måndag 21 oktober 2013

Teknik: Två metoder för att pärla foton
Foton är perfekta utgångspunkter för detaljerade pärltavlor med realistiska färgvariationer i sydda tekniker, broderi, vävning eller pärlplattor. Men hur skapar man då dessa intrikata pärlarbeten? Nedan kan du läsa om två helt olika metoder för att pärla ett foto.

Låt datorn skapa mönstret

Det allra vanligaste sättet att pärla ett foto är att använda sig av ett speciellt mönsterprogram på datorn, som automatiskt gör om fotot till en graf med tillhörande färgkarta. Du kan läsa mer om sådana program här. Det finns program dels för pärlsömnad/-vävning (som också kan fungera för broderi) och dels för pärlplattor. Du kan också använda dig av vissa typer av bildredigeringsprogram och korsstygnsprogram, men observera att du då inte automatiskt får upp vilka pärlfärger du ska använda.

Fördelen med att använda ett datorprogram som är gjort specifikt för att generera pärlmönster är att det går snabbt, du får en lista på de nyanser du behöver och du har sedan ett mönster att följa när du arbetar. Men för pärlbroderi finns det faktiskt även en annan metod, som inte kräver speciella program.

Med fotot som mönster

För pärlbroderier har Amy Clarke Moore visat en intressant, men mer krävande, metod för fotorealistiska pärlarbetten i bl a Beadwork magazine February/March 2006. Hon skriver helt sonika ut sitt foto och broderar sedan på det. Varje pärla väljs för hand efter den nyans som just dess plats på fotot kräver i en process, som du kan läsa i ovanstående tidskrift (s. 66-68). Det viktiga är att behålla fotots färgskiftning och jobba med många nyanser så att det fortfarande känns som ett foto och inte en serieteckning. Metoden beskrivs enligt henne även i Amy Clarke Moores och Robin Atkins bok Beaded Embellishment: Techniques  & Designs for Embroidering on Cloth. Där finns även exempel på målade motiv som pärlas på samma vis.

Denna metod är betydligt mer arbetskrävande än att använda ett datorprogram eftersom du själv hela tiden måste bedöma vilken nyans på pärlan du ska använda. Den stora fördelen med tekniken är dock att du är betydligt friare i din design eftersom du själv bestämmer hur pärlorna ska placeras. Mönsterprogram följer ett bestämt mönster, ofta i räta rader, men här kan du själv välja att t ex sy i cirklar som Amy och skapa böljande linjer, som skapar spännande effekter och förhöjer fotona på ett helt annat sätt. Se hennes arbeten för exempel på detta: till exempel väljer hon att lägga sina pärlcirklar så att de drar ögonen till en speciell detalj i motivet. Motivet avgör också om fotot ska ha en eller flera sådana "brännpunkter".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails