tisdag 15 april 2014

Nybörjare: Så öppnar och stänger du motringar korrekt


En av de mest grundläggande teknikerna en blivande smyckestillverkare bör lära sig är det korrekta sättet att öppna och stänga motringar (ibland kallade bindringar eller bindöglor). Att öppna ringarna på rätt sätt är viktigt eftersom de annars kan deformeras eller bli svåra att stänga utan att de glappar.

Hur du öppnar och stänger motringar kan du se i exempelvis videon ovan, som tar upp många av de viktigaste punkterna. Vill du ha instruktioner på svenska så finns detta bl a hos Smyckesmani (dock ej i videoform).

Den böjda spetstången är ett perfekt verktyg för att stänga motringar. Testa själv om du tycker det är enklast att använda en rak och en böjd tång eller två böjda. Anledningen till att man kombinerar två olika tänger som ovan är ofta rent praktisk: om man köper tänger i ett set ingår oftast en av varje.

Ett alternativ till att använda två tänger är att använda en ringöppnare. Den används framför allt av när man måste öppna och stänga många motringar (t ex för chain maille) eftersom det gör jobbet snabbare och man får även ena handens fingrar fria (bra om du vill hålla i en kedja eller liknande som riskerar att trassla sig eller halka isär om du släpper den). Ringöppnaren används tillsammans med en tång. Hur den fungerar kan du se i videon nedan:
PS! Tycker du videorna är för små för att se detaljerna? Klicka på YouTube-loggan på respektive video för att se den i stort format direkt på YouTube.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails