måndag 8 oktober 2012

Noterat: Den andra SuperDuopärlan


SuperDuo (original) t. v. och Twin seed bead t. h.Tvåhålspärlorna är populära bland seedbeaders. Sedan Miyuki lanserades Tila Bead har tjeckerna kommit med den för tillfället kanske mest populära pärlformen med två hål. Först kom Twin Beads från Preciosa Ornela. Sedan kom SuperDuo från en annan tillverkare ("Jablonec", enligt vissa källor), vilket följdes upp av Preciosa Ornela, som gjort sin egen pressglasvariant under namnet Twin Pressed Bead och gav originalet namnet Twin Seed Bead.

Men enligt b la B&B Editor's Blog finns det även en andra SuperDuo-pärla från en okänd (tjeckisk) tillverkare på marknaden. Du kan läsa mer om detta i blogginlägget Superduo: Two beads, one name och i ett annat nyligt inlägg, New Twin beads similar to the original Superduos, kan du se en bild på alla fyra ovanstående pärlsorter sida vid sida.

"Den andra SuperDuon" skiljer sig något från de andra ovala tvåhålspärlorna eftersom den är lite trindare: 5 x 3 mm mot 5 x 2,5 mm hos de övriga. Även formen skiljer något mellan de olika pärlsorterna: Twin Pressed Bead och SuperDuo är något avsmalnande i varje ände och mer jämn i formen medan de två andra är rundare. (För en jämförelse mellan originalen Twin seed bead och SuperDuo, se även Twin beads vs. SuperDuo. Skillnaden mellan Twin seed och Twin pressed bead har tagits upp i Twinsortimentet utökat med färger och pressglaspärla.)

För att göra det ännu lite krångligare så har vissa pärlbutiker och säljare varit lite slarviga med beteckningarna. Inte minst när SuperDuo var ny på marknaden kunde man hitta säljare som sålde "SuperDuo Twin beads". För att skydda sitt varumärke bland de många liknande tvåhålspärlorna är Preciosa Ornelas Twin bead registrerat som ett skyddat varumärke, som enbart får användas för deras pärla.


UPPDATERING: Om du läser Editor's Blog nu kan du se att bl a bloggskribenten själv (liksom kommentatorn här nedan) nämner Matura Beads som tillverkaren av Superduo-originalen i kommentarsfältet. Jablonec tillskrivs Superduopärlorna hos några, bl a minst en amerikansk butik, men det är okänt vilket företag som egentligen avses med det då Jablonec nad Nisou är namnet på staden och distriktet där den tjeckiska pärlindustrin har sitt centrum -- ett namn som figurerar i mer än ett pärlföretagsnamn (t ex PAS Jablonec och gamla Jablonex). Tillverkaren av den andra Superduopärlan är fortfarande helt okänd.

6 kommentarer:

 1. För att krångla till det ännu mer, har jag hittad en pärltillverkare i Tjeckien, Matura, som säger sig vara skaparen och tillverkaren av de första SuperDuo som kom efter Preciosa Ornelas Twins Beads. Deras pärla har i alla fall den "rätta" mindre storleken. De har en webshop som heter Bead Kingdom och tillverkar sina pärlor i en gammal fabrik. Vem som är tillverkaren av den andra lite större SuperDuon framgick inte. Utöver Preciosa Ornela finns det fortfarande mindre pärlproducenter kvar i det böhmiska pärldistriktet i Tjeckien. Kineserna tillverkar ju också "tjeckiska pärlor", kanske kommer denna SuperDuo därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är knepigt som konsument ibland. Det är lite det som är fördelen med de tillverkare som skapat sig ett varumärke (Swarovski, Preciosa, TierraCast osv): man kan alltid hitta en hemsida som tydligt säger att de är tillverkaren och de är duktiga på att marknadsföra och skydda namn. Med mindre kända eller anonyma tillverkare, som kanske inte ens har hemsidor så famlar man lätt i mörkret -- om man inte själv köper direkt från källorna -- och det blir så oklart vem som egentligen tog fram originalen.

   När du säger det så låter det ganska rimligt att någon kinesisk tillverkare velat vara med på marknaden och släppt en pärla med samma namn. De är populära så frågan var nog hela tiden snarare när än om fler tillverkare skulle hoppa på tåget. Det var nog lite förhastat att påstå att tillverkaren är tjeckisk bara för att det stod i B&B-bloggen.

   Radera
  2. Sista meningen ska vara "Det var nog lite förhastat AV MIG att påstå att tillverkaren är tjeckisk bara för att det stod i B&B-bloggen."

   Radera
 2. Skrev nyss om SuperDuopärlorna. Ett litet tillägg: Den tillverkare som vissa sannolikt avser med Jablonec hette Jablonex, och var ert stort konglomerat av pärltillverkare från kommunisttiden i staden Jablonec. Jablonex använde sig till en stor del av fångar som arbetskraft vid tillverkningen. Jablonex lades ner för några år sedan och all utrustning såldes till till Asien. Därefter har Preciosa Ornela varit störst, men det existerar fortfarande små pärlmanufakturer och hemmaindustrier i området. I senaste numret av Perlen-Poesie finns det en artikel om detta ämne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderade också om de tänkte på PAS Jablonec eller Jablonex, men fick för mig att Jablonex pärl- och glasdivisioner, inklusive Ornela som de ägde, köptes upp av Preciosa, som då bildade underbolaget Preciosa Ornela vars varumärke ersatte Jablonex* -- och en butik, vilket är var jag först såg superduotillverkaren benämnd som Jablonec, skulle väl inte skriva Preciosa Ornela på en pärla och Jablonex på en annan för då borde de komma "från samma håll" så att säga. Däremot finns det säkert enskilda pärlare som tänker på Jablonex, som var ett av få riktigt kända tjeckiska varumärken på seeds för några år sedan.

   Jag är alltså fortfarande osäker på vilken tillverkare som avses när vissa pärlare och butiker säger Jablonec (som ju är namnet på en stad, Jablonec nad Nisou). Tidigare när seeds såldes under märket Jablonex så såg jag några som skrev det fel, men det är ju också så att det finns eller fanns mer än ett pärlföretag med stadens namn i sitt. Jablonex och P.A.S Jablonec känner jag till. Vet inte om det finns fler tillverkare/distributörer utöver dem med staden i sitt namn eller varumärke. Det är också möjligt att de som tillskriver Jablonec superduo syftar på en distributör, inte den faktiska tillverkaren alternativt företaget som äger namn och design (vilket inte alltid är samma sak som tillverkare). Så förvirrat kan det bli...


   * = Saxat från Preciosa Ornelas hemsida: "The new company of Preciosa Ornela, a.s. was established on 1. 11. 2009. It is part of the Preciosa Group which preserves the long tradition of glass and costume jewelry production in the Jablonec area and has assumed the majority of the production, sales and marketing activities of the former Bead and Glass Divisions of the Jablonex Group."

   ---

   Tack för tipset om Perlen Poesie, förresten. Av ekonomiska skäl köper jag sällan pärltidningar även om de är väl värda sitt pris, men finns där artiklar om tjeckiska pärlor är det bud på att köpa numret!

   Radera
  2. Det var en person från Tjeckien som skrev en kommentar på B&Bbloggen om Matura. Det kan självfallet vara ett tjeckiskt företag som tillverkar SuperDuo 2, men inte vill skylta med namnet på företaget pga att både formen och namnet på pärlan är "lånade" från annat håll. Det tråkiga med förvirringen är att man kan råka ut för pärlor i "fel" storlek. Artikeln i Perlen Poesie är läsvärd. Det följer med ett häfte där projekten och artiklarna är översatta till engelska. Att tidskriften nästan känns som en häftad bok inger en känsla av lyx, som man tyvärr också får betala för. Kanske kan det lokala biblioteket ordna med en prenumeration eller ett lån från ett annat bibliotek.

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails