tisdag 4 december 2012

Teknik: Stjälksöm med pärlor och paljetter
Att brodera stjälksöm med pärlor är en lika enkel som effektfull teknik. Sömmen sys vanligtvis som fritt stygn på tyg eller andra broderiunderlag, men som synes i bilderna här så fungerar det även utmärkt att sy på räknad väv som aida.

Stjälksöm används främst till linjer och bårder. Speciellt om man syr vartannat stygn med en andra färg så får man en bård som påminner om en snodd (jämför även med pärlsnoddar sydda i läggsöm).


 


De bästa instruktionerna till pärlade stjälkstygn har jag funnit i La Broderie des Perles av Yukiko Ogura, en bok du kan läsa mer om här. I den boken finns även flera mönster där stygnet används. På nätet finner du tydliga instruktioner hos Naima. På hennes blogg finner du även en variant med både pärlor och paljetter, som hon kallar rope sandwiches efter namnen på de stygn hon kombinerar.

Tips: för att få en linje som börjar och slutar rakt, som den tvåfärgade sömmen i första fotot, så börjar du med att sy ett halvt stygn och avslutar på samma vis.

Som nämns hos Naima kan stygnen sys antingen "platt" eller i lösare bågar, vilket man får genom att trä på några extra pärlor i varje stygn så att stygnen står upp från underlaget. Jämför blomman ovan med bårderna i det översta fotot. I clump beading används en liknande teknik med ännu lösare bågar för att skapa upphöjda runda motiv.

Stjälkstygn passar också bra att sy som ramar runt cabochoner och systenar. Instruktioner finner du hos Naima.

Ett annat liknande enkelt motiv man kan sy med stjälkstygn är rosor. Tyvärr har jag inte hittat några instruktioner på nätet, men de beskrivs bra i bl a Yukiko Oguras böcker, t ex La Broderi de Perles. Du kan dock jämföra med instruktionerna hos Di van Niekerk, vilka är för sidenband snarare än pärlor.

Förutom som helt pärlat stygn kan man även använda enstaka pärlor på stygnen så att tråden syns (se snoddsöm nedan för exempel på detta). Instruktioner -- om du skulle behöva det -- finns bl a i Jane Davis bok Bead Embroidery: The Complete Guide.

SnoddsömMan kan också sy kastsöm över stjälkstygn, vilket då kallas cordonnet eller snoddsöm, och fästa pärlorna i kaststygnen. I fotot ovan kan du se två olika varianter på stjälkstygn respektive snoddsöm. I exempel 1 sys med en pärla i varje kaststygn och i exempel 2 sys med tre pärlor per stygn. Hur väl pärlorna täcker brodergarnet i stjälkstygnen beror på pärlornas antal och storlek samt hur långa stjälkstygnen är: här sys med relativt långa stygn.

Exemplen kan jämföras med 3, som är stjälkstygn sydda med pärlor, och 4, som är stjälkstygn sydda med enbart en pärla per stygn, vilket gör att brodergarnet du syr med syns.

Instruktioner till kastsöm över stjälkstygn -- utan pärlor -- finner du hos bl a Sharon B's Dictionary of Stitches och Sarah's Hand Embroidery Tutorials. Se även Needle n Thread för tips på hur du lyckas med stygnen. Tänk på att aldrig använda vassa nålar till kaststygn och sy gärna under stjälkstygnen med nålsögat först.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails