tisdag 20 november 2012

Teknik: Glasgravyr


necklace_dragonfly_black2


Glasgravyr kanske mest associeras med presenter till dop och bröllop, men kan även användas för att rita på glashängen och -pärlor. Tekniken används bl a för att skapa motiv på dichroglas före fusing, men kan även användas på många andra typer av glas, från vanligt klarglas till speglar.

Gravyr är ett alternativ till att etsa glas, vilket du kan läsa mer om här. Instruktioner till att trumla och borra glas finner du här. För gravyr i andra material, se Gravyr med hand- eller elverktyg samt Borra och gravera i sten.

Svenska instruktioner till att gravera in mönster i glas finner du bl a hos Slöjd-detaljer och Hobbyman. Dremel har både en instruktionsvideo samt två skrivna instruktioner i projekten Gravera i glas och Glasljusstake.

Notera att man i ovanstående instruktioner genomgående graverar på tunt och klart glas där det är möjligt att fästa mönstret på glasets baksida. Om du graverar ett glashänge, som t ex har en välvd ovansida eller är opakt, får du istället rita upp mönstret på glasets framsida, vilket nämns instruktioner som de här och dessa på eHow.


DSCN0560


Att gravera mönster i dichroglas beskrivs bl a hos Glass Fusing Made Easy och Decals for Fused Glass. I det ena exemplet används gravyren för att skapa huvudmotivet, medan gravyren i det andra exemplet används för att skapa en mer levande bakgrund.

Tänk på att det gör stor skillnad om du graverar på glasets framsida eller på glasets baksida. I vissa fall kan man inte välja, t ex vid gravyr på dichroglas, speglar och opaka färger. På transparent glas har man däremot åtminstone ibland möjlighet att välja.

Foton: Amanda Siska (överst), använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0, respektive Gabriela Kuhn, CC BY 2.0. [via Flickr.com]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails