torsdag 1 november 2012

Noterat/projekt: Personliga pärlor


I ett tidigare inlägg, Personliga tags, kunde du hitta ett antal tips på ställen som erbjuder (eller erbjöd) tags och hängen med personligt utformad gravyr eller motiv. Det finns dock även ställen som erbjuder specialgjorda pärlor med gravyr. Graverade pärlor skulle kunna användas till personliga namnsmycken, egenkomponerade citat- eller affirmationshängen eller som ett alternativ till tags med logo/tillverkarens namn.

Ett företag som erbjuder pärlor i olika material med en eller flera rader av text är amerikanska Innovative Surface Art. Företaget finns även på t ex Etsy.

Även Lilly Pilly Designs, som gör lasergraverade hängen och pärlor i främst trä och snäckskal, erbjuder specialbeställningar av graverade texter och logotyper/bilder. Du kan läsa mer om det här.

Ecuadorian Hands erbjuder färgade taguapärlor och -hängen med lasergravyr.

Det finns också en etsysäljare, Tammy Fakler, som erbjuder stansade ormlänkspärlor i metall.

 Föredrar du att köpa från svenska ställen så finns det många företag som erbjuder lasergraverade produkter. Även om de oftast på sin höjd visar berlocker och medaljonger på sina hemsidor är det möjligt att de även kan gravera på pärlor åt dig (som du troligen själv får förse dem med). Det kan vara värt att leta upp några företag på nätet eller i Gula Sidorna och göra en förfrågan. För personliga hängen och tags, se Personliga tags.


Gravera själv
Vissa material är relativt enkla att gravera så ett alternativ -- om du är stadig på hand -- skulle kunna vara att själv gravera hängen och pärlor. Du kan läsa mer om tekniken här.


Stansbara pärlor
Ett alternativ till att låta gravera pärlor -- eller själv gravera -- är att själv stansa motiv och/eller ord med metallstämplar. Detta fungerar förstås inte på alla pärlor. Metallpärlor som används bör vara av mer eller mindre massiv metall och inte ihåliga, vilket är vanligt, och de bör vara av en mjukare metall som t ex koppar, tenn, silver eller mässing. Som med alla stansade smyckesdelar är opläterad metall att föredra eftersom pläteringen kan skadas av stansarna. En plan yta är också att föredra eftersom det är svårt till omöjligt att stansa på en rund yta.

Förut hade Beaducation "stampable beads", men tyvärr har de utgått ur sortimentet. Medan många pärlbutiker säljer stansbara (eng. stampable) hängen och tags är det betydligt ovanligare med butiker som annonserar om stansbara pärlor. Vill du stansa pärlor så handlar det mycket och att testa sig fram för att se vilka pärlor som passar bäst.

Hur du stansar på metall kan du läsa mer om här.

Du kan också göra egna pärlor i t ex lera (polymer-, porslins-, metall-, epoxy- etc), som är enkelt att stämpla i med metallstansar, gummistämplar och lacksigill medan materialet fortfarande är mjukt. Trä-, harts- och (oglaserade) porslinspärlor kan också stämplas med gummistämplar och bläck -- se Gummistämplar på olika material. Du kan skapa personliga stämplar själv eller låta beställa från ett företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails