I september kunde du se exempel på tårtkonst på pärl- och smyckestemat. Då som rent ögongodis. Här kommer du istället få några tips på tekniker och produkter för att skapa dina egna tårtsmycken.
Medan en skicklig konditor kan skapa fantastiska kreationer på frihand så finns det idag många hjälpmedel -- främst formar, men även t ex strasstenar av socker och sockerkulor -- för hemmabagare och andra, som vill göra det lite lättare att skapa fantastiska tårt- och muffinsdekorationer i modelleringspasta (tårtvärldens motsvarighet till lera). Exempel på formar för smyckes- och pärlmotiv kan du se hos t ex Kakburken och Way Beyond Cakes. Du kan även göra dina egna avgjutningar av smycken i silikon (i livsmedelskvalitet), vilket beskrivs hos bl a Viva la Cake.
Hur du gör pärlband på två olika sätt beskrivs hos Craftsy respektive Tårtdecor och Earlene har instruktioner till lösa pärlor -- lyxigaste pärlhalsbandet (med mellanpärlor, blomhängen och matchande örhängen!) hittar du hos Cake Central. Missa inte!
Hur du gör söta kaméer som den på fotot ovan beskriver SweetAmbs (se även hennes Wedgewoodtutorial). För pärlkantade kaméer utan en form, se Hanelia's.
Mer avancerade flerfärgade broscher hittar du instruktioner till hos Decorate The Cake. Hur du gör juveler av färgad choklad eller socker beskrivs här. De har även instruktioner till en enkel tiara och cocktailringar.
Instruktioner till en riktigt söt kristyrtiara, mer avancerad än den ovan nämnda, finns hos Cake Central.
Avslutningsvis kan du se en smyckad tårta (en fruntimmerstårta för Johanna för att vara exakt) med recept på densamma hos Recept.se.
~*~
För ätbara smycken snarare än tårtor med smyckesdekor, se Egentillverkade godishalsband, Ätbara pärlhalsband av kakor, Smycken av kandisocker och Godispärlor.
Foto: Keith Bloomfield, CC BY-NC-ND 2.0
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.