Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 19 september 2012

Övrigt: Tårtor på tema smycken och pärlor

Necklace Cake
Signature SugarArt/Terry Goodwin, CC BY-NC 2.0


Det finns ätbara smycken och så finns det ätbara smycken. En skicklig konditor kan skapa imponerande ätbara smycken som tårtdekor, vilket dagens bilder vill visa. Inspiration för en pärlares/smyckestillverkares födelsedag, bröllop eller annat firande kanske? Eller något för ett speciellt smyckesparty?

Eftersom blogginlägget är inspirerat av Cake Wrecks så passar det kanske bra att först tipsa om ögongodiset på deras hemsida.

Cake Wrecks är en humorblogg, som sex dagar i veckan visar humoristiskt misslyckade tårtor. Den sjunde dagen är det istället de mest imponerande, välgjorda konstverk i form av tårtor som visas. Vill du imponeras av vad en skicklig konditor kan göra så är söndagarna på bloggen väl värda ett besök. Några söndagar har temat varit smyckesrelaterat, alternativ innehållit enstaka tårtor med smyckesmotiv. En söndag vara temat smycken och klockor, vilket du kan se här. Tidigare Sunday Sweets-inlägg av intresse är Vintage Elegance, Art Deco, Eastern Elegance, Classic Beauties och -- för att se "cake jewelry" istället för jewelry cakes -- Winter Wonders.

~*~

Ett annat ställe att hitta tårtor med smyckes- och pärlmotiv är Flickr. Här ser du ett urval tårtor därifrån. För att se dem i full storlek, klicka på respektive bild som då tar dig till fotots flickrsida.

Det mest imponerande med tårtorna är i hur hög grad de är ätbara. Så långt som möjligt försöker proffsen att undvika oätbara detaljer, som skulle göra jobbet enklare men resultatet mindre imponerande. Fotot överst visar en tårta av Terri Goodwin -- och den är 100 % ätbar, t o m motringarna går att äta.



Ännu ett elegant smyckesset hittar du i denna tårta av malaysiska Najat Ahmed. Smycken är skapade i s k gum paste och sedan handmålade. Najat har även skapat hantarantårtan med pärlhalsband nedan.



Hantaran, kan tilläggas, är en del av den malaysiska bröllopsceremonin. Det är gåvor som ges av brudgummen till bruden. Hantaran brukar omfatta något sött som kan ätas av släktingarna efter ceremonin. Så som en vacker tårta.


Midlands Vintage Chic Wedding Fair @ The Old Library (59 of 116)
Foto: Keith Bloomfield, CC BY-NC-ND 2.0

En söt pärlkamé på en rosa bröllopstårta från en okänd kreatör.


Elegant  Sweet 16 Birthday Cake with  Tiffany Gift Box
CC BY-NC-ND 2.0

Stilren och elegant "Sweet Sixteen"-tårta från Grace Tari (Graceful Cake Creations). Just pärlhalsband -- som i pearls -- är populära på tårtorna, kanske inte minst för att det finns livsmedelsfärg med pärlemorglans, vilket är perfekt för att imitera riktiga pärlor.


Rock n' Roll Wedding cake
CC BY  2.0

Rock 'n' Roll Wedding Cake heter denna skapelse av sweetfacecakes. Halsbandshänget med fågeln är handmålat. Vissa detaljer, som strasstenarna på smyckena , spetsen och tyllblomman, är dock inte ätbara.


Fashionista Birthday Cake
CC BY-NC-ND 2.0

Fashionista Birthday Cake
CC BY-NC-ND 2.0

Fashionistatårtor finns det en hel del av -- och självklart måste en tårta till en fashionista innehålla smycken. Födelsedagstårtorna ovan båda är skapade av Grace Tari.


Gold and Bling wedding cake
CC BY-NC-ND 2.0
Gold and Bling wedding cake

Smyckena kan också också vara utsmyckningar med pärlor snarare än smycken för personer, som synes i bröllopstårtan ovan. Tårtan är skapad av Sweet Pea 0613.



Smycken finns även i tårtor på pirat- och skattkammarötema så som denna tårta av Emelie Gibson.


Elegant White Wedding Cake with Silver Jewelry
CC BY-NC-ND 2.0

För vissa bröllopstårtor används riktiga broscher för ett elegant äkta "bling", som är svårt att skapa med ätbara material. Här ett exempel från Grace Tari.

Till sist några småkakor i form av broscher, även de signerade Najat Ahmed, och skapade för hantaran.

Hantaran cookies
CC BY NC-ND 2.0

Om du känner dig sugen på att skapa dina egna smyckade tårtor efter allt denna ögongodis, se Söta smycken som tårt- och kakdekor. Där kan du lära dig några av knepen bakom smyckestillverkningen och få några tips på de verktyg och hjälpmedel som finns för att skapa tårt- och cupcakesmycken.


Foton: Tillhör respektive tårtkreatör, använda i enlighet med Creative Commons License (se respektive foto för licens och fotograf).

4 kommentarer:

  1. thank you so much to show us this beautiful work. You gave me an wonderful inspiration for my Window in my store

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thanks for your comment! I'm glad to hear you found it inspirational.

      Radera
  2. Svar
    1. Ja, visst är det -- och vilket arbete bakom! Tårtsmycken kan vara minst lika arbetskrävande och pilliga att tillverka som riktiga smycken.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails