämndes inledningsvis, vilket får såväl producent som konsument att tveka.

Det finns för- och nackdelar med alla materialval och till syvende och sist är valet personligt (samt beroende av marknaden). Oavsett om man välja att arbeta med syntetiska stenar eller ej är det viktigaste kunskap och information: det är viktigt som köpare -- ädelstens- såväl som smyckesköpare -- att veta vad man får vare sig det handlar om huruvida en sten är behandlad på något vis eller ifall stenen är framställd på naturlig eller artificiell väg. Genom att öppet och ärligt redovisa en sten och dess ursprung ökar förhoppningsvis även kunskapen och därmed förbättrade möjligheter att se skillnaden mellan (billiga) imitationer och kvalitativa alternativ som syntetiska stenar.



Huvudsakliga källor:
Rings & Things Gemstone Index: Lab-grown quartz
Sveriges Gemmologiska Riksförening: Färgädelstenar
Thompson, Sharon Elaine (2010): When to Use Lab-Grown Gemstones. Art Jewelry July 2010.
Wikipedia: Synthetic and artificial gemstones


Foto Geologicharka (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

tisdag 7 juni 2011

Projekt och mönster: Plastskedsrosor




Ännu mer återvinning. Denna gång kanske det inte är ett material som känns igen vid första anblicken av dessa stora tjusiga plastrosor, som kan användas till halsbandshängen, broscher med mera. För att göra de naturtrogna rosbladen används vanliga engångskaffeskedar av plast, vilka försiktigt smälts till rätt form över ett ljus eller annan tillräckligt het värmekälla. Instruktioner hittar du på Cut Out+Keep.

Tips: Känns vitt för tråkigt kan du alltid måla rosen med akrylfärg eller annat passande färg för plast.


För fler exempel på blommor för smycken, som formas över en ljuslåga, se Blommor av organza och andra syntetiska tyger. Än mer smält plast finner du under Pärlsmältning.

Projekt och mönster: Hängen av häftstift



Det finns egentligen inga gränser för vilka material man kan använda till smycken (bara man försäkrar sig om att de inte är hälsovådliga eller olagliga). Här är ännu ett exempel på det: hängen av metalltråd -- och häftstift (!). Har du ingen ståltråd kan du även byta ut det mot en annan sorts kontorsmaterial, ett gem. Instruktioner finner du i tutorialen Thumbtack Jewelry på Cut Out + Keep.


måndag 6 juni 2011

Tävling: Native American Necklace Contest

Temeat bakom bloggen Perles et Dent'Elles har presenterat en ny pärltävling. Temat är den gamla filmklassikern Dansar med vargar, Kevin Costners flerfaldigt oscarsbelönade indianfilm från 1990. Du ska, inspirerad av denna, göra ett halsband du anser skulle passa en indiankvinna.

Det finns ett par viktiga tävlingsregler ditt bidrag måste hålla sig till. Dels ska halsbandet sys i peyote, dels ska du använda färgerna brunt, beige samt ytterligare tre färger som du själv väljer. Materialet ska bestå av seed och/eller cylinder beads samt andra enligt dig passande material, t ex fjäderar, benpipor, träpärlor osv. Länk

Designen ska självfallet vara din originalkreation och den kommer att bedömas av en jury efter tre kriterier: kreativitet, teknisk skicklighet/kvalitet samt hur väl den passar tävlingstemat. Vinnarna får presentkort från någon av tävlingssponsorerna, som beror på var i världen vinnaren bor (här finns så väl västeuropeiska som amerikanska och ryska pärlbutiker med).

Ditt bidrag ska vara inskickat senast 1 september. Läs mer om tävlingen på Perles et Dent'Elles (tävlingsregler på engelska, franska och ryska).

Nyhet: Låsbara motringar


Det kan vara frustrerande med motringar, som inte håller helt tätt, inte minst om de används tillsammans med tunn tråd som lätt slinker igenom även den minsta springa. Det finns lösningar på problemet som inte kräver lödda ringar (fungerar inte alltid med en ring som är sluten från början och det fungerar inte alltid att löda efteråt) eller fula splitringar. Ett alternativ är extra säkra och tättslutande öppna motringar som Snapeez och Jumplocks.

Ett annat alternativ är öppna ringar med en låsmekanism. Det finns några olika varianter på marknaden så som Lokrings i sterling och 9 karat guld. Framför allt finns de i just äkta silver, men det finns nu även lättillgängligt alternativ i såväl ädel som oädel metall. BeadSmith lanserar Lock-In motringar i silverpläterat, antitarnishbehandlad mässing ("guldfärgat") och sterling silver. Ringarna hålls ihop av en tapp i ena änden som fästs i ett hål på den andra. När ringen sluts, kläms tappen samman för en stark, sluten länk. En demovideo som visar hur de används hittar du på BeadSmiths hemsida.

Silver- och mässingsringarna finns även i varianter med tvinnad tråd.


Foto © BeadSmith/Helby Import Co.

fredag 3 juni 2011

Projekt och mönster: Beaded bead chain

Detta är något av en variation på "virade" pärlade pärlor, men istället för att göra separata pärlor så sys de istället som utsmyckning direkt på de trädda pärlor som utgör själva halsbandskedjan i en teknik som påminner om spiral rope. Detta är ett projekt där ditt val av pärlstorlekar och -former påverkar slutresultatet och kan leda till en mängd olika variationer av grundmodellen.

Instruktioner hittar du hos Bead Mavens.

Tävlingar och utmaningar: Juniutmaningar


Ny månad betyder nya utmaningar, men först ska jag passa på att nämna att Gerberatävlingen, som du kan läsa mer om här har fått förlängt datum. Anledningen kan du läsa på Perle4U:s blogg.


Art Bead Scene Blog
Månadens inspirationsalster är tavlan Ophelia av Odilon Redon. Som vanligt måste ditt alster innehålla minst en art bead, tillverkad av dig själv eller någon annan. Ditt bidrag kan vara ett smycke likväl som något annat, bara det innehåller art beads. Priser kommer att delas ut till en vinnare kommer att dras bland godkända bidrag, som ska inkomma senast 30/6. Vill du delta i månadens blog tour är deadline 29/6. Som vanligt kan det vara bra att lämna in ett bidrag i början av månaden för chansen att lyftas fram som veckans designer på bloggen. Läs mer här.


La Bella Joya: Margie and Me
Marcie inspireras av sommaren och erbjuder två miamiinspirerade paletter, som vanligt en från Margie Deebs färgbok och en från henne själv. Margie and Me är en ren utmaning utan priser. För dig som vill delta i denna smyckesutmaning finns det två datum att hålla i minnet: 16/6 är inspirationsdag och sedan den 28/6 är det "reveal day" då du postar ditt smycke på din blogg, Flickr-konto eller liknande. Läs mer om utmaningen här.


Operation Tackle That Bead Stash
Månadens moodboard fokuserar på blått, turkos och silver. Ditt bidrag kan vara ett smycke såväl som någon annan form av alster -- bara det innehåller pärlor (eller är egentillverkade pärlor). Deadline är 30/6 kl. 18 (GMT). Bland bidragen kommer en vinnare att dras som vinner ett sytt örhängeskit. Läs mer här.


Vintaj Blog
Vintajs juniutmaning med tema Rustic Barn slutar som vanligt i början av månaden, närmare bestämt redan idag (3/6), men du kan redan nu förbereda dig för juli månads utmaning, som har temat Caribbean Sunset. I skrivande stund har inget slutdatum angivits för utmaningen. Som vanligt röstas vinnaren fram och en deltagare blir även editor's pick. Vintaj accepterar såväl smycken som andra alster (t ex scrapbooking, altered art mm). Läs mer här.

torsdag 2 juni 2011

Projekt och mönster: Skapa cabochoner av glaspärlor


Gwacie från Gwacie Beads beskriver på Dark DIY hur du kan slumpa [en term som används inom glasfusing] en pärla så den blir en cabochon istället. Passar inte minst bra om du har en sprucken pärla eller en som är ful på ena sidan -- eller bara för att du helt enkelt hellre vill ha en cab än en pärla.

Att slumpa pärlor på detta sätt funkar bäst för vad som kallas "soft glass", men det kan vara svårt att få bra resultat med boropärlor, dvs glaspärlor i borosilikatglas, även känt som Pyrex (enligt denna källa).

Som nämns här kan du även slumpa cabochoner av glaskulor/spelkulor.


Har du inte utrustning för glasfusing? Om du spräcker en glaspärla som det beskrivs i instruktionerna -- eller har en redan sprucken pärla -- kan du istället slipa ned baksidan för att få bort vassa kanter och ev. fila tills hålet inte syns mer. Passar speciellt bra om du ska använda cabochonen i en kistfattning (bezel), pärlad infattning eller liknande där kanten ändå inte syns. Slipa för hand eller använd t ex en slipskiva på en multimaskin ("dremel"). Du kan också slipa ned vassa kanter i en stentrumla eller bytta med lock, läs mer under Glastrumling.


Via.

onsdag 1 juni 2011

Material: Silver-filled -- ett alternativ när silverpriserna ökar?

Gold-filled (BrE rolled gold) känner troligtvis de flesta till, ett alternativ till solitt guld vilket är hållbarare än guldplätering. Med dagens fortsatt ökande priser på silver har ett bättre alternativ till silverplätering börjat marknadsföras på marknaden i USA: silver-filled eller sterling silver-filled, även känt som sheffield silver eller rolled silver. Produkten har funnits i flera år, men pga av silverpriserna har intresset för materialet ökat och flera amerikanska butiker framför allt marknadsför så väl tråd som smyckesdelar i denna hållbarare silverplätering.

Liksom gold-filled handlar det om ett material vars kärna består av oädel metall (i detta fall oftast en kopparlegering), som har fått ett överdrag av silver, antingen finsilver eller sterling. Överdraget valsas på den oädla metallen på samma sätt som vid tillverkning av gold-filled, vilket ger ett betydligt slitstarkare och tjockare lager av ädelmetall än vid plätering.

Liksom med gold-filled kan tjockleken på silverlagret variera. Silver-filled har varit vanligare i 1/40, men det finns även varianter i 1/20 och 1/10. 1/20 innebär att silvret utgör minst en tjugondel av volymen så ju lägre siffra på slutet, dessto högre kvalitet. I USA regleras i lag hur tjockt guldlagret ska vara för att en produkt ska få kallas gold-filled, men det finns ingen motsvarande kvalitetsreglering av silver-filled.

Silver-filled ska kunna lödas, patineras och trumlas/poleras på samma sätt som solitt silver. Tråden kan även hamras och sandas lätt utan att silverytan skavs av, enligt The Beading Gem's Journal, som också uppmärksammat materialet. Mer om silver-filled kan du även läsa hos några av de butiker som numer har ett utbud av tråd och smyckesdelar i materialet: Beadaholique, Fire Mountain Gems och Beaducation. Fire Mountain Gems säljer silver-filled av varumärket Sterling Silver-Filled, vilken är antitarnishbehandlad för att inte oxidera.

Priset, enligt Beadaholique, är ungefär hälften jämfört med samma produkter i sterling silver.