Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 6 juni 2012

Teknik: Vit patina med gesso



Gesso är en användbar produkt, som kanske främst förknippas med konstmåleri och pappers-/mixed mediaarbeten, men det kan även användas i smyckessammanhang. Till exempel för att skapa en vit (eller färgad: gesso kan färgsättas med pigment) patina på metallkomponenter.

En variant av hur du kan använda gesso finner du i Alexander Sorokas artikel Patinas -- Formulas på Ganoksin. Gessopatinan är formel nr. 12 (white) i listan. Smyckesdelarna på bilden är målade med ej förtunnad gesso, som delvis torkats bort med papper/trasa innan den torkat ("kamén" har även fått en värmepatina).

Gesso kan även strykas över en patinerad yta liksom den kan strykas på metall som ska patineras, båda metoderna ger intressanta, mjuka färger. Några exempel på olika patinor kombinerade med gesso kan du se på Victoria Altepeters blogg.

Du behöver inte skyddslacka gesso, men om du vill hindra metallen från att oxidera (det är inte så lätt att rengöra oxiderad metall utan att skada gessopatinan) bör du behandla den med en (matt) akrylbaserad klarlack.


Gesso används även för grundning när man målar med färgpennor på metall, något du kan läsa mer om under Skapa patina med färger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails