fredag 24 augusti 2012

Kultur: Hubert Duprats smycken görs av larver
Det finns många sätt att tillverka smycken. Ett av de mer udda kommer från fransmannen Hubert Duprat och amerikanskan Kathy Kyle Scout, som låter sina arbetare skapa smyckena. Det speciella är att arbetarna inte är människor utan nattsländelarver. 

I naturen skyddar sig larverna genom att skapa en sorts "rustning" och kamouflage av småmaterial de finner i sitt habitat -- grus, sandkorn, kvistar osv -- som de limmar ihop med silkestrådar, som de utsöndrar. Larverna använder allt de har tillgång till och som de finner användbart, vilket Duprat och Kyle utnyttjade. Istället för grus och kvistar gav de larverna, som installerades i ett akvarium, guldflagor och små ädelstenar som opal, turkos, rubin och pärlor. När larverna är gamla nog flyttas de från kokongerna och tillåts växa upp. Resultatet är små juveler, som likt pärlor kan träs till unika smycken.

I filmen ovan, från Norfolk Museums and Archaeology Service, beskriver HubertDuprat sina verk. Runt 2:30 tar han upp sina larvsmycken och du får se bilder på processen. Ytterligare bilder på larvernas kreationer finner du hos exempelvis Bambu Batu och Ecouterre.

1 kommentar:

  1. Snacka om "pärldjur". Kul med lite omväxling.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails