onsdag 22 januari 2014

Material: Sea pottery -- keramikskärvor från havet


findings


Sea glass, strandglas, har du troligtiv hört talas om, men känner du till sea pottery? Det är inte bara glasbitar som slipas av sanden och sköljs upp på stränderna utan även keramik- och porslinsskärvor.

Skärvorna är ofta mönstrade eller glaserade i olika färger. Om skärvan kommer från bottnen av ett föremål så kan man ibland få se hela eller delar av tillverkarens stämpel. Det finns även exempel på helt vitt eller terrakottafärgat sea pottery där havet slipat bort all glasyr och mönstermålning så att bara själva porslinet eller keramiken är kvar. Små skärvor av olika slag är vanligast, men fynd kan även inkludera delar av handtag och pipar på tekannor etc.

Precis som med strandglaset är det enklast att finna keramikskärvor vid stränder som ligger nära de gamla vältrafikerade handelsrutterna. Personligen upplever jag det som svårare att hitta sea pottery: hittills har jag bara funnit ett par små keramikskärvor jämfört med någon handfull strandglas när jag letat runt Skälderviken. Men chansen att finna glas- och keramikskärvor varierar förstås från strand till strand.

Svårt att hitta sea pottery? Liksom sea glass säljs det på ställen som Etsy, ibland med redan borrade hål. Och liksom med sea glass kan du även imitera utseendet hemma genom att köra skärvor i en stentrumla (var dock noga med att då inte kalla det sea pottery/glass om du säljer det!).


found
found


PS! Mer om strandglas kan du läsa här och om du är intresserad av s k beachcombing så rekommenderas även blogginläggen Bärnstensletning och Smycken av naturens skatter.


Foto: Jenny Spadafora [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC-SA 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails