måndag 27 augusti 2012

Kurser: Ècole Lesage Paris


1175690078


I vintras dog Francois Lesage. Då hade han i över ett halvsekel varit synomnym med Maison Lesage, en syateljé han ärvt efter sin far -- han sa själv att han föddes "till en hög av pärlor och paljetter". Han ledde ateljén genom en tid då många anrika broderihus i Paris lades ned och blev välkänd för sina utsökta broderier, som höll fast vid det gamla kvalitetshantverket där varje pärla fästes för hand. Lesage samarbetade med många av de största namnet på sin tid. Modehus som Dior, Lacroix och Givenchy fick sina kläder prydda av Lesages sömmerskor.

Lika känt som Lesage är för sina broderier bland modehusen, är Lesages skola bland brodöser världen över då M. Lesage såg till att säkra hantverkets framtid genom att skapa en broderiskola i Paris, Ecole Lesage. Och det är just skolan som för fokus för denna text för kurserna inkluderar exklusivt pärlbroderi, ofta med tamburnål (läs mer om den tekniken här).

Skolan erbjuder kurser för såväl nybörjare som professionella experter. Standardkurserna omfattar områdena Haute couture, Interiour design and furnishing samt Specialized training (sidenbandsbroderi, klassiska stygn/sömmar samt guldbroderi). Kurserna i haute couture -- det område som innehåller mest pärlbroderi -- omfattar åtta nivåer. Varje nivå kretsar kring ett projekt. De flesta av dem inkorporerar pärlor och paljetter likväl som brodergarn. På hemsidan kan du se bilder på alla projekten och läsa vilka tekniker varje kurs omfattar.

Kurser ges på franska och engelska. Priserna börjar på 200 euro för nybörjarkursen (2 x 3 timmar): påbyggnadskurserna är gradvis längre och därmed också dyrare. För varje avklarad kurs får deltagaren ett certifikat. Fullständig information hittar du på skolans hemsida.

Skolan har för övrigt även gett ut en bok för dig som inte kan studera på plats i Paris, Ecole Lesage chez vous. Se hemsidan (under fliken Shop) för mer information.


1175690081

Mer att göra i Paris

I Paris, vid Place Vendôme, ligger även i år invigda L'Ecole Van Cleef & Arpels där du kan lära dig smyckestillverkning och gemmologi från den anrika juvelerarfirman. Läs mer om det här. Staden är också känd för dess möjligheter till pärlshopping, både av nytt och vintage (se t ex Wild Things Beads artikel, som dock har några år på nacken och delvis är riktad till pärlbutiker/storförbrukare).


 Foto: Francesca Penchant [via Flickr.com], i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

5 kommentarer:

 1. Intressant information. Tyvärr har jag inte Flash så Lesages hemsida är stängd för mig. Hittade bloggar vars innehavare gått kurser hos Lesage. Fantastiska arbeten. Det är häpnadsväckande vad man skapa med tamburnålen. Hoppas kunna köpa boken, då jag varken har råd eller möjlighet att åka till Paris. Skönt att kunna resa i fantasin med hjälp av Internet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite synd med flashbaserade sajter (hade tidigare problem med att flash kraschade hela tiden, vilket gjorde det svårt att se sådana hemsidor).

   Boken fanns tidigare på franska Amazon, men just nu finns inga ex. Förlaget, som gett ut boken, kan ha mer info: http://www.tana.fr/items/L_Ecole_Lesage_chez_vous/mapdir/zoom/ (och har ett pris på den - 46€).

   För den som mest är intresserad av tamburtekniken så finns det också andra böcker på temat, både på engelska och franska. Tekniken tas även upp i den bok som man snart kan tävla om här på bloggen.

   Radera
  2. Ok, jag börjar med att tävla. Lesageboken är alldeles för dyr för mig i nuläget. Men den är säkert värd sitt pris, särskilt för den som verkligen tänker ägna sig åt tamburbroderi utöver nybörjarstadiet.

   Radera
  3. Den ligger på min önskelista också numer. Bland X antal andra pärlbroderiböcker.

   Tävlingsboken tar främst upp just grundtekniken och ett projekt med tambursöm, vilket jag borde ha nämnt. Så den är mer ett alternativ för den som vill lära sig de första stegen.

   Har du förresten läst Pärlbroderi med tambursöm här på bloggen? Finns lite länkar till det mest grundläggande, både i videoform och illustrerad text. Fler boktips finns bl a på sajten tambourbeading.com (notera att personen bakom sajten inte läst alla böcker -- t ex innehåller Kenneth Kings bok, som är på engelska i original, INTE tambursöm).

   Radera
  4. Tack! Pärlbroderi med tambursöm tar upp bra länkar, och därifrån kommer man vidare. Jag kommer säkert inte att bli utövare av tamburbroderi på någon högre nivå. (Dygnet skulle behöva ha minst 24 vakna lediga timmar...finns andra tekniker som jag redan börjat bli skapligt duktig på, och vill utveckla.Materialen är inte billiga heller.)Ändå skulle jag vilja ha böcker som man inte bara lär av, utan också riktigt njuter av att bläddra i. Det finns andra böcker i ämnet som jag funderar på, framför allt franska.

   Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails