fredag 13 december 2013

Teknik: Knutet paljettbroderi


Paljetter är inte pärlor, men nästintill så därför har de en liten, men självklar plats i en pärlblogg. Dagens tips är en variant på några av de enklaste stygnen för att brodera pärlor.

Ett vanligt sätt att sy fast enstaka pärlor är att fästa dem med en pärla. Denna pärla kan istället bytas ut mot en fransk knut (= broderistygn). Instruktioner till detta finner du i Design*Sponges projekt French Dot Constellation Runner. Hur stygnet kan se ut med blomformade paljetter kan du se ett exempel på här.

Franska knutar kan även sys med en "svans", som i videon ovan. De kallas då för pistillstygn (eng. pistil stitch, elongated french knot, tail french knot etc). Även detta stygn passar bra till paljetter. Ett exempl på pistillstygn med stjärnpaljetter hittar du här. Missa inte heller varianten med täta stygn här.

Tips: Glöm inte att du kan lägga paljetter lager på lager för olika effekter (jämför med med Ziddhartavideon nedan), t ex en mindre rund paljett på en större eller en blomformade paljett på en fyrkant. Eftersom de är så tunna kan du lägga två, tre paljetter ovanpå varandra utan att det påverkar tjockleken nämnvärt.


PS! Instruktioner till att sy fast paljetter med pärlor finner du hos Ziddharta (video) och på Naima's Bellydance Blog.

Mer paljetter:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails