Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 14 april 2011

Pärlsort: Godispärlor


Dagens pärlsort är kanske mer nostalgi och något för den med barnasinne än något som du kommer att använda i dina smycken. Vem minns inte godishalsbanden och -armbanden, som man efter lite tjat på föräldrarna kunde få köpa från godisdisken i kiosken? Det är inte helt lätt att hitta någon konkret information om godishalsbandens och därmed godispärlornas historia på nätet. I USA verkar de ha dykt upp i slutet på 1950-talet, då importerade från Nederländerna. De säljs nu bl a som "retrogodis", inte bara för barn utan alltså även för vuxna som minns godiset från när de själva var små.

"Pärlorna" är små ihåliga flerfärgade godisbitar som främst består av sammanpressat druvsocker, vilket ger dem deras karaktäristiska söta smak. De är vanligtvis trädda på elastiskt snöre antingen i form av halsband eller armband i barnstorlek. Idag finns det även specialvarianter som extra stora halsband och hela smyckes-/pärlkit med godispärlor och tråd för kreativa och sötsugna barn.

Kreativa barn kan göra pärlor av andra typer av godis också. En hel del har hål och vi har ju till och med godissnöre att trä upp dem på. Det går även att göra "kakpärlor", vilket jag skrev om i Ätbara pärlhalsband av kakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails