måndag 15 oktober 2012

Mässor: Pärlmässor i Storbritannien
 
Höst betyder ofta mässor. Om du vill kombinera mässbesök med utlandsresa så finns det många mässor runt om i världen och Europa att besöka. Temat för idag är brittiska mässor -- perfekt för alla anglofiler. Vissa mässor hålls en gång om året medan andra hålls två till tre gånger per år. Några av dem hålls nu i oktober och november -- kanske dags för en spontan englandstripp?

Det finns förstås många typer av mässor, exempelvis med inriktning hobby/pyssel (craft fairs) och mineral-/stenmässor (mineral shows), där du också kan finna pärlor och smyckesmaterial, men fokus här är de rena pärlmässorna.

Ett bra sätt att hålla koll på pärlmässor och andra mässor av intresse för pärlare/smyckestillverkare är att kika in hos brittiska pärlforum som t ex UK Beaders. De har en kategori som heter Bead Fairs & Beading Events där du kan finna tips på mässor etc.

Nedan finner du en förteckning över pärlmässor i England, Skottland och Wales. Som du märker hålls flest mässor i södra England. Listan, som inte nödvändigtvis är komplett, baseras främst på mässor som nämnts i olika sammanhang och omfattar både större och mindre mässor. De flesta mässorna erbjuder demos och workshops samt ibland också utställningar utöver pärlshopping. Notera att de flesta mässorna har entréavgift (ibland med reducerad eller ingen avgift för vissa grupper). Vissa mässor har möjlighet till förköp av biljetter över nätet. Många har också tips på hotell och övernattningsmöjligheter i närheten av mässområdet.

The Beadwork Fairs hålls i flera engelska städer under året, från Harrogate (Yorkshire) i norr till Plymouth (Devonshire) i söder. Av alla platser är kanske Harrogatemässan den som flest brittiska pärlare känner till. Annonserar sina evenemang som handikappvänliga med bl a tidigare insläpp för funktionsnedsatta.

Brittiska pärltidningen Bead håller i en stor mässa varje vår och höst. Mässan, som hålls i Surrey, heter The Big Bead Show och förutom att vara landets största pärlmässa så lockar den även med finalisterna till tidningens stora British Bead Awards under höstmässan. Tips: i nr 40/2012 av Bead fanns gratisbiljetter till eventet.

Många mässor hålls i England, men det finns åtminstone en skotsk pärlmässa: The Scottish Bead Fair i Perth och -- numer -- även Glasgow. Mässan hålls i Perth i mars och augusti samt i Glasgow i november.

West of England arrangerar flera pärlmässor i västra England och Wales. Arrangören står bakom Welsh bead fair (Cardiff), New Forest bead fair (Hampshire), Kent bead fair, Newbury bead fair (Berkshire), Midlands bead fair (Birmingham), London bead fair (Kempton) och Wincanton bead fair (Somerset).

The Bead Society of Great Britain arrangerar en årlig pärlmässa, Beadwork & Bead Fair. I oktober 2012 hölls den 23:e mässan i Uxbridge, Middlesex, för tredje året i rad. Gratis entré för medlemmar (det går bra att bli medlem även om man inte är britt).

Även föreningen Beadworkers Guild har årliga pärlevent. De alternerar mellan två olika evenemang: vartannan vår (2013 är ett sådant år) hålls The Great British Bead Show. och vartannan vår arrangeras The Beading Festival. Obs! Notera att arrangemangen delvis enbart är för föreningsmedlemmar. Dock är pärlshoppingen i form av deras Bead Bazaar öppen för alla (entréavgift för alla utom medlemmar). Evenemangen hålls i Staverton, Northamptonshire.

Det finns även ett antal Gem 'n' Bead Shows, som har fokus på både pärlor och material mer traditionellt associerade med sten- och mineralmässor.  Arrangören kombinerar ofta Gem 'n' Bead med Gem 'n' Rock Shows, som är rena stenmässor (och kallas då Rock Gem 'n' Bead). Mässorna hålls på olika engelska orter under året.


Du kan även finna ett kaledarium, som också tar upp fler småmässor (det finns exempel på butiker som håller egna mässor med bara sig själv som säljare) än ovan, här.

Ett tips är även att kolla dina brittiska favoritbutikers hemsida för att se om de deltar i några pärl- och/eller hobbymässor. Utöver de rena pärlmässorna så finner du några pärlbutiker på hobbymässor som bl a Creative Stitches- och Hobbycraft-mässorna. Mässorna, som hålls var för sig eller kombinerade, arrangeras på olika orter i England och Skottland (se kartan på hemsidan) under året. På en del mässor finns flera pärlbutiker medan andra bara lockar en eller två -- se utställarlistorna för att se vilka av mässorna som är av störst intresse för pärlare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails