sidor

torsdag 23 juni 2011

Inspiration: Pärlmixar -- inspiration och utmaning


Pärlmixar är vanliga i butikerna, inte minst bland seed beads. Med en färdig mix får man en blanding av pärlor som passar bra ihop. Det finns flera fördelar med mixar: du får många färger/former utan att behöva köpa flera olika påsar/strängar; har du svårt att blanda färg själv får du hjälp på traven; färgkombinationerna kan inspirera dig att använda färger du inte själv tänkt på att blanda samman. Och så vidare.

Men om du hamnar i en situation där du har många påsar/burkar med pärlmixar som aldrig blir använda så är du faktiskt inte ensam. Det finns många pärlare som lockas att köpa mixar för dess inspirerande och lockande färg- och pärlkombinationer, med som sedan aldrig kan komma på något att göra med dem. De blir hyllvärmare: fina men orörda. Andra köper inte mixar överhuvudtaget eftersom de inte tycker om att arbeta med blandade pärlor utan vill ha varje färg separat.

En pärlmix kan ibland vara ett sätt att inspireras och även ta sig ur en period av idétorka, men den kan med andra ord ibland också orsaka idétorka. Det kan vara en utmaning i positiv såväl som negativ bemärkelse.




Olika pärlmixar
Pärlmixar kan delas upp i två olika grupper: de som består av en sorts pärlor i samma form och storlek i en blandning av färger och de som består av pärlor i blandade former, färger och storlekar. De senare är besläktade med vad som kallas bead soups, som jag beskrivit närmare här. Skillnad mellan en mix och en pärlsoppa är att den senare i sin ursprungliga betydelse är blandade slattar av pärlor som blivit över och därför kan blanda färger hej vilt -- se fotot nedan -- medan en mix är mer genomtänkt i sitt färgval. Ibland används bead soup som en synonym till bead mix/pärlmix.

Pärlmixarna kan bestå av pärlor ton-i-ton eller helt olika färger. En del använder många olika nyanser medan andra bara innehåller några få. Vanligtvis har pärlmixar med stora pärlor färre nyanser än mixer med småpärlor.

I vissa fall kan pärlmixar i samma färgkombinationer köpas i olika "utförande". Till exempel kan samma röd-rosa mix från Miyuki köpas som 15/0 seeds, 11/0 seeds, 8/0 seeds, drops, cubes eller blandade pärlor. Då kan du kombinera just de pärlformer du vill ha, t ex köpa en påse drops och 15/0 i samma färgkombo. Det är inte bara "småpärlor" som finns i samma färgkombos. Du kan även hitta exempel på att både små och stora pärlor finns i samma färgmixar, inte minst bland tjeckiska pärlor där pärlimitationsmixar, fire-polishedmixar och rocaillemixar finns i samma färgkombinationer. Exempelvis har Wild Things askar som blandar rocaillemixar och större pressglaspärlor i samma färgställning.

Oftast köper man färdiga mixar i butik, men det går också att göra sina egna. Ett "recept" på hur du gör en bra, balanserad mix finns på Beadwork.about.com. Du kan också modifiera en färdig mix genom att "spetsa" den med lite egna pärlor. Det kan vara bra om du vill göra ett projekt och inser att mixen innehåller för få pärlor för att färdigställa det. Blanda i dessa pärlor innan du börjar: det kan vara svårt att blanda till en helt ny mix om den gamla tar slut eller håller på att ta slut mitt i ett projekt (om du inte minns exakt vilka proportionerna var mellan de olika pärlorna och har alla nyanserna hemma).

I några fall säljs pärlmixar (av seed beads) med färgerna separerade i olika rör/tuber, men oftast är mixarna blandade i en påse eller på en tråd. Det är dessa blandade mixar som denna text handlar om.




Vad kan man göra med dem?
Beroende på vilken typ av pärltekniker du använder dig av kan olika mixar passa just dig. En pärlmix som blandar former och storlekar kan vara svårare att använda om du arbetar mest med pärlsömnad, -vävning och virkning där du ofta vill ha pärlor i en storlek och sedan själv välja om/när du vill fälla in accentpärlor. Det är enklare att arbeta med blandade former och storlekar i exempelvis pärlbroderi och trädda smycken.

Ett undantag är friform: att sy exempelvis freeform RAW i NanC Meinhardts stil fungerar bra med blandade storlekar/former. Just denna teknik är en jag personligen gillar att använda mig av. Det är ett kul sätt att arbeta där du varken behöver tänka så mycket på formen (den är ju fri) eller färgerna (eftersom du har en färdig färgmix). För andra typer av friform kan det vara lättare att använda pärlmixar i en storlek -- rent generellt är dock friform ett bra användningsområde för just mixar av olika slag. Läs mer om friform här.

Hoop Dreams (pdf-fil) är ett örhängesprojekt, som i all sin enkelhet ger ett bra exempel på hur man kan använda blandade pärlor eller en pärlsoppa i brick stitch om en stomme (här: creoler).

Pärlmixar av seed beads/rocaillepärlor i en storlek passar bra i arbeten utan mönster, men gärna med lite struktur som t ex i herringbone eller arbeten med olika form av "embellishements" som fransar, uddar, picoter, overlays eller liknande. Då ger färgmixen en varierad, levande yta som kan göra den mer intressant än samma arbete sytt, virkat eller vävt i en färg. Ett exempelprojekt i högen är Lavender Fields. Tänk dig själv samma armband i en färg eller i ett mönster av färger (dvs där färgerna inte sys slumpvis utan i exempelvis rader eller en viss färg används i varje "udd") -- inte bara val av färg utan också hur färgerna arrangeras påverkar hur slutresultatet upplevs!

Pärlmixar med olika färger av större pärlor passar i många olika smycken, inte minst trädda men också länkade (inklusive "rasselarmband" och klusterhängen där pärlor på hattpinnar länkas samman), knutna osv. Ju större pärlor, desto mer separerade upplevs färgerna: med rocaillemixar kan de olika färgerna på pärlor smälta in i varandra i det färdiga arbetet på ett sätt som stora pärlor inte riktigt gör.

Blandade pärlor kan med fördel även användas i trådarbete där de kan användas i allt från kluster till mosaikhängen. Vanligtvis används större pärlor här. Exempel på projekt är Summer Cheer, Woven cuff, Mosaic Pendant och Spiral Pendant. Denna typ av projekt passar även överblivna pärlslattar från andra projekt och enstaka pärlor likväl som köpta pärlmixar.

Passar även för metalltrådsvirkade smycken, inte minst en- eller flerradiga kedjor där pärlorna virkas fast i luftmaskor.

Ett enkelt sätt att använda en blandad pärlmix är att göra ett flerradigt, gärna tvinnat, halsband. Om du använder små pärlor kan halsbandet komplimenteras med ett passande hänge eller fokalpärla, som tar upp någon av färgerna i mixen (gärna en av accentfärgerna, dvs en färg som iLänknte finns så mycket av i färgkombon).

Pärlmixar passar bra som accentpärlor kring en eller flera fokaldelar, men ibland passar de bäst på egen hand utan en fokalpärla som konkurrerar om uppmärksamheten. Det beror på hur mixen ser ut i fråga om form och färg.


Övriga tips
Pärlmixar med större pärlor och fokalpärlor, t ex strängar med blandade stenpärlor kan vara perfekta om du vill göra hängen eller smycken med bara en pärla (exempelvis ringar) och det inte passar att köpa en hel sträng av en stensort. Att köpa pärlorna styckvis kan vara dyrare än att köpa på sträng så en sträng blandade stenar kan vara en "gyllene medelväg". Inte minst användbart om du vill göra smycken att sälja i mindre skala och därför vill ha ett utbud med smycken i olika färger/material för att passa olika kunders smak. Nackdelen är att om du köper över nätet kan du sällan vara säker på exakt vilka stensorter som finns på just den sträng du köper eftersom de kan variera stort.

Det kan vara svårt att avgöra hur lång en pärlmix räcker om den innehåller blandade storlekar och former. Om du har ett speciellt projekt planerat är det bra att ha i åtanke och kanske köpa en större mix eller två förpackningar.

Ibland kan mixar skilja sig mer från förpackning till förpackning än annars. Om du ska använda mer än en förpackning till ett och samma projekt kan du hälla pärlorna i en gemensam påse eller burk för att få en gemensam mix.

Är du äventyrlig kan du också blanda samman två helt olika pärlmixar, t ex en grön och en lila, men se till att färgkombinationerna inte blir för oroliga. Du behöver inte blanda mixarna i lika delar utan testa att först bara hälla en liten skvätt från mix A i mix B för en accent.

Om du har en mix med lite större pärlor, som pärlimitationerna på bilden ovan, vilken du inte är helt nöjd med kan du testa att ta bort pärlorna i en av färgerna (eller flera) för att få en färgkombo som passar dig bättre. Kanske dela upp mixen i två mindre mixar med olika färgkombinationer. Det går förstås även att göra med rocaillemixar, men det tar oerhört mycket mer tid att sortera ut så små pärlor.

Istället för att efterhand slå ihop slattar till pärlsoppa kan du spara varje slatt för sig och sedan, när du har tillräckligt många eller stora slattar, kombinera dem i färgmatchande mixar. Fundera på om du vill blanda olika former eller t ex göra en droppmix som är separat från rocaillemixen.

Om en mix har pärlor i olika storlekar kan det vara svårt att helt slumpmässigt plocka upp pärla efter pärlor då de minsta pärlorna lätt hamnar under de stora, som plockas först. För att få en jämn fördelning av pärlorna kan du behöva medvetet blanda om och plocka upp några av de minsta pärlorna emellanåt för att det inte ska sluta med att du bara har dem kvar. Om du har plats kan du innan du börjar pärla hälla upp mixen i en sträng på bordet och sedan plocka pärlor en efter en i den ordning de kommer, från ena änden av strängen till den andra.

*

Har du själv några tips kring att använda pärlmixar? Skriv gärna en kommentar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.