torsdag 22 maj 2014

Ordlista: Carat och karat


När det kommer till smycken i ädelsten och ädelmetall så finns det två begrepp man måste lära sig att hålla isär, men som är så lätta att blanda ihop eller stava fel. Det handlar förstås om carat och karat. För att komplicera saken kan karat stavas med såväl k som c på engelska beroende på i vilket land du befinner dig och carat kan på svenska också kallas metrisk karat.

Karat, förkortat k (eng. äv. kt), är en enhet som mäter renheten i guldlegeringar. 1 karat är 1/24 av den totala vikten. 24 k betyder alltså 100 % guld. 18 k är en vanlig halt i smycken och innebär att legeringen innehåller 18/24 (ca 75 %) rent guld. Tidigare var 18 k den lägsta renheten smycken fick innehålla för att kallas äkta guldsmycken i Sverige, men efter anpassning till europeisk standard är lägsta guldhalten idag 9 k, vilket motsvarar ca 37,5 % guld.

Ordet karat lär komma från viktenheten carat då ett visst gammalt guldmynt vägde 24 carat.

Carat eller metrisk karat, förkortat c (eng. äv. ct), är en viktenhet för ädelstenar. Sedan 1914 är 1 carat definierat som 200 mg och då fick enhet även tillnamnet metrisk karat för att skilja den från andra carateneheter. Ursprunget till namnet kommer från ett grekiskt namn, troligtvis med arabiskt ursprung, för johannesbrödsträdets (carob) frukter vilka användes som vikter då de ansågs variera väldigt lite i vikt.

Eftersom det är en viktenhet säger carat egentligen inget om ädelstenens storlek då en tätare, tyngre sten på 1 c är mindre än en lättare sten med samma vikt. En diamant på en carat är därför något mindre än, säg, en smaragd med samma vikt då diamanten har större densitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails