Michelle Griffiths [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0 |
Tidigare har du kunnat läsa om trapped beads, en teknik för att skapa spännande tredimensionella ytor för broderi. Denna gång handlar det också om en textil teknik med pärlor, som inte syns. Ja, i detta fall tas pärlorna ofta bort istället för att sys fast permanent. Det går förstås även att använda andra små ting som glasstenar, knappar, småsten, plastkorkar osv om man inte vill använda pärlor, men eftersom detta är en pärlblogg och jag vill skriva om tekniken så kommer det genomgående att talas om just pärlor.
Det finns två olika sätt att använda pärlor i shibori. Dels kan de användas för att skapa ett "bubbligt" tyg (jämför trapped beads som nämndes inledningsvis) och dels kan de användas för att skapa batikmönster vid färgning av tyg. Det senare skulle många kanske kalla just batik snarare än shibori, men båda tekniker tas upp under denna rubrik eftersom de publicerats som just shiboritekniker.
Claudia Zandstra-Burkhardt, cc by-nc-sa 2.0 |
Låt oss först kika på "bubbeltyg". För denna teknik behöver du ett tyg som krymper i värme så som exempelvis organza eller ylle. Grundtekniken är enkel: du lägger en pärla (eller motsvarande, se ovan) i önskad form och storlek där du vill ha en "bubbla" på ditt tyg och surrar fast den med tråd. När du har det antal bubblor du vill ha så låter du tyget eller stickningen sjuda (syntettyg) eller tovas (ull). Resultatet blir en kul och spännande tredimensionell textil som kan vara allt från mjukt och rustikt om det görs i ylle till skirt och eteriskt och det görs av tunn organza.
Instruktioner för ylle/tovning finner du hos exempelvis Vilten by PattyBee, Frugal Kiwi, Mrs Polly Rogers, Whip Up, Just Jussi och Noelle Noodles. Notera att de använder sig av tre olika textila material: de två första använder sig av kardad ull, den tredje av ylletyg och de sista av stickning. Se även A Felt Desire för kortfattade instruktioner och närbilder på ett filtat verk, inklusive foton av baksidan där pärlorna tagits bort. Även baksidan kan vara väldigt dekorativ (se även bilderna här).
Michelle Griffiths [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0 |
Med syntettyg, t ex polyesterorganza, är arbetsgången lite annorlunda eftersom man istället för att (maskin)tova det sjuder tyget så det likt all plast börjar krympa (men inte helt smälta) av värmen. Instruktioner finns bl a hos And Then We Set It On Fire i blogginläggen 3D Shibori on Polyester och My Try at 3D Shibori.
Se även Michelle Griffiths Flower Power Wrap för exempel på hur man kan skapa lite mer avancerade former med hjälp av t ex blomformade pärlor. Missa inte resten av hennes flickrgalleri, vilket innehåller många vackra exempel på 3d-shibori.
Traditionellt använder man dock gärna bomulls- eller sidentyg, vilket jag tyvärr inte har specifika instruktioner till. Däremot hänvisar jag till Cold Feet Quilter för en kort beskrivning av arbetsgången, men framför allt vackra bilder på några vackra exempel på denna shiboriteknik med handmålat tyg. Här kombineras pärl-/stentekniken med klassisk shiboriveckning. Mycket vackert -- och faktiskt de bilder som inspirerade denna text till att börja med! Se även detta inlägg på samma blogg där hon visar hur du kan fylla tygbubblorna med vadd så de håller sig puffiga.
Lisa Sorensen [via Flickr.com], cc by-nc 2.0 |
Du kan också följa samma instruktioner för att surra fast pärlor i tyg för att skapa mönstrat tyg. Istället för att värma upp tyget så det formar sig efter pärlorna så doppar du det då i ett färgbad och lossar sedan pärlor. Tyget kommer inte att forma sig som ovan utan förbli slätt, men med runda eller diamantformade ringar. Faktum är att denna teknik är en gammal teknik som inte är exklusiv för japansk shibori, den har bl a använts av den svenska allmogen, men då oftast med torkade ärtor eller liknande istället för pärlor. Instruktioner finner du hos bl a The Chilly Dog, Kaizen Journey och Honestly WTF.
Inspirerande, särskilt för pärlbroderi. Anna
SvaraRadera