torsdag 18 april 2013

Bröllop: Smyckestips för brudparet som vill göra det själv
Bröllopskategorin här på bloggen skapades framför allt för pärlare och smyckestillverkare, som vill skapa smycken, accessoarer med mera till brudpar. Men sedan finns det ju även de som vill skapa sina egna smycken till sin speciella dag utan att ha några direkt förkunskaper i smyckestillverkning. Denna text är därför skriven för er.


Att lära sig grunderna
För dig som saknar erfarenheter som pärlare/smyckestillverkare finns det två vägar att gå: antingen kan du lära dig via nätet och denna blogg eller så kan du satsa på en kurs hos din lokala pärlbutik eller studieförbund. Pärlbutiker kan du finna t ex genom Pärlbutikskartan.

En kurs eller pärlparty passar dig som främst till skapa något för detta enstaka tillfälle och inte planerar att fördjupa dig mer i hobbyn efter bröllopet. På kursen/partyt tillhandahåller andra verktygen och förser dig med just de material du behöver. Att lära på egen hand passar dig som vill syssla mer mer pärlor och smycken även senare eller dig som vill spara pengar och kanske redan har några enkla verktyg och material hemma.

När det gäller att lära sig smyckestillverkning och/eller pärlarbete så får du en introduktion på sidan För nybörjare. Där finner du många olika resurser samt råd och tips för dig som vill lära dig smyckestillverkning och/eller pärlarbete. Där finner du även en kort introduktion till denna blogg, dess upplägg och utbud.

Vissa pärlbutiker erbjuder privata pärlpartyn eller endagskurser t ex för möhippegäng där man i ett litet, privat sällskap under ledning av en pärlare/smyckstillverkare får skapa smycken. Vanligast är smycken med pärlor och/eller berlocker -- enkla smycken som alla kan lära sig att få till efter bara lite träning -- men det finns även de som kan erbjuda specialinriktningar, som t ex silverlera. För vissa är detta dock snarare ett tillfälle att skapa ett minnessmycke tillsammans med vänninorna än ett tillfälle att skapa en brudutstyrsel då tiden är begränsad och partyt kan hållas väldigt nära inpå bröllopsdagen. För att hitta en lokal pärlbutik kan du dels kika på ovan nämnda karta, men notera att det även finns nätbutiker (vilka inte syns på kartan), som kan erbjuda kurser/partyn. Vissa har en lokal ni kan hålla till i, andra kommer hem till er -- eller till en annan lokal ni tillhandahåller.


Projekt och inspiration
Specifikt bröllopsrelaterade projekt finner du under kategorin Bröllop, som innehåller allt från broschbuketter och pärlblommor till tiaror och handknutna pärlcollier. Notera dock att alla projekt inte är lämpade för nybörjare -- kategorin innehåller allt från enkla till komplicerade kreationer. Tänk också på att många enkla smycken, som passar bl a till bröllop inte ligger i kategorin utan återfinns under den omfattande kategorin Projekt och mönster.


Många pärl- och smyckestillverkningssajter har sidor speciellt för bröllopsprojekt och -idéer. BeadStyle har en serie med råd och tips för den som vill designa sina egna bröllopssmycken här. Några butiker med inspirerande och omfattande bröllopsrelaterade gratisprojekt är Artbeads, Fusion Beads och Fire Mountain Gems (bläddra ned till artikelarkivet under texten).

Om du gillar devisen "something old, something new", så kanske detta blogginlägg om smyckesåtervinning kan vara av intresse liksom Minnessaker.

FMG har även ett Wedding Jewelry Style Quiz, som du kan fylla i för att få tips för både bruden och brudgummens accessoarer (notera att jag inte vet hur relevant det amerikanska quizet är för en svensk brud och brudgum).

När det gäller att välja smycken, som matchar både dig och din brudklänningsstil, så finns det några artiklar som tar upp detta. Bröllopsmagasinet och BeadStyle är två ställen där du kan läsa mer och på denna blogg hittar du texter som Smyckesfärger till klänningsfärger, Halsbandslängder och val av längd samt Smyckesdesign efter ansiktsform och hudton.


Foto: På fotot ovan ser du Wig Jigs romantiska Diamond Vines, som du får gratis instruktioner till här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails